TEKEEKÖ MIELI SYÖDÄ JATKUVASTI?

Voin kertoa täysin rehellisesti, että mulla on ollut todella pitkään fiilis, että mulla on lähestulkoon aina nälkä, tai vähintään sellainen olo, että voisin syödä jotain. Ruokailun jälkeenkin saattaa jäädä fiilis, että olisinpa voinut syödä vielä lisää. Kyseessä ei varsinaisesti ole se, että söisi määrällisesti liian vähän, vaan se mitä syö ja milloin. Tiedän, että tämä ”ongelma” ei ole mikään kovin harvinainen, ainakaan paljon treenaavien keskuudessa. Treeni lisää ruokahalua sekä nostaa kulutusta, mikä saa kropan huutamaan safkaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tein kesälomallani uutta kokeilua, jonka tiimoilta pudotin (tärkkelys) hiilarit aivan minimiin ja lisäsin taas rasvan määrää. Tämä onnistui hyvin myös sen vuoksi, että pidin palauttelukauden ja treenasin vain hyvin vähän. Olen ennenkin kokeillut erilaisia vhh-kausia ja todennut etteivät ne sovi mun kropalle. Syy on ehkä ollut se, että en ole tajunnut lisätä riittävästi rasvaa ja olen lisäksi urheillut paljon kovatehoisia aerobisia kokeilujen aikana. Tällä kertaa fiilis olikin aiemmasta poikkeava ja olo pysyi tosi hyvänä koko kokeilun ajan. Huomasin selkeästi ruokahimojen loppumisen, sekä paremmin pysyvän kylläisyyden tunteen.

Useinhan onnistuneiden kokeilujen jälkeen käyttöön jää näitä uusia tapoja ja näin kävi myös tässä tapauksessa. Töihin paluun jälkeen en voinut vetää enää ihan samalla meiningillä, mutta viilasin hieman ruokailutapojani ja näin kolmen viikon kokeilun jälkeen voin sanoa, että olen päässyt eroon jatkuvasta nälän tunteesta ja ruokahimoista. Aiheeseen liittyen uskon, että monilla jyskyttää edelleen siellä takaraivossa pieni pelko rasvan syönnistä. Uskalletaan ehkä lisätä vähän öljyä ruokaan ja syödä lohta, mutta silti rasvan saanti saattaa jäädä liian pieneksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mitä siis tein? Lisäsin rasvan määrää entisestään. Vaihdoin esimerkiksi aamun smoothiessa olleen banaanin avocadoon ja mct-öljyym sekä tein myös muita hiilari-rasva vaihtoja ja lisäyksiä aterioille. Yksi huomionarvoinen seikka omalla kohdallani on ollut myös se, että pidän niin sanotusti rasvat ja hiilarit erillään. Eli silloin kun syön hiilareita, syön vain hyvin vähän rasvaa ja sama toisinpäin. Tämä voi tietysti aiheuttaa pientä päänvaivaa, etenkin silloin jos urheilee useamman kerran päivässä, sillä treenin jälkeen olisi hyvä saada niitä hiilareita ja sitten ei jääkkään enää montaa ateriaa, joihin lisätä rasvaa. Pienellä hifistelyllä (voi että rakastan tuota sanaa 😉 ) homman saa kuitenkin toimimaan niin, että treeneissä jaksaa hyvin, kroppa palautuu ja olo pysyy silti tasaisena.

Kaikkien ei toki tarvitse miettiä kaikkea ihan näin tarkkaan, mutta muutama käytännön vinkki, jonka voi ottaa kokeiluun ruokahimojen ja verensokerin heittelyn vaivatessa!

Aamiainen proteiini- ja rasvapainotteinen (smoothie, munakas tms..)

Toinen pääaterioista ilman tärkkelyshiilareita (pasta,riisi,leipä,peruna jne) , mutta sen sijaan enemmän rasvaa esim. avocadoa, rasvaista kalaa, fetaa jne.

Kaikki kevyt/light-tuotteet kannattaa jättää kaupan hyllylle

Rasvanlähteet pääosin hyvistä rasvoista, kuten kala, avocado, oliiviöljyt ja kohtuudella pähkinöitä. Pähkinöissä on runsaasti omega-6 rasvahappoja ja niiden runsas käyttö voi vääristää omega-3 ja omega-6 suhdetta. 

