LÄSKIRAJA 60 KG

En tiedä miksi etenkin meille naisille luvut ja numerot ovat niin tärkeitä. En usko olevani väärässä siitä, että monella on oman painon suhteen jokin ihannelukema ja sitten se paino jonka yli ei saa mennä. Otsikko on aika provosoiva, mutta oma ”läskirajani” on aina ollut 60 kiloa. Ihannepainoni oli aina nuorempana 50-55 kg. Nykyään en enää tarkkaile painoa, mutta joskus aiemmin se on ollut todella suuressa roolissa ja aiheuttanut ajoittain myös negatiivisia fiiliksiä ja ahdistusta. Jossain vaiheessa päätin, että yksinkertaisesti lopetan vaa’alla hyppäämisen ja katson mielummin mitä peilistä näkyy. Silti nuo luvut ovat jääneet johonkin takaraivoon päälle ja muistan kun kävin keväällä inbody-mittauksessa ja lukema nousi yli 60 kg:n, jolloin alkoi vanhasta tottumuksesta ottaa päähän. Lukema otettiin iltapäivällä vaatteet päällä ja juuri hetki sitten syöneenä, mutta silti yksi ainoa luku alkoi ahdistaa. Lisäksi rasvaprossa näytti tuolla laitteella 14%, mutta eipä sekään auttanut. 😀

Collage_Fotorb

Normaalisti mun paino liikkuu 57-59 paikkeilla, sillä nestetasapaino heittelee melko reilusti suuren treenimäärän vuoksi. Oon onneksi saanut tasapainotettua noita heilahteluja muutamalla hormonitoimintaan vaikuttavalla jutulla, mutta silti paino liikkuu muutamia kiloja edes ja takas ihan päivienkin sisällä. Jos palataan takaisin aiheeseen, on jotenkin todella hullua että monet meistä tietää, että kehonkoostumus on suuremmassa roolissa kuin pelkkä paino, mutta silti se vaikuttaa omaan fiilikseen. Johtaako tämä kaikki jostain lapsuudesta, kun terveystarkastuksissa aina punnitiin ja laskettiin painoindeksejä. Tämä kehonkoostumukseen keskittyminen on vasta melko uusi juttu ja ehkä nuo indeksit painaa mielessä edelleen ihan vaan siitä vanhasta tottumuksesta.

Mä kirjoitan aika avoimesti näistä omista issueista ja vanhoista ajatusmalleista ihan vaan sen vuoksi, että toivon sen auttavan muita. Omalla kohdalla suurin apu on tosiaan ollut se, että olen vain päättänyt lopettaa virheiden etsimisen ja vaikkapa sen vaa’alla ramppaamisen. Aloin keskittyä enemmän terveyteen ja hyvään oloon, mikä taas johti siihen, että myös ulkoinen kehitys meni eteenpäin. Nykyään hyväksyn sen, että välillä tasapaino heiluu toiseenkin suuntaan, eikä jatkuvasti tarvitse olla yyber tikissä. Itseasiassa siitä saa kivasti motivaatiota, kun välillä joutuu vähän tsemppailla ruokavalion ja treenien suhteen. Tällä viikolla on esimerkiksi ollut kivaa, että treenit on oikeesti tuntuneet rankoilta, eikä kaikki mene vain rutiinilla läpi. Joskus rennompi vaihe antaakin enemmän motivaatiota palata takaisin terveellisiin tapoihin ja kaikki tuntuu tavallaan uudelta. 🙂

Collage_Fotorbb

Tämä aihe tuli mieleen kun luin eilen erästä vanhaa postaustani, jossa kerroin omasta ulkoisesta muutoksesta. Postauksessa oli paljon ennen-jälkeen kuvia, joka oli herättänyt todella paljon kommentteja ja kyselyjä paljonko painoin missäkin vaiheessa ja myös kyselyjä siitä, miten pääsin (liian) laihaan kuntoon. Omaa painoa on helppo verrata toiseen, mutta siinä unohtuu helposti se, että lihaksien ja rasvan määrä on paljon tärkeämmässä roolissa kuin pelkkä kehon paino. Kaksi samanpainoista ihmistä voi näyttää ulkoisesti täysin erilaisilta. Mikäli tavoitteena ei ole pelkästään laiha kroppa, kannattaakin painon sijaan keskittyä siihen mitä syö ja miten treenaa.

