KIPUA

Ahdistaa, mutta et osaa sanoa mikä. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta ei kuitenkaan. Tunnet huonoa omaatuntoa siitä, että tunnet tällaisia tunteita. Monella on kaikki huonommin. Välillä on päiviä, useitakin, kun kaikki tuntuu taas tosi hyvältä ja onnelliselta. Huomaat, että asioista suoriutuminen tuo hyvää fiilistä. Mitä enemmän teet kaikkea, sen parempi olo. Iltaisin mietit, että tämän voimalla jaksaa taas viikon loppuun. Niinpä alat suorittamaan. Suoritat syömiset, treenit, työt, ihmissuhteet ja arjen. Yrität tietysti suorittaa kaiken mahdollisimman hyvin, että tulisi hyvä fiilis. Voittajafiilis.

Ihmettelet, kun sulta kysellään miten jaksat ja onko kaikki hyvin. Kaikkihan on ihan loistavasti, ainakin luulet niin. Välillä jos et suorita tai tee, huomaat että on tosi vaikea vaan olla. Haet selkeesti hyvän olon aina jostain ulkopuolisesta asiasta. Treenistä, ihmisestä tai onnistumisen tunteesta, asiassa jonka osaat hyvin. Alat miettiä, että onko kaikki sun hyvä fiilis pelkkää ulkoisten asioiden tuomaa hetkellistä olotilaa. Miten sä voit oikeesti? Sitäkö ne ihmiset tarkoittaa, kun kysyy? Et osaa vastata.

Ihmettelet itsekin miten välillä voi olla niin hyvä ”buugi” ja välillä taas tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Onko muillakin niin? Taas opit lisää ja huomaat, että huonot fiilikset johtuvat aina jostain asiasta, josta oli odotuksia, jotka eivät täyttyneet. Ootko rakentanut kaiken ulkoisten asioiden varaan. Mitä jos yhtäkkiä menettäisit kaiken, miten sitten kävisi?

Jossain vaiheessa huomaat, että edes ne asiat, joista tuli se super hyvä olo eivät enää toimi samalla tavalla. Huomaat istuvasi koneen äärellä katsoen jumppavideota ja itket samalla niin, ettet nää mitään. Yrität hokee itselle, että kyllä tää tästä, mutta kun lopulta et saa edes happea enää, mietit että pitäiskö kokeilla jotain uutta.

Ensimmäistä kertaa elämässä myönnät, että et jaksa juuri nyt ja oot heikko. Heikkous, tuo sun pahin pelko. Oot aina ajatellut, että heikkous on synti ja pelännyt ja vältellyt asiaa niin paljon, että oot rakentanut itsellesi helvetin paksun suojakuoren. Sä oot se vahva tyyppi, joka jaksaa aina. Tiedät, että usein me korostetaan kaikista eniten niiden puolien ja luonteenpiirteiden vastakohtia, joita pelätään eniten. Päässä soi non-stopilla lause Roope Salmisen biisistä ”Vahvuutta myöntää että on heikko.” 

Sen sijaan, että hoitaisit taas kaiken itse, kysyt kerrankin apua ja saat sitä. Tuntuu, että heti putoaa kymmenen kiloa taakkaa harteilta. Ehkä tää tästä. Sen sijaan, että tsemppaisit tämänkin kerran väkisin siihen asti, että tulee taas parempi fiilis, päätät että nyt vois levätä hetken. Ehkä joskus voit kokeilla niitä ohjeita, joita jaat päivästä toiseen kaikille muille, mutta et noudata itse. Sen sijaan, että jälleen tuntisit huonoa omaatuntoa siitä, että et suorita kaikkea samaa, mitä oot toistanut vuodesta toiseen, päätätkin antaa itselle luvan vaan olla ja se tuntuu ihan hyvältä.

Heräät keskiviikon ja torstain välisenä yönä kl 4 ja alat kirjoittaa näitä sanoja päässä ja koet yhtäkkiä hirveesti tarvetta kirjoittaa kaiken ylös. Aina kun kirjoitat henkilökohtaisempia asioita julkisesti, tiedät että avaat nää jutut liian monelle. Samalla haluat olla kuitenkin rehellinen ja näyttää muutakin kun sitä pintaa. Luit eilen hyvinvointiblogeja, joita lukiessa tuli lähinnä huono olo kaiken pintakiillon vuoksi. Pahinta on ehkä syvälliset tekstit, jotka on kirjoitettu harkiten ja miettien. Ne kaikki elämänohjeet ja kliseet. Ehkä tilanne aiheutti sen, tai sitten hyvinvoinnin voi mieltää monella eri tavoin nykyään.


