GLUTEENITON & MAIDOTON – MITÄ OSTAN RUOKAKAUPASTA?

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on yleistynyt paljon viime vuosien aikana, tai ainakin se tuntuu siltä, varsinkin kun itse on paljon tekemisissä saman henkisten ihmisten kanssa mitä itse on. Totuushan on kuitenkin se, että nämä ns. erikoisruokavaliot ovat loppuepeleissä aika pienen prosentin käytössä. Mun mielestä ruokavaliosta on turha lähteä karsimaan mitään ihan vaan siksi, että se on muotia. Toinen puoli tässä on kuitenkin se, että monesti eletään kaikenlaisten vaivojen kanssa, eikä edes ymmärretä että ne voivat johtua ruokavaliosta. Ihon huono kunto, mielialojen heittely, uniongelmat ja yleinen jaksaminen viestittävät myös syödystä ruuasta. Itse koen oloni paremmaksi nykyisellä ruokavaliolla, joka taas motivoi tekemään niitä valintoja joita nykyään teen. En ole pilkuntarkka ruokavalioon liittyvistä asioista ja teen silloin tällöin myös poikkeuksia tilanteen mukaan.

collage_fotormilkdairy

Yleensä kun ollaan siirtymässä gluteenittomaan ja/tai maidottomaan ruokavalioon, suurimmat kysymykset liittyvät korvaaviin tuotteisiin. Mitä syödä välipalaksi? Millä korvata kahvimaito tai maitorahka? Mielestäni on tärkeää ymmärtää, että jos ruokavaliosta jättää jotain pois, tulee se myös korvata jollain. Muuten käy niin että ravinteiden/energiansaanti putoaa hurjasti, mikä johtaa siihen että energiatasot tippuu ja olosta tulee vetämätön ja sitten tämä liitetään uuteen ruokavalioon, eikä siihen että on vain alettu syödä liian vähän.

Mun mielestä on itseasiassa ihan hyvä juttu, että ruokavaliosta jää pois leivät, jugurtit, rahkat ja muut ”pikkusyötävät”. Näillä kun usein korvataan kunnon ruokaa ja näissä kun yleensä mikroravinteiden määrä on huomattavasti köyhempää kuin aidossa ruuassa. Useimpiin valmistuotteisiin ja eineksiin on myös lisätty sokeria. Myös välipalaruuat voi toki koostaa järkevästi, enkä tarkoita sitäkään ettei näitä saisi ikinä syödä. :)

collage_fotord

Itse en osta eineksiä, vaan pyrin hankkimaan ruuan sellaisena kuin se aidosti on. Ymmärän kyllä että kaikki kaupassa myytävä on jollain tavoin käsiteltyä, mutta valmistan kuitenkin ruokani mielummin itse, mahdollisimman puhtaita raaka-aineita käyttäen. Koko ruokavalioni pohjautuu runsaaseen kasviksien ja vihanneksien käyttöön. Niitä tulee syötyä ihan jokaisella aterialla. En myöskään syö niin kutsuttuja välipalaruokia kovin usein. Oma välipalani saattaa olla pienempi annos ”normaalia ruokaa”, kasvissosekeittoa tai vaikka salaatti. Usein päivärytmini on sellainen että ehdin syödä vain 3-4 kertaa, jolloin syön sitten hieman runsaammin. Tämäkin vaihtelee päivien ja treenien mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitäs sieltä kaupasta sitten lähtee mukaan jos kyseessä on ns. tavanomainen täydennysreissu?

Runsas määrä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä- Normisettini on napata koriin keräkaalia, parsakaalia, baby pinaattia, lehtikaalia, tomaattia, tammenlehtisalaattia, avocadoja, banaania ja mustikoita. Osa tuoreena, osa pakasteena. Harvemmin tulee ostettua esim. kurpitsaa, suippopaprikaa, munakoisoa, inkivääriä jne..

Proteiinin lähteenä jauhelihaa, lohta tai erilaisia kasvisproteiininlähteitä, kuten quorn-kuutioita tai härkistä.