Onko muita joilla on/on ollut jokin ikuinen tavoitepaino tai ”läskiraja”?

kuvat: Riikka


16 Responses to “LÄSKIRAJA 60 KG”

  1. Suski sanoo:

    Hahah, toi 60kg on varmasti aika monelle läskiraja! Itsekin muistan kun 62-kiloisena ”laihaläskinä” oli aivan pakko saada paino sinne maagisen rajan alle. No, nyt muutama vuosi myöhemmin painoa on 67 kg, enkä ole ikinä näyttänyt näin hyvältä! Kyllä se kehonkoostumus ratkaisee, kyykkäämällä katoaa painomurheet 😀

  2. IinesK sanoo:

    Kaikki läskirajat on ylitetty rytinällä ja nykyisin se viimeinen raja eli kolminumeroiset luvut on saavutettu. Jep, tiedän olevani kaikilla mittareilla ylipainoinen, mutta silti hyvinvoiva ja hyväkuntoinen. Toisaalta mieluummin painan 100 kg ja voin hyvin, kuin riudun ja kärsin itseinhossa jonkun ”pakko painaa alle 70 kg”-menon kanssa. Siitäkin valitettavasti on kokemusta. Painosta ressaamisen lopettamisen lisäksi mieletön oivallus on se, että liikuntaa voi harrastaa ihan vaan siksi, että se on kivaa ja kunto kasvaa. Ennenhän tein sitä vain laihtumisen/kalorien kulutuksen takia.

  3. icecream sanoo:

    Ihan samanlaisia ajatuksia on, paino lähenee uhkaavasti 60 kiloa ja stressi kasvaa sitä myöden… ahdistaa ja masentaa, en tiedä mitä tekisin että painon nousu ei jatkuisi, kun kaikki keinot on käytössä. Liikun paljon, syön monipuolisesti ja terveellisesti… ehkä sitten kuitenkin väärin. Mitä nuo hormonitoimintaan liittyvät jutut ovat? Mulla on varmaan joku häikkä siellä puolella, kun ei tunnu hyvältä vaikka mitä tekisi. Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joten se on yksi hankaloittava osatekijä varmastikin tässä kokonaisuudessa.

  4. Merry sanoo:

    Minulla ei ikinä ole ollut ns. läskirajaa, enkä ole muutenkaan ollut mikään painon kyttääjä, ennemminkin peilistä kyttääjä. 😀 Olen painanut aina (yläasteelta lähtien) suunnilleen saman verran eli sen 60 kg, välillä pari kiloa alle, välillä pari kiloa enemmän. Tämän hetken painosta ei hajuakaan, mutta veikkaan sen olevan 60-62 kg ja olen melko timmissä kunnossa, joten painolla ei oikeastaan ole merkitystä. Silloin kun painoin n. 58 kg olin ihan liian laiha, ei lihaksia eikä paljoa rasvaakaan enää kropassa. Eikä se syömisen ja liikkumisen suhdekaan enää ihan terve ollut, mutta onneksi havahduin asiaan ajoissa ja aloin syödä rennommin.
    Olen siis 165 pitkä. Se jokaisen normaalipaino on varmasti ihan ruumiinrakenteesta kiinni, minulla on melko urheilullinen vartalo, suht leveät hartiat ja lihasta tulee aika helpostikin siihen nähden, että käyn salilla vain kerran viikossa. Joku minun pituiseni ja siroluisempi voi painaa helposti viisi kiloa vähemmän ilman, että on anorektisissa mitoissa.