27 Responses to “KIPUA”

  1. Sini sanoo:

    Osui ja upposi. Sinulla on Aino jotenkin minuun vahvasti vetoava tapa kirjoittaa ja koen usein että tekstit olisi suunnattu juuri minulle. Tuo suorittaminen ja sen kautta hyvän fiiliksen hakeminen, asian jakaminen somessa ja ihmisten (positiivisten) mielipiteiden lukeminen on varsin tuttua ja pohdin asiaa usein. Ja välillä taasen tulevat nuo mainitsemasi kurjat kaudet jolloin kaikki tuntuu kiiltokuvalta. Monesti mietin että miltä minusta nyt oikeasti tuntuu? Mistä löytyisi se todellinen minä ja puhdas fiilis?

  2. Aurinko sanoo:

    Hyvin on tuttua ajatuksenjuoksua tässä. Juuri näitä tuntemuksia itsellä, välillä vahvempina, välillä etäisinä ja harvemmin. Hieno kirjoitus.

  3. Terhi sanoo:

    Tää teksti kuvas just mun elämää, eilen olin vaa että nyt en jaksa enää ja itkin ja itkin vaikka kaikki on tosi hyvin, tänään heräsin noin vaan viiden jälkeen vaikka ois saanu nukkua kymmeneen. Joten I feel you! Tästä matka vaan eteenpäin! 🙂

  4. Petra sanoo:

    Heräsin tuohon todellisuuteen puolitoista vuotta sitten. Olin jo burnoutin partaalla. Koko elämä pelkkää suorittamista, stressiä, kotona kiukkuamusta, jaksamista, enkä oikeasti enää nauttinut mistään tai edes saanut nukuttua öisin. Silloin jäi tarkka rutiinien noudattaminen ruokavalioineen, jumppineen (joista en saanut enää nautintoa vaikka niitä olin ennen rakastanut), treeniblogien lukeminen, kaikki ylimääräinen. Mulla kesti vuosi toipua kaikesta siitä ahdistuksesta ja suorittamisen pakosta, ammattiapu ja puhuminen olivat avain toipumiseen. Nyt teen vaan niitä juttuja mitä jaksan ja mikä oikeasti tuntuu hyvältä. Lohduttavinta oli kun arvostamani ystäväni sanoi minulle, että kovatkin gimmat kaatuvatjoskus mutta nousevat ylös kun on sen aika. Tsemppiä!!!

  5. Kitty sanoo:

    <3 hyvin kirjotettu!

  6. Päivi sanoo:

    Voi Aino tiedän just mistä puhut. Se on vaan niin helvetin vaikeeta löytää se sisäinen rauha ja onni sekä samalla saada hidastettua sitä pyörää missä on pyörinyt liian kovaa ja liian kauan. Itellä kesti 8-vuotta pysäyttää kierre, tänä syksynä pienin askelin mennään eteenpäin vahvempana kuin koskaan silti peläten jos hyppää jälleen liian hurjaan vauhtiin, hiljaa ja armollisesti itseään kohtaan edetään. Välillä pitää pysähtyä meidän kaikkien. Me ollaan vain ihmisiä ja jaksaminen rajallista.
    Voimia, hyväksymistä sekä lempeää suhtautumista itseään kohtaan ❤️
    Päivi

  7. Liisa sanoo:

    Osui ja upposi! Allekirjoitan jokaisen sanan. Ihan kuin lukisin omaa päiväkirjaani, tosin en olisi näin osuvasti saanut kirjoitettua ajatuksiani paperille. Mielestäni ehdottomasti paras postaus ikinä. Voimia tulevaan<3

