RUOKASUOSIKIT JOITA EN ENÄÄ LAITTAISI SUUHUNI

Just for the record – eilinen postaushan oli sitten aprillipilaa. Tiesin, että moni tajuaa homman heti, mutta kyllä siellä oli joku mennyt lankaan. Joidenkin asioiden suhteen vaan voi sanoa että never! 😀 En ole siis menossa mihinkään bikini fitness kisoihin. Jo pelkkä itsensä ajatteleminen siellä lavalla keikistelemässä pistää naurattamaan.

Eilinen oli muutenkin ihan huisinhauska päivä, kun sain (vahingossa) huijattua kavereita ihan tyhmillä jutuilla ja muutenkin tapahtui kaikenlaista hölmöä. Jonotettiin mm. autopesuun 45 minuuttia ja tietysti kun oli meidän vuoro niin ovet jumittuivat ensin kiinni ja sitten joku mies tuli koputtelemaan ikkunaan, että ottakaa tuo antenni pois. Tokaisin vaan että juu ei se lähde irti, yritettiin jo irrottaa ja ollaan maksettukin jo, johon mies vaan että no sitten tuo pesu rikkoo kyllä koko auton jos meette sinne antennin kanssa. Siitä sit nolona kurvattiin pois jonosta ja joku sai ilmaisen autopesun. 😀

P3270434

Jos palataan kuitenkin päivän aiheeseen, on tämä blogi siitäkin hyvä juttu, että lötyy dataa monien vuosien takaa – mikä on ollut milloinkin in ja millaiselta oma ruokavalio on näyttänyt. Ajattelinkin summailla muutamia ruoka-aineita, joita olen joskus pitänyt terveellisenä ja käyttänyt runsain mitoin, mutta nykyään nämä jäävät kaupan hyllylle, enkä mielellään niitä suuhuni laita maun tai terveyden näkökulmasta.

Fun light – mehut – Olen tainnut mainita ennenkin, mutta näitä meni siis todella paljon. Ostin aina sellaisen ison pönikän tiivistettä ja se hupeni aika nopeasti. Nykyään juon ihan vaan vettä. 

Kalkkunanakit – Entisaikojen lemppari. Joskus vinkkailin täälläkin kuinka hyvä välipala tuollainen nakkipaketti on. 😀 No, eipä ole tullut ostettua aikapäiviin. Nakit ovat toki vähäkalorisia ja proteiinipitoisia normaaleihin verrattuna, mutta sisältävät kyllä liudan lisäaineita myös.

Mehukeitot – Olen myös aikoinaan lorautellut vähäkalorisia mehukeittoja puuron ja rahkan sekaan, mutta nykyään lähinnä ällöttää nuo lisäainelitkut, joissa on itse marjaa vain muutama prosentti. Syön mielummin marjat marjoina.

Ruisleipä/leipä – Olen tyyliin elänyt pelkällä leivällä joskus aikoinaan ja muistan ajatelleeni etten voisi elää ilman leipää. Mun päivän kohokohta oli pitkään se, kun sain illalla vetää pari isoa siivua ruisleipää graavilohella ja suolakurkulla. Nykyään leipä ei kuulu ruokavaliooni, kuin silloin tällöin, hyvin harvoin. En koe saavani leivän syömisestä mitään ”järkevää” ravitsemuksen tai nautinnon näkökulmasta, joten sen vuoksi se on jäänyt unholaan.

P3270436

P3270435

Onko teillä jotain juttuja, jotka ovat olleet runsaassa käytössä joita ei enää suosi lainkaan?


24 Responses to “RUOKASUOSIKIT JOITA EN ENÄÄ LAITTAISI SUUHUNI”

  1. Henriikka sanoo:

    Hei Aino,
    Mielenkiintoinen postaus.
    Itselläni myös ruisleipä aikoinaan tuotti ahdistusta, ajattelin etten ikinä voisi jättää rakasta ruisleipää (ruispala paahtimeen ja kinkku juusto päälle).
    Niin vain kävi ettei ruisleipä ole kuulunut ryokavaliooni enää 3 vuoteen. Ruisleipää saatan syödä 1-4 kertaa vuodessa muutaman palan.
    Kaikki on mahdollista.

    Aurinkoista kevään jatkoa.

  2. Tuulia sanoo:

    Hauska lista. Niin ne ajatukset muuttuu.