  5. Myy sanoo:

    Mä ramppasin myös joskus vaa’alla ihan liian usein ja unohdin miltä peilikuva näyttää, pääasia oli vaa’an lukemat. Mulla tilanne on päinvastainen eli kiloja pitäisi saada lisää ja kun niitä ei tule yrityksistä huolimatta, alkaa ahdistaa vielä enemmän. Sitten vaan yksinkertaisesti lopetin vaa’alla käymisen kokonaan. Nyt en ole tainnut enää vuoteen, puoleentoista käydä eikä numerot pyöri mielessä. Syön parhaani mukaan, mutta jos kiloja ei tule niin ei niitä kyllä vaa’alla käymiselläkään kerry. Kuuntelen kroppaani ja elän sen mukaan. Teen niitä asioita joista nautin ja syön mikä tuntuu hyvältä. Olisinpa tajunnut tän aikaisemmin. Olisin säästynyt monelta murheelta.

  6. Sanna sanoo:

    Olipa kyllä tilanteeseeni sopiva kirjoitus! Olen aina painanut reilusti alle 60 kg, yleensä noin 56. Nyt viimeksi vaa’alla käydessäni pari viikkoa sitten paino oli 60,1. Järkytys oli valtava ja laihdutus alkoi välittömästi…Tiedän, että tuo korkeampikin paino on ihan ok ja näytän hoikalta sillä käyn salilla viikottain ja urheilen joka päivä vähintään koiran kanssa lenkkeillen. Psykologisesti 60 kg on minulle kuitenkin liikaa. Ja pituutta on 163.

  7. Sanna sanoo:

    Hih, tuo 60 kilon läskiraja on ylittynyt minulla jo varmaan ala-asteen ensimmäisillä luokilla. Olen 177 cm pitkä.

    Kehonkoostumus kyllä on paljon tärkeämpi kuin paino. Olen varmaan kymmenisen vuotta ollut mitoiltani melkein koko ajan 177/85, mutta nykyään runsaan urheilun myötä kroppa näyttää ihan erilaiselta ja vyötärönympäryksenikin on nykyään alle 80 cm. Nuorempana läskirajani oli 70 kiloa (enkä ikinä päässyt sen alle), nykyään alle 80 kiloa tuntuisi hyvältä. Tosin en näe mitään syytä laihduttaa, kun voin joka tasolla mielestäni hyvin. Jos voin hyvin ja syön järkevästi niin uskon painon joko tippuvan tai sitten elän hyväksyen, että tämä paino on minun hyvän olon painoni.

  8. mirvukka sanoo:

    Yks painosta ahdistuja täällä kans hep! Oon jättänyt puntarit romukoppaan mutta silti se ajatuskin ahdistaa, miksi sitä ei vain voi tajuta kuinka paino ei nyt kerro yhtään mitään?? Pitäisi kuvata monia saman verran painavia ihmisä, pistää kuvat vierekkäin ja muistaa ettei lukema kerro totuutta. Kiitos taas kerran hyvästä tekstistä!

  9. B sanoo:

    Olisi kiva tietää miten pitkä olet, Aino, ja miten pitkiä nämä kommentoijat ovat… olen ex-syömishäiriöinen, nykyään terve ja timmi, mutta olen 178cm pitkä ja painan ”jopa” 61kg. Siksi tuntuu tietyllä tavalla pahalta lukea tästä ”läskirajasta” :/ Totta kai pituus ja kehonkoostumus vaikuttaa, mutta silti.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Oon 168 cm ja pointti oli juurikin se että kaikki tollaset rajat ovat todella typeriä juttuja ja itse en enää nykyään mieti sitä samalla tavalla kuin ennen. =)

