HYVÄ VAI PAHA KALORI?

Tieto lisää tuskaa ja koska nykyään tietoa putoaa lähes jokaisesta tuutista, sekoittaa se helposti omia ajatuksia. Yksi sanoo, että hiilarit ovat pahasta, kun taas toinen kehottaa lisäämään niitä, kolmas uskoo siihen, että voi syödä mitä tahansa ”if it fits your macros”. Mitä oikein uskoa ja miten löytää tasapaino? Vaikka mulla on aika paljon ravintoa koskevaa tietoa sekä omaan paljon kokemusta erilaisista ruokailutavoista, en silti kiellä etteikö omakin pää meinaa joskus mennä pyörälle tästä kaikesta. Käsittelin eilen lyhyesti alla näkyvää kysymystä ja ajattelin pohtia aihetta hieman laajemmin tänään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse olen miettinyt jo pitkään energiansaantiin ja -kulutukseen liittyviä asioita pitkällä aikavälillä tehtynä, mutta löytänyt vain ristiriitaista tietoa.. Aina sanotaan, että liian vähillä ruokamäärillä ei saisi olla liian pitkään. Paljonko on tämä ”liian vähän” ja kauanko on ”liian pitkään” esim. 60 kg painavan ja aktiivisesti kuntosalia+aerobista tekevälle naiselle? Mitä esim. 1700 kcal päivittäinen energiansaanti tekee esim. vuodessa/kahdessa kropalle yhdistettynä 5 pv viikossa keskikovaan-kovaan treeniin?

Ihan ensimmäisenä tulisi aina miettiä, mikä on se oma tavoite? Onko tavoitteena pelkästään laihtua vai keskittyä nimenomaan rasvanpolttoon, eli parempaan lihaserottuvuuteen. Onko tavoitteena kasvattaa lihasta vai kenties voida vaan hyvin ja jaksaa arjessa? Uskon, että juurikin tämä sekoittaa monien ajatuksia, sillä helposti sitä hakee motivaatiota toisista ihmisistä ja ehkä kopioi jonkun tekemisiä tietämättään mitä kyseinen ihminen tavoittelee.

Uskon, että monilla urheilevilla naisilla suurin ongelma on se, ettei syödä riittävästi. Tämä kuulostaa hullulta, koska eikö tämän pitäisi aina johtaa laihtumiseen? Tämä monien vuosien jojo-laihduttaminen, tai eläminen liian pienellä energialla liian pitkään voi aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista ja hormonitoiminnan häiriöitä. Elimistön tärkein tehtävä on pitää keho hengissä ja jos ajaudutaan tilanteeseen, jossa elimistö kokee, ettei energiaa riitä kaikille elintoiminnoille, pitää se kiinni kaikista mahdollisista energioista, jotta tärkeimmät elintoiminnot pysyisivät toiminnassa.

Rasva taas on parasta energiaa elimistölle ja yleensä keho pitää kiinni kynsin ja hampain rasvavarastoista. Rasva pysyy tai jopa lisääntyy ja lihaskudosta pilkotaan energiaksi käyttöön. Kun lihasmassan määrä pienenee, samalla aineenvaihdunta hidastuu ja täytyy syödä entistä vähemmän jotta ei liho. Tästä muodostuukin todella epämieluisa oravanpyörä, josta on vaikea päästä pois. Elimistömme kestää aika paljon, joten ihan hetkessä tällaiseen tilaan ei jouduta, vaan usein vuosien laihdun – lihon uudelleen – laihdun taas tapahtumat saavat hormonitoiminnan sekaisin. Tämäkin on kuitenkin yksilöllistä, sillä toiset kestävät enemmän kuin toiset. Myös psyykkinen kuormitus vaikuttaa jaksamiseen. Liian paljon kaikkea johtaa usein siihen, että jossain vaiheessa kaikki kaatuu päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

iltapuuro <3

”Itsellekin on nimittäin vaikea hahmottaa sitä että miten paljon oikein tulisi syödä, kun ei kuitenkaan mikään ruokien punnitseminen ja tarkka kalorien laskeminen (todellakaan) kiinnosta. Ja tavoitteena siis vaan terve, toimiva, sporttinen ja hyvinvoiva kroppa, ei niinkään etupäässä mikään lihasten kasvatus tai laihtuminen, mutta vielä vähemmän lihominen (:D).”