  8. Mirka sanoo:

    Hei Aino! Suosittelen sinulle luettavaksi psykologi Wayne Dyerin kirjoittaman kirjan Hyväksy itsesi uskalla elää. Kirja käsittelee juurikin suorittamista, syyllisyydentunteita ja elämästä nauttimista. Itse sain siitä monta ahaa-elämystä ja uskon että siitä voisi olla paljon hyötyä myös sinulle 🙂 teksti on melko helppolukuista eikä siten vaadi mitään älytöntä keskittymistä. Jos haluaa muuttaa näitä sisäisiä ajatusmalleja, joita on vahvistanut päässään tiedostamatta monta vuotta, vaatii se toki myös paljon tietoista työtä. Kaikkea hyvää sinulle<3

  9. Pipetsu sanoo:

    Kovasti voimia! Tärkeintä on oma hyvinvointi myös henkisellä puolella! 🙂

  10. Noora sanoo:

    Hieno kirjoitus <3

  11. Sofia sanoo:

    Puit kyllä hyvin sanoiksi mun fiilikset. Äskettäin eronneena oon myöskin huomannut että oon nyt vaan suorittanut päiviä ja koko ajan keksinyt itselle tekemistä, ettei vaan tarttis kohdata fiiliksiä ja yksinäisyyttä. Mutta tosiaan jossain kohtaa tulee seinä vastaan ja ne tunteet vaan täytyy käydä läpi. Onneks elämästä löytyy ihmisiä jotka tukevat, toivottavasti sullakin on. Tsemppiä <3

  12. Sssssssss sanoo:

    Tsemppiä sulle!<3 ihanan rohkea teksti juuri näiden viimeisen päälle mietittyjen mukasyvällisten tekstien joukossa. Todella moni voi varmasti samaistua sun fiiliksiin, eikä tällaisen tekstin pitäisi olla mitenkään erityisen rohkea - tällaisia ajanjaksoja tulee eteen kaikille. Näistä ei vaan varsinkaan somessa kukaan puhu, koska haluaa jakaa mieluummin taas yhden vihersmoothien ohjeen. Mahtavaa, että oot nyt ymmärtänyt mikä aiheuttaa sulle huonoa oloa ja voit nyt vain keskittyä korjaamaan asian. Ei suorittaen, vaan nimenomaan rentoutuen ja antaen ajan hoitaa levänneen olon ja sitä kautta paremman mielen. Ihanaa joulunaikaa!

  13. Eliiina sanoo:

    Niin hyvä teksti! En osaa muuta sanoa kun Totta joka sana mitä kirjoitit!

  14. Oona S. sanoo:

    Suorittaminen, se on tai ainakin itselle oli (on joskus edelleenkin) sellainen pakokeino huonosta olosta. Sitä täytää oman päivänsä kaikella, jos ei muuta niin extra treeni on aina vastaus kaikkeen.. mutta ei sen niin pitäisi olla.

    Kirjotit kyllä hyvin aiheesta ja tuo että on vahvuutta myöntää että on heikko on niiiin totta. Ei täälä varmasti kukaan jaksais loputtomiin aivan yksin. On tärkeetä olla perheen ja ystävien tukena, mutta myös ottaa heiltä apua vastaan. Kaikkea hyvää sinulle! Ja rauhallisempaa joulun odotusta ♥

  15. Sonja sanoo:

    Kovin tutun kuuloista tekstiä! Mä oon jo tässä vaiheessa tehnyt itselleni uudenvuoden lupauksen – hiljennän tahtia. Tän syksyn oon käynyt lähinnä nukkumassa kotona. Oon ihan poikki! Tsemppiä <3

  16. Eeva sanoo:

    Voimia kaikille näitä fiiliksiä läpi käyville. <3 Voi toisaalta helpottaa sitä itselle myöntämistä, kun kirjoittaa ylös ja julkaisee.

  17. Ruut sanoo:

    Kiitos tästä postauksesta!<3 Varmasti monille helpottavaa kuulla että ei ole yksin ahdistuksen tai sen selittämättömän pahan olon kanssa.

  18. Vilma sanoo:

    Voimia Aino!♡ nyt on tärkeintä että sun kroppa ja mieli saa lepoa, ja että otat apua vastaan. Nää raskaat hetket elämässä on kaikkein kasvattavimpia.. pitää tehdä tutkimusmatka sisimpään ja pohtia oikeesti millä pohjalla oma elämä on..mitkä on ne arvot jotka ohjaa elämää ja tekee asioista tavoittelemisen arvoisia..
    Elämässä voi aueta aivan uusi sivu, anna sille mahdollisuus!
    Ja muista, et oo yksin! ♡♡

  19. taru sanoo:

    Kiitos tästä postauksesta! Juuri samoja asioita pyörittelin päässä. Helpottaa kuulla, ettei ole ainoa, kuka näitä asioita pohtii. Voimia!