    Mulla ”ex-terveellisyyksiä” on raejuusto. Olin joskus sitä mieltä että se on maailman paras välipala ja lisuke ihan kaikkeen. Lopulta siitä tuli kuitenkin mun mielessäni mautonta ja ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta arveluttavaa sapuskaa, ja lisäksi mulla oli erilaisia nivelkipuja silloin kun söin raejuustoa onnellisena siitä miten paljon hei protskuu saa ilman rasvaa ja hiilaria, täältä tullaan bikinkausi jee -meiningillä.

    Ruisleipäasiaa en ihan ravitsemusperustelujen näkökulmasta ymmärrä. Gluteenin näkökulmasta kylläkin jos siitä tulee itselle ongelmia ja makuasiat on tietysti makuasioita, mutta noin mikroravinteiden näkökulmasta täysjyväruisleipä hakkaa muuten esimerkiksi riisipastan kuitenkin ihan 6-0. Eli sun valinnan ymmärrän, mutta Fineliä katsoessa en päätyisi samaan tulokseen paitsi jos olis gluteeniongelmia. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Ongelma on siinä kun mun mielestä ruikkari on hyvää vain jos siinä on päällä kunnolla voita, juustoa ja kinkkua, joten siinä meneekin jo sitten pieleen, eli mielummin oon ilman. 😀 Gluteeniakaan en käytä, koska koen saavani hieman tukkoisen fiiliksen siitä!

      • Piya sanoo:

        Mun vatsa kestää parhaiten 100% ruisleipää kohtuudella eli 1-2 viipaletta päivässä. Paras päällinen paahdettuun palaaan on oliiviöljyyn <3 just äsken söin palan porkkana-kukkakaali-inkiväärisosekeiton kanssa. Ei voi olla epäterveellistä!

      • Silja sanoo:

        Ruisleipä on parasta kun siihen laittaa avokadoa ja tomaattia <3

  3. Saija sanoo:

    Itse vetelin ennen rahkaa, raejuustoa ja join maitoa. Pitkään aikaan en ole noita enää käyttänyt, eikä ole mitään tarvettakaan. Maitoa lorautan kahviin vähän ja se on mielestäni ok. Myös leipä on jäänyt pois. Rakastan kyllä leipää varsinkin tuoretta ja sitä voi mennä paljon kerralla. Eli siksi en sitä enää syö.

    Aurinkoista kevättä sinne! 🙂

  4. Susanna sanoo:

    Voi, näitähän on paljon. Leipää kului ennen paljon. Mikään ei ollut terveellisempää kuin ruisleipä…. Nykyisin ihan satunnaisesti syön palan gluteenitonta, mutta mielummin esim siemennäkkäriä. Rahka on myös jäänyt ihan kokonaan. Skyriä meni kans niitä maustettuja ennen pari purkkia päivässä. En ole aikoihin niihin koskenut…eikä ole mitään aikomusta aloittaa uudelleen. Raejuustoa syön kyllä edelleen.
    Light-limsat on jääneet pois. Muutenkin kaikki light-tuotteet on nykyisin poissa, välttelen keinotekoisia makeutusaineita ja lisäaineita. Maito oli ennen ruokajuomana, nykyisin vesi.

    Selkeästi epäterveellisistä saisi ihan hervottoman pitkän listan. Vois vaikka aloittaa siitä joka perjantaisesta sipsipussista tai italiansalaatista, jota kumosin desin joka lautaselle…. Eipä ole ollut ikävä.

  5. Frida sanoo:

    Mä oon edelleen siinä vaiheessa etten usko että selviin ilman leipää 😀 oon yrittäny vähentää but i looooooove bread 😀 fun lightiä mä join kans ennen mut se on kyl jääny, melkein kaikki tommoset missä on paljon makeutusaineita on jääny 🙂

  6. Myy sanoo:

    Maito. Join ennen maitoa lasillisen joka aterialla. Luulin, että se sopii mulle. Sitten jätin muutamien vinkkien innostamana maidon hetkeksi pois ja suorastaan ällistyin, miten paljon parempi olo mulla oli! Maidon tilalle löysin luomukaurajuoman. En juo sitä kuin ehkä pari mukillista päivässä eli max. 5 dl ja oon oikein tyytyväinen, että kokeilin maidottomuutta! Jogurttikin on vaihtunut maustamattomaan A-jogurttiin eikä sitäkään mene kuin yksi pieni pikari päivässä. Limaa on paljon vähemmän ja iho sekä suolisto voi paremmin!

  7. Lotta sanoo:

    Pepsi Max jäi pois ihan itsestään ilman mitään suunnitteluja. Ennen tuli vedettyä jokunen muutama litra sitä viikon aikana, nykyään en juo sitä kuin äärimmäisen harvoin. Lisäaineet hirvittää muutenki nykyään entisestään enemmän ja kaikenlaiset muut lisäainepommit on ihan itsestään tippunut ruokavaliosta.