Sitten päästäänkin pääkysymykseen, eli paljonko on liian vähän ja paljonko on liikaa. Fakta on se, ettei ole olemassa lukua, joka sopisi kaikille vaan hyvä tapa on lähteä laskemaan omaa perusaineenvaihduntaa ja lisätä siihen oma aktiivisuus. erilaiset kehonkoostumusmittarit laskevat pa:n, mutta sen voi laskea myös netistä löytyvillä laskureilla. Tämä antaa kuitenkin vain osviittaa siitä, paljonko on juuri sopiva määrä. Jos on elänyt 1500 kalorilla pitkään, on selvää ettei kaloreita voi nostaa kertarykäyksellä ylös, vaan paras tapa on lähteä nostamaan maltillisesti määriä ylös. Mikäli tällainen elämäntyyli on kestänyt useita vuosia, ei kannata odottaa että ongelma korjaantuisi ihan hetkessä. Tärkeimmät asiat ovat tietysti lepo, hormonitoiminnan tasapainottaminen sekä energian lisääminen maltilla.

Jos ongelmana ei ole liian vähäinen ravinto, vaan halutaan yllä olevan kommentoijan lailla löytää tasapaino syödä riittävästi, kannattaa luottaa perusaineenvaihdunnan ja kulutuksen antamaan lukuun ja lähteä kokeilemaan sillä. Itse en laske kaloreita, vaan luotan oman kehon antamiin viesteihin ja syön sen verran että olen kylläinen ja niin että oloni on energinen aamusta iltaan. Normaalissa arjessa suurin energiamäärä tulee hiilihydraateista, sillä olisi silkkaa tyhmyyttä syödä niitä liian vähän, sillä teen suurimmaksi osaksi aerobista treeniä, jossa hiilarit ovat ensisijainen energianlähde.

Vastasinkin ihan ensimmäiseen kommenttiin, että miksi ihmeessä söisi jatkuvasti liian vähän, jos suuremmalla ruokamäärällä saa jopa parempia tuloksia. Kilpailudieetit ja lyhyemmät kiristelyt ovat toki asia erikseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


10 Responses to “HYVÄ VAI PAHA KALORI?”

 1. Anna sanoo:

  Tuli tekstistä mieleen tää käsite high flux: http://patrikborg.blogspot.fi/2015/10/high-flux-urheilussa-ja.html?m=1

  Lohduttavaa että kroppa voi tottua myös kulutusta isompiin kaloreihin.:)

  Kun puhuit hormonitoiminnan tasapainottamisesta niin miten tämä käytännössä tehdään? Itsellä on kuukautiset ollut paria poikkeuksellista kk lukuunottamatta poissa jo yli 2 vuotta (vyöhyketerapia auttoi välillä). Alkoi kovasta urheilusta ja laihduttamisesta mut jatkuu vieläkin vaikka olen syönyt reilusti jo yli vuoden ajan (toki liikuntamäärä vielä suuri). Eli osaatko sanoa mitä sille hormonitoiminnalle on itse tehtävissä? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuo on tosi hyvä teksti ja itseasiassa etsin sitä eilen kun kirjoitin tätä, että olisin voinut linkata postauksen perään! En tiedä pystynkö vastaamaan tuohon hormonitoiminnan tasapainoittamiseen yhdessä kommentissa, mutta lyhyesti sanottuna itse uskon Kaisa Jaakkolan hormonitasapainon ”sanomaan”. Itse olen saanut todella paljon apua BioSignature-mittausten pohjalta tehdyistä muutoksista. Oletko koskaan tarkistanut saatko riittävästi ravinteiya/vitamiineja, vaikka syöt riittävästi?