Hiilarin lähteenä riisipastaa, kikhernepastaa, bataattia/perunaa sekä kauraleseitä.

Muut jutut – kanamunia ja valmista valkuaista, kauramaitoa kahviin, sokeroimatonta ketsuppia, kookosöljyä.

Noilla jutuilla pärjää jo hyvin pitkälle ja valmistettua monipuolisia aterioita aina aamusta iltaan saakka.


13 Responses to “GLUTEENITON & MAIDOTON – MITÄ OSTAN RUOKAKAUPASTA?”

 1. Kristen sanoo:

  Itseäni mietityttää tuo sana korvaaminen. Toki pitää pitää huolta siitä, että syö edelleen monipuolisesti ja saa sopivasti energiaa. Näen kuitenkin tämän osittain niin, että liikaakin takerrutaan ajatukseen korvaamisesta. Porukka ajattelee, että pitäisi edelleen saada niitä vilja- ja maitotuotteita vastaavia tuotteita ruokavalioon. Sitten joku ehtiikin jo älähtää, kun ne gluteenittomat ja maidottomat tuotteet tulevat niin kalliiksi. Syön siis myös melko pitkälti maitoa ja vehnää vältellen, mutta olen huomannut koostavani ateriat vaan todella toisentyyppisesti aiempaan nähden, eli syön aika harvoin esimerkiksi leipää ja jugurttityyppisiä tuotteita. Minusta on paljon mielekkäämpää keskittyä siihen, mitä kaikkea hyvää voi syödä sen sijaan, että pakonomaisesti ajattelee välttelevänsä jotain juttuja, jotka olisi pakko päästä korvaamaan mahdollisimman samantyyppisillä korvaavilla ruoka-aineilla. Tykkään kyllä tosi paljon näistä sinun ruoka-aiheisista postauksista, kun lähes aina ruokaohjeet toimii ihan sellaisenaan, eikä tosiaan tarvitse miettiä, että joutuu soveltamaan ohjetta omaan ruokavalioon sopivaksi. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tiivistit kyllä tässä kommentissa juuri sen mitä itsekin ajattelen. Ehkä tuo sana ”korvaaminen” ei ole väärä, mutta tarkoitin lähennä ettei karsita vaan kaikkea pois ja aleta syödä liian vähän ylipäätään. Lisää kaikkea hyvää ja se vähentää automaattisesti ne epäsovat jutut!

 2. Suvi sanoo:

  Mitä olet tehnyt Härkiksestä? Nappasin sen viimeksi kauppareissulla mukaani, vielä on käyttämättä.

 3. Nanni sanoo:

  Hei, kiitos kivasta blogista! :)
  Välipalat tuottavat itselleni välillä ongelmia, kun ei oikein tiedä mitä söisi. Pyrin siis syömään 5x päivässä. Tällä hetkellä aloitan aamuni yleensä terveellisesti kaurapuurolla, mutta välipalalla ja iltapalalla tulee useasti syötyä leipää, maustamatonta jugurttia, mysliä, sokeroimatonta mehukeittoa ja lisäksi hedelmiä/marjoja.
  Haluaisin vähentää varsinkin leivän ja myslin syöntiä. Pyrin myös käyttämään mahdollisimman vähän maitotuotteita. Olisiko sinulla antaa ideoita mistä voisin välipalan koostaa? :) Pähkinöille olen allerginen, joten ne eivät ole vaihtoehtona.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei ja kiitos! :) Itse käytän välipalana smoothieita, laitan sekaan esim. avocadoa, marjoja, pinaattia, banaania ja proteiinijauhetta. Joskus saatan tehdä munakkaan tai vaikka protskulettuja marjojen kanssa :)

 4. armi sanoo:

  ei nyt ehkä ihan täysin liity aiheeseen mut mitä tuon ensimmäisen kuvan vasemmassa yläreunassa olevassa kuvassa on? näyttää ihan superhyvälle ! onko reseptiä?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Se on nice creamia ja kuuluu noiden mun suunnittelemien ruokavalioiden resepteihin, jotka saa kun ostaa ruokavalion. :) Voisin kyllä taas pitkästä aikaa lisäillä tännekin noita dieettireseptejä !

