MILLAINEN JUMPPARI OLET?

Me ollaan kaikki erilaisia ja tykätään erilaisista asioista. Joskus esimerkiksi sama ryhmäliikuntatunti voi olla toisen mielestä ihan loistava ja toinen taas kokee tunnin eri tavalla. Kyseessä on toki aina myös makuasiat, mutta asiaan vaikuttaa myös se millaisia ihmistyyppejä olemme. Sosiaalinen tyyppi rakastaa huomiota ja iskeytyykin useasti jumpassa eturiviin, kun taas analyyttinen tyyppi kaipaa enemmän faktaa ja aikareferenssejä, jotta tunti tuntuu mielekkäältä.

Näitä neljää eri ihmistyyppiä voi toki ”miellyttää” jokaista ja se onkin yksi avain, miten saada jumppsali täyteen treenaajia. Olen itse panostanut tähän asiaan viime vuosina ja kun ennen olin vahvasti vain dominoiva ohjaaja, niin nykyään otan huomioon myös muita tyyppejä, huomioimalla heitä heille tärkeillä asioilla. Kukaan ihminen tuskin on vain esimerkiksi dominoiva, vaan usein meistä löytyy useampia piirteitä, mutta jokin tyyppi vain puskee eniten  pintaan.

IMG_0148

Olen siis itse tehnyt testin ja ohjaajana olen selkeästi Dominant Director. Tyyppikuvauksen mukaan haluan pitää kontrollin omissa näpeissä ja vahvuuksiani on johtajuus ja auktoriteetti, kun taas heikkouksena on usein eimerkiksi kärsimättömyys. En tykkää tehottomuudesta ja minussa korostuu diktatorinen piirre. 😀 Tiedostan itse, että nämä piirteet nousevat helposti pintaan kun ohjaan ja olenkin opetellut tuomaan mukaan enemmän pehmeyttä, iloa ja hyväksyvyyttä.

Kyseessä on siis DISC-profiili, joka jakaa ihmiset neljään erilaiseen persoonatyyppiin. Voit pohdiskella itse, millainen on oma käyttäytymisesi ryhmäliikuntatunnilla ja mistä jutuista juuri sinä sytyt!

Dominant director

Tykkää selkeistä ohjeista, haluaa tietää treenin hyödyistä ja keskittyy paljon omaan tekemiseen, jonka tekee usein ”täysillä”. Nämä tyypit ovat nopeatempoisia ja ajattelevat nopeasti. He treenaavat usein kovaa ja haluavat tuloksia ja ovat usein myös todella kilpailuhenkisiä. Dominant director haluaa auktoriteettiä, eikä tykkää ”silittelystä” ja siitä että heille puhutaan kuin lapselle. Nämä ärsyyntyvät siitä jos ohjaajalla ei ole riittävästi auktoriteettia, tai jos ohjaaja on liian ”vaisu”, jolloin tämä ryhmä on haastavin ”Stedy relater” – ohjaajalle.

Interactive socializer

Tämän tyypin löytää usein eturivistä, sillä hän rakastaa olla esillä ja tykkää loistofiiliksestä ennen kaikkea. Kun ohjaaja kehuu nimeltä, tämä lämmittää sosiaalisen tyypin sydäntä, sillä hän haluaa olla huomion keskipisteenä. Nämä ovat niitä tyyppejä, jotka kyllästyvät usein nopeiten ja pyytävätkin ohjaajaa miksaamaan ohjelmiin vaihtelua. He haluavat kuulla tunnustusta ohjaajalta ja tarvitsevat tsemppaamista, mutta eivät välitä siitä mitä lihasta tämä ja tämä liike kehittää, tärkeämpää on hyvä musiikki ja erinomainen fiilis! He tykkäävät myös höpötellä ennen ja jälkeen jumpan. Tämä ryhmä tylsistyy helpoiten jos ohjaaja on liian ”Cautios thinker”.