  20. Janika sanoo:

    <3 On vahvuutta myöntää olevansa heikko ja pyytää apua. I have been there. Kuullostaa tutulta. Mulle kävi vähän samalla tavalla viime joulun aikaan, kun erosin. Sen jälkeen suoritin kaikkea; liikuntaa, työtä ja elämää. Vähitellen helpotti. Voimahalaus! kirjoitat loistavaa blogia ja olet Aino mun esikuva!

  21. Suvi sanoo:

    Harvemmin ventovieraalle tulee kommentoitua näin, mutta: ❤

    Hienoa, että osasit painaa jarrua!

  22. Hanne sanoo:

    Samoja mietteitä. Ja minulla(kin) ihmissuhderintamalla ollut koko vuoden taistelua. Voimia meille! kiitos tästä rehellisestä tekstistä.

  23. Sofia sanoo:

    Aivan upea teksti! Oli todella koskettavasti ja osuvasti kirjoitettua, ja myönnän että kuulostaa tutulta monella kohdalla.

  24. Sannukk sanoo:

    <3

  25. Tuula sanoo:

    Hei. Itse ajattelen tämän asian näin. Kaikki pohjautuu siihen että ajattelee liikaa miltä näyttää toisten silmissä. Siksi suorittaa LIIKAA. Itse olen erakkotyyppiä, koska nautin omasta perheestä ja niistä yhdestä kahdesta ystävästä jonka läsnä saan olla oma itseni vaikka kahvipöydässä ilman sanoja ilman kahvileipää.
    Nautin itsekin tekemisestä toooosi paljon. Teen silloin kun se tuntuu hyvältä, silloin kun on se inspiraatio / fiilis ( yleensä on ). Mutta sitten kun laiskottaa / väsyttää , annan itseni nauttia siitä levosta ja omasta rauhasta ja lepoon uppoutumisesta. Lataan niin sanotusti akkuja. Ja taas jaksan touhuta ja nauttia siitä.
    Mitä vanhemmaksi tulen ( nyt 44)sitä vähemmän välitän ympäriltä tulevista vaatimuksista ja annan itselleni luvan tehdä elämästäni sellaisen minkälaisen minä ja lapseni siitä haluavat. Ei sellaista mitä muut tuntemattomat ihmiset arvostavat / odottavat. En puhu nyt valvollisuuksista, niitähän meillä on jokaisella, niistä tulee suoriutua. Mutta niistäkin suoriutuu sitten niiden voimavarojen puitteissa mitkä ovat milloinkin käytössä. Ei siitäkään pidä huonoa omaatuntoa kantaa. Me olemme VAIN ihmisiä.
    Muista rajasi myös ihmissuhteissa. Poista kaikki negatiivisia fiiliksiä tuovat ihmissuhteet ympäriltäsi. Sinulla on oikeus valita ne ihmiset elämääsi joiden kanssa juuri sinä haluat elämäsi jakaa. Ja jotka voimaannuttavat sinua.

    Tekemisen ilo pitää säilyä, välillä on aika levätä ja keskittyä siihen henkiseen puoleen. Molemmat puolet ihmisessä on yhtä tärkeitä. Käsien kautta luot elämääsi mutta aivot on ne jotka käsiä käskee <3 T: Yksinhuolta 3 lasta <3

    ps. Elämä on niin ihanaa kun sen oikein oivaltaa <3

  26. Laura sanoo:

    <3 Upea kirjoitus Aino. Aito. Ikävää että joutuu käymään tuollaista läpi, mutta positiivista että tajuaa painaa jarrua! Oot blogin perusteella kyllä tosi fiksu ja ajatteleva tyyppi, tsemppiä ja voimahali!! Elämä rullaa päivä kerrallaan ja pian se näyttää taas valoisempia puoliaan :)

  27. K sanoo:

    Voi, tsemppiä sulle, anna aikaa itsellesi. Itsekin kokenut samaa vuosi sitten talvella.

Kommentoi