 5. Anneh sanoo:

  Itsestäni on jännittävää, että tämä gluteeniton-maidoton ruokavalio liitetään usein laihduttamiseen. Itse ”laihdutan” noin kerran vuodessa, yleensä joudun jälkeen kun vyötäröllä on muutama ylimääräinen kilo. Enimmäkseenhän tuo on nestettä, mutta tietysti sekaan on eksynyt rasvaakin. Olen normaalipainoinen nainen 160cm/58kg. En urheile mahdottoman paljon, mutta lenkkeilen aamuin illoin koiran kanssa ja syön aivan normaalia kotiruokaa. Paino on pysynyt samassa jo vuosia ja tosiaan välistä sitten joudun hieman pinnistämään (tiputan hiilareiden määrää ja lisään lenkkien pituutta) kun huomaan, että paino alkaa jo kutosella.

  Nyt olen viikon ollut tosiaan ton-ton-ton -ruokavaliolla (maito, vilja, sokeri) koska kärsin todella pahasta ihottumasta, jonka syytä ei saada selville. Joudun siis karsimaan ruokavaliosta mahdolliset aiheuttajat, jotta ihottuman syy saataisiin selville. Itse koen ruokavalion todella rajoittavaksi, sillä en esimerkiksi tällä hetkellä pysty ruokailemaan työpaikan tai yliopiston ruokalassa, syömään samaa ruokaa kuin mieheni ja joudun kantamaan omat eväät viikonlopun viettoon ystävien kanssa. Ole n lukenut paljon tällaisen ruokavalion eduista, mutta mielestäni haitat ovat kuitenkin suuremmat. Miksi joku haluaa vapaaehtoisesti jättää ruokavaliostaan pois kaksi suurta elintarvikeryhmää? Kokemuksia, tarinoita?

  Ja ennenkuin kukaan vetää sen kuuluisan herneen mukaa niin ei, en halua arvostella kenenkään ratkaisuja. Ei, en usko että oma ruokavalioni on se maailman paras ja terveellisin. Vaan yksinkertaisesti haluaisin kuulla syitänne tällaisen ton-ton-ton -ruokavalion valitsemiseen? ;)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Itse tosiaan syön näin koska olotila pysyy paljon parempana, jos syön esim. gluteenia, tunnen sen inhottavana tunteena vatsassa päivän pari jälkeen päin. Maitotuotteet taas vaikuttavat ihoon ja aiheuttavat suurissa määrin ”limaiseen jopa flunssamaisen olotilan. Sokeri vaikuttaa taas mielialaan ja olo on helposti hyvin ärsyyntynyt sen syömisen jälkeen. Toki itsekin näitä välillä syön, mutta nuo ovat sen verran painavia syitä että sen vuoksi olen mielummin ilman. :)

 6. Laura sanoo:

  Moikka. Osaisitko neuvoa lisäravinteista? Minulla on maidoton, gluteeniton ja lähes kokonaan kasvisruokavalio. Syön joskus kanaa ja kalaa, mutta muuta lihaa en koskaan. Kasvisjogurtteja tulee syötyä aika harvoin. Gluteeniton vilja ja pasta on kuitenkin köyhempää ravinteiltaan (riisiä, maissia, perunajauhoa..)
  Mietin, saanko tarpeeksi ravintoaineita vai pitäisikö esim. kalsiumia ottaa purkista.
  Syötkö lisäravinteita?

 7. Matti sanoo:

  Hei
  Kauramaito pisti miettimään. Kun kokeilin gluteenitonta ruokavaliota, niin jätin kauramaidon pois. Missään OATLY-purkissa ei sanota, että se on gluteeniton. Maidoton olen ollut jo 35 vuotta.
  Vatsan kivistely ym. katosi kun aloin käyttää gluteenitonta ruokaa.

 8. Anni sanoo:

  Heippa! Mitä tuo vihreä pullojuoma on? Mistä saa? Näyttää ihanalta, mutta google ei tuottanut tulosta. :(

Kommentoi