Steady relater

Nämä tyypit haluavat huomiota hieman matalammassa mittakaavassa. He usein haluavat jutella ennen tuntia, mutta eivät välitä siitä että heidän nimeään huudetaan ja annetaan huomiota kesken tunnin. Steady relater tykkää vakaasta ympäristöstä ja haluavat tietää mitä on tulossa. Nämä tyypit seisovat usein aina samalla paikalla ja heitä voi jopa ahdistaa uusi paikka jumppasalissa. Nämä tyypit eivät tykkää riskeistä, joten heille on tärkeää että ohjaaja selittää kaiken rauhallisesti ja ymmärrettävästi, ilman kiirettä ja hässäkkää. Nämä tyypit eivät tykkää agressiivisesta ja kovasta ohjaustyylistä. Tämä ryhmä on haastavin dominoivalle ohjaajalle.

Cautious thinker

Nämä jumpparit tykkäävät tarkkuudesta ja ovat usein niitä, jotka huomiovat kaiken mitä ohjaaja sanoo. Näille osallistujille onkin tärkeää tietää lukuja ja esimerkiksi aikareferenssejä. He haluavat tietää montako sekuntia tai toistoa on vielä jäljellä ja muutkin faktat kiinnostavat erityisen paljon. Cautios thinker osaa koreografian ja ärsyyntyy jos ohjaaja tekee paljon virheitä tai sählää. He tykkäävät tarkasta ohjaustyylistä. He ovat usein hiljaisia ja tarkkaavaisia ja voivat vaikuttaa jopa tylsistyneiltä, mutta usein kyseessä on vain se että he keskittyvät ja kuuntelevat tarkkaan. Tämä ryhmä on haastavin Interactive socializer – ohjaajalle.

Löytyikö oma tyyppi vai oletko kenties kahden sekoitus? 🙂

PS. Meikäläinen on tänään kl. 13:30 Radio Vaasan taajuudella haastiksessa! 🙂


11 Responses to “MILLAINEN JUMPPARI OLET?”

  1. Tiina sanoo:

    No dominant 😀 nyt taukoa kesänajan jumpista, syksyllä taas sitte takas ladies clubille sun jumppiin. Huomasin että edelliset asicset oli pohjasta kulunu tasaseks, kiitos sun jumppien 😀 eli uudet tossut syksyksi ja sitte sykitään taas sisällä!

  2. sari sanoo:

    Kyllähän tuosta itsensä tunnistaa, eli n.80 prossaa Dominant direktor ja 20 Interactive socializer 🙂 ehdottomasti! Hyvää juhannusta <3

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tää combo toistuu varmaan suurimmaksi osaksi niillä, jotka käy mun tunneilla 😀

  3. Jenni sanoo:

    Juu täällä yks dominant lisää ;D

  4. Moi sanoo:

    Aattelin olevani dominant, mutta listan luettuani tulin siihen tulokseen että cautious thinker kuulostaa sittenki enemmän multa:D

  5. Luana sanoo:

    Täällä yksi, joka sopinee aika hyvin tuohon ekaan ryhmään! Mulla pisti silmään toi eturiviläisten huomionhakuisuus, sillä mä oon kyllä usein eturivissä mutta en oikeastaan halua ohjaajalta erityishuomiota. Eturivissä on yleensä parhaiten tilaa, näkee hyvin tarkistaa peilistä tekniikkaa eikä muiden tekemiset häiritse! Mut nyt ymmärrän miksi saan tutuilta ohjaajilta suht usein kommenttia tunnilla 😀 Mä oon kyllä yhdelle sanonutkin, että mä meen ihan sekaisin jos saan huomiota tunnilla! Keskittyminen herpaantuu ja mulle tulee jonkinlainen rimakauhu, sellainen onnistumisen paine. Kyllä se siis toisaalta ihan kivaltakin tuntuu, jotenkin lämpimältä (:

    • ainorouhiainen sanoo:

      Eturiviin tulo ei tosiaan tarkoita ainoastaan huomionhakuisuutta, uskon että moni tulee myös ihan puhtaasti sitä syystä että näkee paremmin! 🙂 Mä tykkään itsekin olla eturivissä silloin harvoin kun tunneilla käyn, sillä haluan nähdä kunnolla mitä teen! 😀