  10. Pieni Lintu sanoo:

    Tollanen läskiraja on hyvä olla olemassa mutta kun sinäkin olet tollanen timmi-mimmi niin lihashan painaa kyllä. 🙂 Mutta meille pulleroille on hyvä olla läskiraja. ;D Se 60kg on mullekin ollut aina läskiraja..valitettavasti sen toiselle puolelle on repsahtanut tässä parin vuoden aikana. 🙁 En syytä raskauksia, mä ainakin laihduin kun oon odottanut, tuli syötyy kato terveellisemmin. Lähtöpaino oli 57kg ennen raskautta ja jälkitarkastuksessa 54kg. 😀 MUTTA nyt niitä kiloja on sitte tullut kun on vaa tullu mussutettuu kaikkee. 😀 Semmoset 3-5kg ku sais pois nii olis just hyvä. Mutta ku ne on niin tuskan takana. Tuntuu että jos on oikeesti tosi ylipainonen niin ne saa tuloksia tosi nopeesti aikaan. Tyyliin ”tässä oon laihduttanu viikon ja paino tippunu 10kg”. :O

  11. Nipsukka sanoo:

    Mulla on kans liiankin tuttu toi ”60 kg:n läskiraja”. Syömishäiriöstä monta vuotta kärsineenä kitkuttelin vähä ruu illa ja painoin 56 kg. Aina välillä sitten sorruin ahmimaan liian tiukalla dieetilläni ja tietysti paino nousi hetkellisesti. Muistan pari kertaa kun turvotuksesta johtuen vaaka näytti yli 60 ja itkin lattialla silmät päästäni ja päätin, etten enää ikinä syö mitään. En ikinä ollut tyytyväinen, vaikka paino olisi ollut vähemmän kuin edellisellä punnituksella. Nyt painan 61-63 kg, ja koen olevani niin henkisesti kuin fyysisestikin hyvinvoivampi kuin ikinä. Välillä syömishäiriön ajatukset palaa mieleen ja alan ajatella, että jos sitä kilon pari saisi rasvaa pois. Samassa kuitenkin muistan, että been there done that. Painolla ei ole mitään väliä, kunhan vaan tuntee olonsa hyväksi ja viihtyy omassa kropassaan!

  12. Sirpale sanoo:

    Mun läskiraja oli yläasteella 50g, syömishäiriöisenä 45kg ja nykyään 55kg 😀

  13. Hi sanoo:

    Valitettavasti kyllä, ainakin jonkinlainen. Olisi hirveän helppoa sanoa että ”tärkeintä on hyvä olo” mutta oikeasti läskiraja häilyy aina mielessä. Olen 158 cm pätkä ja painoni on ollut kaikkea 48-68kg. Tyytyväisin olin n. 55 kilossa, nyt painoa on n. 65. Toisaalta harrastan liikuntaa enemmän kuin koskaan joten osa on varmasti lihasta. Mutta ei toki kaikki, ellei sitten leuan alla ja alleissa ole jotain lihaksia… 48 oli aivan liian vähän, olin se perus laihaläski.

  14. Pipe sanoo:

    Osui ja uppos tää teksti! Oon ollut luonnostani melko hoikka eikä mun oo oikein hirveenä tarvinnut stressata mitä syön, mutta jos paino alkaa mennä yli ton 60kg niin huomaan jo puntarilla käymättäkin että vaatteet ei istu tai ne kiristää… Joten omalla kohdallani 62kg on ehdoton ”läskiraja”, jolloin pitää alkaa katsoa ruokavalioo tarkemmin, koska mulla ei ole varaa ostella uusia farkkuja lihomisen takia ja hyvä niin! 😀

  15. Itse painan 56kg ja oma ihannepaino oli pitkään 52kg. Sitten, kun sen oman ihannepainon saavutin niin vaa`alla piti käydä joka päivä varmistamassa, ettei vain ole lihonut. Nyt painan siis 4kg enemmän ja kroppani ei ole tosiaankaan pelkkää lihasta, vaan kyllä sitä läskiä löytyy. Olen silti onnellisempi tässä painossa ja onnellinen siitä, että lopetin vaa`an kyttäämisen ! 🙂

    https://www.siirikiviharju.com/2018/07/56-kg.html

Kommentoi