TARKAN RUOKAVALION PLUSSAT JA MIINUKSET

Viime vuosien aikana erilaiset personal training – palvelut sekä valmennukset ovat nostaneet päätään enemmän ja enemmän. Enää ei ole mitenkään erikoista että treenataan oman valmentajan kanssa tai että noudatetaan tiettyä ruokavaliota. Itse olen sitä mieltä että jatkuvasti jonkun paperin ja ohjeen mukaan syöminen on liian rajoittavaa, mutta toisaalta tavoitteita halutessaan, suunnitelmallisuus on aina toimiva tapa. Omat dieetit rajoittuvat lähinnä omien ruokavalioiden testailuun, en ole tainnut noudattaa kenenkään muun minulle suunnittelemaa ruokavaliota koskaan. Voisi olla ihan mielenkiintoista kokeilla myös edellä mainittua joskus. Saisi vaan noudattaa ohjeita ja odottaa tuloksia. 😉

food

mun dieettiruokia 🙂

Ajattelin summailla muutamia plussia ja miinuksia tarkan ruokavalion noudattamiseen liittyen.

Miinukset:

Punnitseminen ja tarkat määrät voivat viedä helposti mukanaan kehään, jossa ei enää uskalletakkaan syödä muuta kuin mitä paperilla lukee. Etenkin perfektionistiselle luonteelle tällainen todella tarkka ruokavalio voi aiheuttaa pidemmän päälle stressiä.

Ruoka-aineita alkaa helposti luokitella sallittuihin ja kiellettyihin.

Ohjeiden noudattamisen lopettaminen voi olla haastavampaa kuin luulisi, toisilla se johtaa mättäämiseen, toisilla siihen ettei uskalletakaan syödä enää enempää.

Luontaisen nälän ja kylläisyyden tunteen tunteminen voi häiriytyä, kun ei enää tarvitse ajatella onko nälkä tai milloin ruokaa on tarpeeksi.

Plussat:

Suunnitelmallisuus on ensisijaisen tärkeää, kun halutaan tulosta. On haastavaa syödä oikea määrä esim. laihtumisen kannalta, ilman, että lasketaan tai mittaillaan energian saantia.

Punnitsemalla voi oppia syömään sopivamman kokoisia annoksia. Ongelmana voi olla sekä liian suuret että pienet annoskoot ja ruokavalioita noudattamalla sitä tulee syötyä tasaisemmin pitkin päivää.

Makroravinteiden sopiva suhde tulee paremmin toteen kun ruokavalio on tarkemmin suunniteltu. Tämä taas johtaa parempaan energiaan ja tuloksiin esim. treenatessa.

On helppoa kun ei tarvitse ”ajatella” vaan noudattaa ainoastaan suunnitelmaa. Uskon, että tämä on yksi suurimmista syistä miksi halutaan ostaa valmis ruokavalio. Päästään ikään kuin helpommalla.

Tuleeko teille mieleen vielä jotain muuta?


2 Responses to “TARKAN RUOKAVALION PLUSSAT JA MIINUKSET”

  1. Ninna sanoo:

    Oon samaa mieltä näistä hyvistä ja huonoista valmiiden ruokavalioiden suhteen. Ite oon muutaman kerran lähteny noudattamaan jonkun toisen laskemaa ja suunnittelemaa ruokavaliota mun kulutukselle ja liikkumiselle. Joka kerta on laskettu ruokamäärä ollut liian pieni ja oon ruvennu laihtumaan vaikka tavoite on ollut massan ja voiman maltillinen lisäys. Oon nyt todennu että parhaiten pysyy energiat ja paino kun syön kehon tuntemuksien mukaan tai sitten niin että itse määritän laskennallisen kulutuksen ja lisään siihen reippaalla kädellä lisää kaloreita 🙂

    Mukavaa viikkoa!

  2. Anitta sanoo:

    Minulle ei ole kukaa tehnyt ruokavslio suunnitelmaa!

Kommentoi