  6. Susanna sanoo:

    Nää on tosi mielenkiintoisia, ensin tuntui et on vaikea löytää itseään! Tuntui et olisin sekoitus vähän kaikkea. Tytär kyllä sanoi, että mä olen ihan selkeä kakkostyyppi. Hmmm…ehkä juu. Olen kyllä ehdottomasti eturivin jumppaaja, mutta aika itsekkäistä syistä. Tykkään tehdä liikkeet isosti ja kovaa ja mua ahdistaa jos ympärillä on ahdasta ja joudun himmailemaan muiden takia ja tekeen vaikka laukka-askeleet sivulle pienenä kun vieressä olevan kaveri ei vaan ota yhtä isoja askelia. Edessä on yleensä aika hyvin tilaa ja ainakin kun mennään eteenpäin niin silloin vain peili on rajana. 😉
    Käyn myös paljon tanssitunneilla ja kaipaan sitä peiliä tarkistaakseni siitä tekniikan. En ole mikään täydellinen tanssija, mutta haluaisin olla, joten hion omaa tekniikkaa koko ajan. Huonolla näöllä se ei taaempaa edes onnistuisi. Saatan kyllä tämä vuoksi vaikuttaa aika itserakkaalta kun tuijottelen itseäni. 😀
    Mä olen myös aika kova laulamaan ja vastailemaan ohjaajalle. Kakkostyyppi siten osuu ja uppoaa, koska mua liikuttaa ennen kaikkea tunnelma, se on mulle tärkeää – hyvä musa, ehdottomasti korkea volyymi ja sellainen ”hei nyt tehdään kimpassa, hikoillaan hulluna ja pidetään hauskaa fiilis”! Harva tosin koskaan vastaa mitään niihin ”miten meillä menee”, ”onko kuuma” kysymyksiin tai vaikka laulaa mukana…toivoisin, että ihmiset olisi enemmän äänekkäitä. No, joskus on sellainen tunnelma että monet innostuu. Mä tykkään aina vastata ja huutaa, joten kai sitten haen huomiota, koska se on mulle kerran tärkeää huudella. Välillä se nolottaakin, koska omaan korvaan tuntuu että se oma ääni vaan raikaa siellä pitkin tuntia. Oikein minä, minä, minä. Mutta todellisuudessa tuskin se juuri edes kuuluu. Mutta ennenkaikkea se on on mun mielestä ohjaajalle huomaavaista, hän on tullut sinne meitä varten jos voitais me vastata suoraan kysymykseen!
    No joo, tästä tuli kyllä vuosisadan pisin kommentti. Hyvää juhannusta! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Monet on varmasti sekoitus useampaa, mutta kyllä sieltä usein joku tyyppi puskee vähän vahvemmin läpi!Eturivissä olo ei tietystikään aina tarkoita sitä että haluaa huomiota, mutta usein myös esim. ensikertalaiset menevät takariviin, koska siellä on ”turvallisempaa”, eikä ole muiden katseen alla.

      Mun mielestä myös kaikki ”pieni ekstra” on melkeen parasta, lauleskelu, fiilistely yms tekee treenistä enemmän kun vaan treeniä! 🙂

  7. Lempi sanoo:

    Mä tunnistan itsessäni jopa kolmea eri tyyppiä, ja se mikä nousee vahvimmin pintaan, riippuu paljon siitä mikä tunti on kyseessä! 😀
    Myös huomaan, että aiemmin, kun oli enemmän selkeitä tavoitteita, olin vahvemmin tuo dominoiva tyyppi. Nyttemmin hyvä fiilis ja liikunnan ilo on mulle tärkeintä, joten ehkä se sosiaalinen tyyppi on sitten eniten mua.
    Ohjaajista viihdyn ehkä parhaiten sellaisten energisten ilopillereiden tunneilla, jotka tsemppaa ja vaatiikin, mutta tekee sen aina hyvällä fiiliksellä. 🙂

Kommentoi