Aamupuuro iltapuuroksi. Useimmilla runsas hiilarimäärä saa olon vain väsyneeksi, jolloin tästä on hyötyä illalla kun täytyy mennä nukkumaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kuvat 1,2 Riikka


8 Responses to “TEKEEKÖ MIELI SYÖDÄ JATKUVASTI?”

  1. Myy sanoo:

    Mulla noiden rasvojen kanssa ongelmana on se, että ne alkaa tulla ihosta läpi. Etenkin avocado, pellavansiemenet ja voi tunkee naamasta ja päänahasta ulos. Lohesta aukeaa nopeasti suupielet, samoin monista muista siemenistä ja pähkinöistä. Tosi hankalaa, kun kuitenkin pitäis saada hyviä rasvoja. Kookosta en voi syödä ollenkaan, ilmeisesti olen sille jollain tapaa allerginen, koska naama lehahtaa punaista läikkää täyteen siitä ja tulee ihonalaisia paiseita. Parhaiten siedän kotimaista kylmäpuristettua luomurypsiöljyä, sitä voin sentään käyttää aika huoletta. Oon kokeillut myös muita öljyjä, mutta kaikkien kanssa sama ongelma.

  2. Jens sanoo:

    Erittäin hyvä aihe, taas! 🙂
    Itsellä on syömishäiriötaustaa ja rasvan lisääminen ruokavalioon on ollut, ja on hieman edelleenkin, VAIKEAA…
    Saako vielä udella konkreettisia grammamääriä edes arviolta paljonko syöt rasvaa päivässä?
    Tällaista hölmöä epävarmaa mieltä helpottaisi kun näkee, että joku oikeasti syö sitä rasvaa ja pysyy silti (tai juuri siksi!) noin hyvässä kunnossa.
    Kummallista kuinka tiukassa se rasvakammo vain pysyy, vaikka järki sanoo että sitä pitäisi syödä..

    Kiitos Aino sulle ihanan inspiroivasta blogista!

  3. Laura sanoo:

    Allekirjoitan täysin sun sanoman iltapainotteisesta hiilarisyömisestä. Usein mediassa näkee neuvottavan välttämään hiilareita illalla, koska kroppamme ei muka tarvitse niitä yötä vasten. Samalla kuitenkin sivuutetaan hiilareiden tärkeys aktiivisesti treenaavien palautumisen kannalta. Maksan sokerivarastot tyhjenevät kovan urheilusuorituksen aikana, joten hiilaritankkaus yötä vasten auttaa kroppaamme korjaamaan urheilun aiheuttamat vauriot sekä valmistautumaan uutta päivää ja treeniä varten.
    Itse olen jo muutaman vuoden ajan syönyt päivisin suht kevyitä aterioita ja iltaisin tuhdimmin, noin 100 gr hiilihydraattia. Aamulla olo on palautunut eikä edellispäivän treenit paina. Lisäksi muuttamalla juurikin hiilareiden nauttimisen ajankohtaa pääsin eroon iltapäivisin vaivanneesta väsymyksestä ja makeanhimosta. Iltaisinhan tuo hiilariväsymys on vaan plussaa. 🙂

  4. Sanna sanoo:

    Hei!

    Mistä olet ostanut kyseisen filan paidan? 🙂

  5. Anna sanoo:

    Itse asiassa oliiviöljy ei ole mikään hyvä rasvanlähde jos omega 3/6 suhdetta katsotaan. Rypsiöljyssä tämä suhde on noin 1:2 kun taas oliiviöljyssä 1:20. Kannattaa tarkistaa faktat ennen kun julistaa jonkun asian ”todeksi”. Vertailun vuoksi, katsopas rasvahappokoostumusta:

    Rypsiöljy: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/11695?q=Rypsi%C3%B6ljy&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

    Oliiviöljy:
    https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/536?q=Oliivi%C3%B6ljy&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

    Vertailepa linolihapon määrää vs. alfalinoleenihappo.

    Tässä myös asiantuntijan kommentti rypsiöljystä:

    http://www.studio55.fi/terveys/article/rypsioljy-vai-oliivioljy-asiantuntija-vastaa/3154118

  6. Eve sanoo:

    Hyvä postaus! 🙂

    Myös täällä mielenkiintoinen ja yllä olevasta kommentista poikkeava näkökulma rypsi- ja oliiviöljystä:

    http://olliposti.fi/rypsi-vai-oliivi/

  7. Anna sanoo:

    Tuossa edellisessä artikkelissä puhutaan lähinnä oliiviöljyn ravintoaineista ja antioksidanteista, mikä myöskin on tottakai hyvä asia, mutta tuossa ei oteta kantaa sen rasvahappofraktioon ja omega 3/6-suhteeseen, mikä edelleen on huonompi kuin rypsiöljyssä. Ja on ihan eri asia, puhutaanko kylmäpuristetusta, luomulaatuisesta rypsiöljystä vai siitä halvimmasta, raffinoidusta versiosta missä ei ole mitään hyviä ravintoaineita jäljellä.

Kommentoi