  • Heli sanoo:

   Itellä kävi sama juttu kuukautisten kanssa urheilun ja laihtumisen myltä ja vaikka paino normalisoitui nopeasti niin vasta nyt n.3,5v myöhemmin ovat kuukautiset palanneet. Hormonitoiminnan tasapainottuminen vie aikaa… Itse kyllä liikun vieläkin runsaasti, mutta monipuolistanu syömistä hurjasti varsinkin hyvien rasvojen osalta. Tiedä sitten kuinka paljon ollut vaikutusta asiaan. :)

 2. Katrie sanoo:

  Moikka! (Laitoin samantyylisen kysymyksen jo johonkin postaukseen, mutta laitan nyt uudestaan) Olen 15 vuotias tyttö, joka on juuri päässyt anorektisen laihasta normaalipainoiseksi. Haluaisin kysyä, että osaisitko sanoa miten saisin siron, kapean vyötärön (mutta kuitenkin six packin)? Sivusta päin kun katson peilistä niin olen tosi ”roteva”. Voiko vatsa rutistukset olla syy TAI ratkaisu tähän? Treenaan päivänmittaan n. 4 samanlaista vatsalihastreeniä (joka kerralla vain yksi kierros, liikkeitä on siis 9 ja toistoja 20-30 riippuen liikkeestä) Eihän nuo enää edes polttele, mutta tällä hetkellä tunnen jotenkuten ylimmät vatsalihakseni ja tuntuu, että jos jonain kertana jätän tekemättä niin nekään vähät ei enää tunnu. Syön 5 kertaa päivässä 3 tunnin välein. En syö lisättyä sokeria tai muita herkkuja ja roskaruokaa ja vältän vaaleaa viljaa, kuten vaaleaa leipää ja pastaa. Minulla on kyllä salikortti, mutta en osaa tehdä siellä oikein mitään kehittävää ja asun niin pienellä paikkakunnalla, että ei oo mitään ohjattuja juttujakaan. Mulla ei oo ketään tuttua, jolta voisin kysyä ja salikortinkin sain vanhemmilta siten, että maksoin sen itse (ei oo mitään urheilijoita ) En halua olla ”laihaläski” vaan sporttinen, timmi, mutta kuitenkin siro. Mitä tehdä?

  • maja sanoo:

   Jos parannut ensin siitä syömishäiriöstä?

   • Katrie sanoo:

    Niin minullahan ei siis ole mitään syömishäiriötä :) Olen aina ollut alipainoinen (geeneissä), vaikka syön kyllä. (Käytin tuota ’anorektisen laiha’ sanaa vain kuvastamaan, että olen ollut tosi laiha _luonnostaan_, onneksi en enää niin laiha.)

 3. Treenari sanoo:

  Hei Aino! Kaipaisin vähän ohjeistusta ruokavalioon liittyen ja olen miettinyt, että ostaisin tuon Bikini Body Bootcampin ruokavalion sinun nettikaupastasi. Treenaan crossfitiä 4-5 krt viikossa ja painonpudotusta tärkeämpi tavoite olisi, että ruokavalio tukisi treenaamista ja kehittymistä. Pieni painonpudotus siinä sivussa ei tietenkään olisi pahaksi:) Soveltuuko tuo ruokavalio mun tarkoituksiin vai voiko onko sulta mahdollisuus ostaa PT-palvelujen kautta myös yksilöllisiä ruokavalioita? Olen ihan normaalissa 8-16 toimistotyössä ja treenaan arkena iltaisin. Iltapäivän ja illan ruokailut on vähän hukassa ja mulle on ollut vaikea löytää hyvä ruokarytmi ja keksiä sellaisia välipaloja, että en ole nälkäinen/liian täynnä ennen illan treeniä. Ja treenin jälkeen taas on usein niin kova nälkä, että tulee tehtyä ruuan suhteen vähän huonoja valintoja. Onko mitään hyviä vinkkejä tähän ?:) ps. sun blogi on kyllä ihan paras, keep up the good work!

 4. Anni sanoo:

  Hyvä kirjoitus, ja on niin totta, että kun tietoa tulee niin monelta suunnalta, on monen varmasti vaikea pysyä perässä. Esimerkiksi juurikin rasvoja on pitkään pidetty pahana ja monen on vaikea uskoa että ne ovatkin nyt yhtäkkiä hyviä. Kohtuus toki kaikessa :)
  https://punainenorvokki.blogspot.fi/

 5. Sirpale sanoo:

  Mulla on kroppa totutettu just isompiin kaloreihin…syön usein sen 3500kcal päivässä (painan 55kg) ja olen toimistotyöntekijä :D

Kommentoi