  8. Moi sanoo:

    Jep, voin samaistua! Ennen kammoksuin hiilareita kun ruttoa ja ajattelin, että protskua pitää saada runsain mitoin kerta urheilee. Ainiin, ja hedelmätkin oli pahasta kun niissä oli niin paljon sokeria. Nykyään elän pääasiassa hiilareilla, protskut ja rasvat minimissä ja olo energisempi kuin koskaan. Vatsakin on litteämpi vaikka oon nostanu kaloreita reippaasti ja hedelmiä menee useampi päivässä 🙂 näin ne asiat vaan muuttuu!

  9. Liza sanoo:

    Mulla on jäänyt jo pitkät pitkät ajat sitten leipä tosi vähiin, joskus on ollut kausii että on tullut kokeiltuu näkkärii ja leipäpuolta vaan ei nyt kuulu ruokavalioon:)

  10. Maija sanoo:

    Nämä tuotteet oon jättänyt pois:
    Fun light mehut
    Kalorittomat nuudelit
    Mehukeitot
    Kalorittomat kastikkeet
    Kalkkunanakit (ehkä kerran kesässä grillaan paketin 😀 )
    Maitorahka
    Dieettipatukat -ja pirtelöt
    Maustetut jugurtit
    Margariini ja rypsiöljy

  11. Ilona sanoo:

    Hei! Ei liity nyt tähän postaukseen, mutta ruokaan kuitenkin. Eli oon tulossa Vaasaan pariks päiväks, ja kyselisin hyvien raflojen perään!

    Tiedän että sä et käy paljoa ulkona syömässä, mut jos on ees joku vinkki niin tulee tarpeeseen! Ja vaasalaiset lukijatkin saa tietty auttaa 🙂 Etsin sekä aamiais-, lounas- että illallispaikkaa, ja tietty jotain kahviloitakin saa vinkata!

    Syön aika samaan tapaan kuin sä, eli sen tyyppisiä rafloja varsinkin kaipaan. Oon kuitenkin ulkona syödessä myös joustava, eli muitakin ravintoloita saa vinkata kuin pelkkiä raakakakkupaikkoja 😀 Plussaa on kaikenlaiset luomu- ja lähiruokamestat.

    Kiitos jo etukäteen sekä sulle että lukijoille! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka!
      Aamupala/brunssi ehdottomasti Astor (kannattaa vaan varata hyvissä ajoin tuo brunssi, tapaa olla melko pitkät jonot)
      Lounaslemppareita on Vegana (kasvisruokaa buffee muodossa), kauppahallin bistro (salaatit ja club sandwichit!) ja myös rewel centerin Pinchossa on kelpo salaattibuffee!
      Iltapaikaks suosittelen Strampenia, siellä on muuten myös lounasta tarjolla! =)

      Raakakakkupaikkana Raawka! 😉

  12. Henu sanoo:

    Jauheliha. En siis enää syö lihaa muutenkaan mutta aikoinaan tuli syötyä jauhelihaa monta kertaa viikossa, ja rasvaisinta sika-nautaa kun oli halvinta. Hyi. Myös paahtoleipää tuli ennen ostettua usein. Joskus vuosia sitten kun kiinnostuin liikunnasta ja terveellisestä ruuasta, yritin väkisin syödä maitorahkaa funlightilla kun ”kaikki muutkin” tekivät niin 😀
    Ehkä suurin muutos on kuitenkin se, että oon tiedostanut ettei pelkkä leipä voi olla ateria. Syön kyllä leipää nykyäänkin mutta huomattavasti entistä vähemmän. Oon kyllä siitä onnellisessa asemassa ettei mikään ruoka aiheuta mulle vatsaoireita eikä ole allergioita.

  13. Helmiina sanoo:

    Mä repesin tuolle ”kalkkunanakit on hyvä välipala” -suositukselle;) kun kuvittelin kaltaiseni toimistotyöläisen vetäisemään tietokoeneen ääressä paketillisen jääkaappikylmiä nakkeja.
    Menneitten vuosien light-huumassa tuli kyllä syötyä kaikenlaista lisäainesotkua, jota nykyisin en suuhuni laittaisi.
    Mitkähän nykyisistä ruoka-ainetrendeistä ovat niitä, joille puöritellään silmiä 10-15 vuoden kuluttua?

