VOIKO VIHANNEKSIA SYÖDÄ LIIKAA?

Kasvisten ja vihannesten runsas syöminen on todistetusti paras tapa pitää paino kurissa. Niiden lisääminen ruokavalioon poistaa yleensä myös energiapitoisempia ainesosia. oli kyseessä lähes minkä koulukunnan mukainen ruokavalio, kaikissa suositaan vihanneksia. Olen useasti painottanut kuinka tärkeää on syödä riittävästi kasviksia ja vihanneksia ja koen edelleen että ongelma on enemmänkin kasvisten liian vähäinen syöminen kuin päinvastoin. Siksi omissa valmennuksissa ja ravinto-ohjelmissa kannustan käyttämään kasviksia runsain mitoin, eikä niitä tarvitse punnita tai rajoittaa. Toki kaiken voi vetää överiksi ja myös vihannesten runsaassa syömisessä piilee muutama ongelma.

food

Monilla ongelmana on se, ettei vatsa kestä runsasta määrää vihanneksia/kuitua. Mikäli kyseessä ei ole esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai muu vastaava sairaus, voi homma johtua yksinkertaisesti tottumattomuudesta. Näin ollen, ei kannata heti jättää kasviksia pois, vaan kokeilla lisäillä niitä pikkuhiljaa. Usein vatsa kestää paremmin valmiiksi pilkottuja ainesosia, jolloin smoothiet ja sosekeitot ovat hyvä keino lisätä vihreää ja värikästä omaan ruokavalioon.

Koska vihannekset ja kasvikset ovat kevyttä tavaraa, voi niiden runsas syöminen johtaa siihen, että energiansaanti jää liian vähäiseksi. Kuten aiemmin mainitsin, niin mitä enemmän hyvin vähäenergisiä kasviksia ruokavaliossa on, sitä vähemmän sinne mahtuu energiapitoisempia aineksia. Näiden runsas syöminen syrjäyttää siis muita ruoka-aineita ja näin ollen vähentää kokonaisenergiansaantia. Tämä on toki ongelma vain silloin, jos kulutus on kovaa ja energiaa tarvitaan normaalia enemmän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nammm!

Itse tykkään syödä määrällisesti paljon, jonka vuoksi kasvisten ja vihannesten todella runsas käyttö on mulle ihan arkipäivää. Valitettavan usein monien käyttö rajoittuu vain jäävuorisalaatin, kurkun ja tomaatin syömiseen, kun tarjolla olisi paljon ravintorikkaampiakin vaihtohtoja. Lisäksi sitä lehtisalaattia saa vetää melkoisen määrän, että edes päivittäinen suositus tulisi täyteen. Vihreät vihannekset ovat aina loistava vaihtoehto ja niitä kannattaakin lisätä ihan jokaiselle aterialle mukaan. Viherjauheilla pystyy täydentää lehtivihreän saantia ja sanotaankin, että annos viherjauhetta vastaa lautasellista vihreitä vihanneksia.

Mielestäni ruokavalion pitää pystyä joustamaan, sillä kukaan ei voi (tai ei ainakaan kannata) syödä aina täydellisesti. Joskus tulee hetkiä, kun yksinkertaisesti tarvii sitä pizzaa tai jäätelöä ja se on täysin ok. Kunhan perusasiat ovat kunnossa, keho kestää myös näitä poikkeuksia ilman jälkiseuraamuksia. Mielestäni juuri tämä vihannesten runsas käyttö on yksi asia, joka pitää pakkaa kasassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen tunnettu siitä, että mun kokkailut saattaa mennä joskus hieman oudoiksi. Eilen kokeilin uutta viritystä ja ainakin omasta mielestäni tämä oli ihan napakymppi!! Tässä annoksessa on vihanneksia melkeinpä koko päivän tarpeen edestä, joten jos vatsa ei kestä suurta kuitumäärää kerralla, voi olla ihan hyvä aloittaa pienemmällä määrällä. 😀 Mulla oli siis jääkaapissa täälläkin jakamaani myskikurpitsasosekeittoa, jota en enää jaksanut syödä sellaisenaan, joten oli aika tuunata hommaa eteenpäin.

Tästä tulee siis yksi kuvissa näkyvä suuri annos:

  • 300 g keräkaalia
  • 150 g jauhelihaa tai härkis-härkäpapuvalmistetta
  • 3-4 kauhallista kasvissosekeittoa (soppakauha)
  • voita/öljyä paistamiseen + mausteita

Pilko kaali paloiksi ja lisää pannulle kaali + jauheliha, paistoon voi käyttää luomuvoita tai kookosöljyä, mausta haluamillasi mausteilla. Kun kaalit ovat pehmenneet ja jauheliha kypsynyt, lisätään kasvissosekeitto sekaan ja sekoitellaan läpi. Tarjoile tammenlehtisalaatin ja avocadon kanssa.


3 Responses to “VOIKO VIHANNEKSIA SYÖDÄ LIIKAA?”

  1. Ella sanoo:

    Mä oon miettinyt, et kun oon kans tosi vihanneshullu ja voisin oikeesti vetää rehuja ihan älyttömiä määriä päivän mittaan, että mitenkäs se vatsalaukku venyy niistä.
    Itse siis tosiaan olen ihan normaalipainoinen, lähes alipainon puolella, mutta annokseni saattavat olla kooltaan aika massiiviset, lautaseni täyttyessä pastan ja perunan sijaan juurikin isosta kasasta kasviksia ja jotain proteiininlähdettä.

  2. Sue sanoo:

    Mä kans tykkkään sekottaa kasvisosekeittoa normi ruoan sekaan.. tulee niin hyvää!! 😉

  3. Paula sanoo:

    Nää sun ruokapostaukset on kyllä aina niin huippuja! Lisäksi sopivasti faktaa ja uusia ideoita itselle. 🙂

Kommentoi