4 X TÄRKEÄ RAVINTOLISÄ KILPIRAUHASEN TOIMINTAA TUKEMAAN

Kilpirauhasen vajaatoiminta yleistyy jatkuvasti ja myös tietoisuus siitä on kasvussa. Kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Monilla vajaatoimintaan viittaavia oireita voidaan hoitaa masennuksena. Muina oireina on mm. matala energiataso, henkinen väsymys, näköhäiriöt, päänsärky, masennus, ummetus ja sydämentykytys. Keskeisiä oireita ovat sitkeä painonnousu, alhainen perusruumiinlämpö ja siihen liittyvät kylmät kädet ja jalat, kuiva iho, ohenevat hiukset ja käheä ääni. 

Itse olen kärsinyt etenkin tuosta alhaisesta ruuminlämmöstä ja palelusta, myös iho on kuiva ja muitakin oireita on ollut ilmoilla. Stressi ja alipalautuminen ovat kilpirauhasen vihollisia ja joskus näitä oireita voi olla ilman, että sairastaisi vajaatoimintaa. Kun keho käy kovilla, myös kilpirauhashormonin tuotanto voi madaltua hetkelliseksi. Usein rauhoittuminen ja ruokavalion tarkistus auttaa palauttamaan homman raiteilleen ilman lääkitystä. Myös lisäravinteilla pystyy pelailemaan ja buustaamaan kehon palautumista.

4 x tärkeä ravintolisä kilpirauhasen tukemiseen:

Jodi – kilpirauhasen toiminnalle välttämätön hivenaine. Jodin puute voi aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan häiriöitä. Jodi on olennainen T3- ja T4-hormonin rakennuksessa. Jodia saa mm. äyriäisistä, merikalasta, maitotuotteista ja kananmunista sekä jodioidusta suolasta.

SeleeniVastaa aktiivisten kilpirauhashormonien tuotannosta ja säätelystä. Seleenistä on ollut myös apua kilpirauhasen tulehduksissa. Suomen maaperä on seleeniköyhää joten esimerkiksi muutamalla parapähkinällä varmistaa seleenin saannin päivittäin.

Sinkki – Sinkki vaikuttaa tyroksiinin vapautumisteen kilpirauhasesta verenkiertoon, joten sen puutos vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan alentamalla kilpirauhashormonitasoja. Hyvin moni kärsii tietämättään sinkin puutoksesta, joten sen saannista kannattaa pitää huolta. Hyviä sinkin lähteitä ovat mm. naudanliha ja pähkinät, mutta vain osa ruuan sinkistä imeytyy kehon käyttöön. Lisäravinteena hyvin imeytyvä vaihtoehto on sinkkipikolinaatti.

Tyrosiini –  L-tyrosiini on aminohappo ja kilpirauhashormonien sekä dopamiinin esiaste. Se tukee sopeutumista stressaaviin tilanteisiin vaikuttaen piristävästi ja energiaa lisäävästi. L-Tyrosiinin avulla voi mm. parantaa suorituskykykään sekä edistää kilpirauhasen säätelemää rasva-aineenvaihduntaa. L-Tyrosiinin tulisi myös auttaa alhaisesta ruumiinlämmöstä kärsiviä! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse oon nyt ottanut käyttööni nämä kaikki yllä mainitut mun muiden lisäravinteiden avuksi. Mullahan on siis käytössä monivitamiini, kalaöljy, magnesium, D-vitamiini sekä probiootit. Kävin tänään hakemassa Biomedin kilpirauhasta tukevan TH-intense valmisteen, joka sisältää jodia, seleeniä sekä aminohapoista L-tyrosiinia ja L-glysiiniä. Lisäksi C, B1 ja B3 vitamiineja jotka tukeva energiatuotantoa piristävät ja vahvistavat sekä lisäksi sinkkiä joka suojaa elimistöä hapetusstressiltä. Eiköhän näillä saada kroppa uuteen nousuun! 🙂


3 Responses to “4 X TÄRKEÄ RAVINTOLISÄ KILPIRAUHASEN TOIMINTAA TUKEMAAN”

  1. Sari Oksanen sanoo:

    Ei Aino! Ei kroppaa uuteen nousuun.Ei kroppaa yhtään mihinkään.Elämä vartalon ja syömisen ympärillä on vankila. Elämä on oman itsen ja oman navan ulkopuolella. Vain siten löytyy lopulta rentous, vapaus ja onnellisuus!

  2. juu sanoo:

    Niin siis kilpirauhasen vajaatoiminta yleistyy, koska nyt sitä on oikeasti ruvettu tutkimaan, sitä on aina ollut suurin piirtein saman verran. Sairaus ei lähde pelkällä ruokavaliomuutoksella, eikä sairastumista myöskään taida voida estää/vähentää, paitsi niissä tapauksissa, joissa se saattaa johtua ylipainosta. Taitaa olla lisäksi perimällä aika iso vaikutus.
    Mutta kyllä silti nuo ravintolisät varmasti ovat hyödyllisiä ihan kaikille.

  3. Reetta sanoo:

    Moi! Oon lukenut sun blogia jo pitkään ja tykkään kovasti 🙂 Oon tulossa jouluksi Vaasaan, ja ajattelin heti että sinä jos joku osaat vastata mulle! Onkohan Vaasassa mitään kuntosalia johon pääsisi kertamaksulla…?

Kommentoi