  14. Anna Virta sanoo:

    Kommentoin ensimmäistä kertaa ikinä tähän tai mihinkään muuhunkaan blogiin, mutta nyt on kyllä tähän keskusteluun pakko kommentoida. Mitä hienoa siinä on, että kilpaillaan ja vertaillaan kuka syö vähiten ruisleipää tai maitotuotteita :D. Nuokin ovat kuitenkin molemmat perusterveellisiä ruoka-aineet ja tietysti mikään ei kaikille sovi ja kohtuus kaikessa, mutta silti. Ottakaa syömishäiriölasit päästä ja tehkää elämästänne huomattavasti helpompaa <3

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hmmm. Tässä ei ole kyllä mistään kilpailusta kyse, ihan vaan mielenkiintoista pohdintaa kuinka omat ruokatottumukset muuttuu vuosien varrella. On aika tökeröä ottaa tuo syömishäiriö kortti kehiin näissä jutuissa, kyseessä kun on oikeasti vakava SAIRAUS.

  15. Niina sanoo:

    Mulla on mennyt oikeastaan toisin päin leivän kanssa. Jätin sen pois joskus silloin, kun ajattelin sen olevan epäterveellistä kaikkine ”hiilareineen”. Rehellisesti sanottuna varmaan siksi, että sitä teki mieli syödä loputtomiin – paketillinen leipää keittiössä oli ahdistava ajatus. Ilmeiseni suhteeni ruokaan on tätä nykyä parempi, sillä voin ostaa leipää kotiin. Pari siivua ruikkaria toimii niin lounaana, päivällisenä tai iltapalana. Päälle avokadoa, kananmunaa ja raejuustoa = nam. Vatsa tykkää täysjyvästä ja keho hiilareista aerobisen jälkeen!

    Maitotuotteet jätin myös pois pari vuotta sitten muuttaessani pois kotoa, mutta viime syksystä alkaen olen aloittanut uudelleen syömään päivittäin jugurttia, rahkaa ja/tai raejuustoa. Ne ovat proteiinipitoisia ja sopivat omalle vatsalleni tosi hyvin. Myös myslin olin jättänyt pois hiilaripeloissani, mutta nyt syön mysliä joka aamu.

    Lopputulos: nukun paremmin, vatsani voi hyvin, olen energisempi ja pysyn vaivatta hoikkana, verrattuna maidoton-gluteeniton plant-based muka-hienoon dieettini, joka aiheutti vatsavaivoja, turvotusta ja herkkuhimoja.

    Suurin ero aiempaan on se, että todella kuuntelen, mitä kehoni tarvitsee. Pyrin syömään niin paljon ”kunnon ruokaa”, että herkku- ja ahmimishimoja ei tule usein. Kuitenkin välillä mua huvittaa maistella rehellsien syntisiä herkkuja (ainakin blogimaailman tuomion mukaan), ja silloin saatan jopa syödä vähän makeaa ennen ateriaa, koska se maistuu paremmalta silloin kun verensokerit ovat hieman matalalla haha 😀 Nautin yhä vaaleasta leivästä kirnuvoilla (vaikken sitä kotiin ostakaan), sokerisesta maitosuklaasta ja suolatusta toffeesta, siitä huolimatta että makuaisitini on täysin tottunut kasviksiin, vihanneksiin ja työstämättömään ruokaan, ja lämmin vihannessalaatti avokadolla, tuore medjool-taateli tai mehukas, makea porkkana voivat olla makunautintoja ihan yhtä lailla. Lisäksi musta vaikka 70 grammasta irtokarkkia nauttii enemmän kuin 200 grammasta – arvostaa jokaista palaa, kun tietää niitä olevan rajoitettu määrä! Herkutellessani syön siis luontevasti mieluummin vähän ja ajatuksella. Näin minun ei tarvitse rajoittaa ruokavaliota tai totaalikieltäytyä vain repsahduksen pelossa, vaan tilanne on enemmänkin best of both worlds 🙂

  16. Suvi sanoo:

    Rahka! En oo koskaan ollut mikään suurkuluttaja, mutta ah mikä helpotus, kun lakkaa yrittämästä syödä väkisin jotain.

    Nykyään syön pääsääntöisesti vain sellaista ruokaa, josta tulee fyysisesti tai psyykkisesti hyvä olo.

  17. Idaee- sanoo:

    Maito on nykyään aikalailla semmonen ja leipä on myös semmonen mitä ei tule enää paljon syötyä, myös tuoremehut ja muut mehut on jäänyt aikalailla kauppaan. Joskus on silti pakko ostaa tuoremehua kun tulee oikeen kova himo:D

  18. Leipää nam sanoo:

    Söisit leivon leipomaa terve siemen leipää, on kuule herkkua! Ja terveellistäkin 🙂 suosittelen maistamaan 🙂

Kommentoi