TEHOKKAAMPAA RASVANPOLTTOA LUONNOLLISIN KEINOIN

Rasvanpoltto on aika kuuma aihe näin keväällä, sillä useimmiten tässä vaiheessa alkaa ne talvella kerätyt lämmikkeet tuntua ahdistavalta ja olisi tietysti mukavaa päästä kireempään kuntoon. Nykyään on olemassa jos mikänmoista tarjontaa erilaisista rasvanpolttopillereistä ja valmisteista, mutta itse en laittaisi rahojani niihin, vaan suosittelen keskittymään suurempaan kokonaisuuteen. Toki jollain kapseleilla voi saada pientä apua, mikäli muut asiat ovat kunnossa, mutta kuten yleensä, oikotietä onneen ei ole, vaikka kuinka sitä toivoisi. On olemassa valintoja, joiden avulla voi kuitenkin tehostaa kiristymistään ja ajattelin kertoa jutuista, joilla itse koen olevan suurin merkitys. Suurin vaikutus on tietysti sillä ruokavaliolla, mutta myös muilla tavoilla voi ainakin edesauttaa projektin etenemistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uni – Ehdoton ykkönen on tietysti uni. Unella tarkoitan sekä riittävää unta määrällisesti, että myös laadullisesti. Univaje vaikuttaa negatiivisesti kahteen tärkeään ”rasvanpolttohormoniin”, eli kasvuhormoniin ja testosteroniin. Useimmille riittää kahdeksan tunnin laadukas uni. Itse nukuin esimerkiksi viime yönä 22-8.30. :D Osallistuin viime syksynä unikurissille, jossa painotettiin että alkuyön uni kello 22-2 välillä on kaikista tärkeintä unta juuri kasvuhormonin kannalta. En ole löytänyt tästä mitään tieteellistä näyttöä, mutta ainakin omakohtaisen kokemuksen perusteella koen olevani parhaimmillani, kun menen nukkumaan ajoissa, verrattuna siihen, että nukkuisin saman määrän unta mutta myöhemmin. Olen paasannut unesta sen verran paljon, että en mene sen yksityiskohtaisiin vaikutuksiin, sanon vain että tämä on oikeasti asia johon kannattaa panostaa!

Voimaharjoittelu – Erityisesti vapailla painoilla tehtävät moninivel-liikkeet antavat keholle parhaan hormonalisen vasteen, eli lisäävät lihaskudosta kehittävien ja rasvaa polttavien hormonien eritystä. Aina ei toki  tarvita lisäpainoja, vaan lihasmassaa voi hankkia myös kehonpainoa käyttäen, toki silloin ei päästä lihaskasvussa yhtä maksimaalisiin tuloksiin kuin lisäpainojen kanssa. Vilkas ja oikein toimiva aineenvaihdunta on oikea lottovoitto ja mikä parasta, siihen pystyy itse vaikuttaa omalla toiminnalla. 

Intervalli & HIIT – harjoittelu – Kyseinen harjoittelumuoto ”säästää” paremmin lihasmassaa ja näiden lyhyiden ja tehokkaiden treenien avulla saadaan buustattua aineenvaihduntaa ja energian kulutusta myös treenin jälkeen. Sekä intervallit että hiitit ovat molemmat suositeltavia treenitapoja, kun kyseessä on rasvanpolton maksimointi. Hiit on näistä kuitenkin se vielä tehokkaampi. Hiitin ja intervallin erottaa se tekotapa, eli kuinka kovaa pystyy oikeasti vetää ja kun mennään erittäin kovilla tehoilla, alkaa minuuttikin olla jo pitkä aika. Työ-osuuksia seuraa aina lepovaihe.

Treenin kesto – Jos on tapana vetää pitkiä, useamman tunnin pituisia treenejä, kannattaa ne mielummin pätkäistä kahteen lyhyempään treeniin. Kaksi kertaa päivässä treenaaminen buustaa myös aineenvaihduntaa kahdesti ja nostaa testosteronin sekä kasvuhormonin tuotantoa. Kiinteytyminen tai rasvanpolttaminen ei kuitenkaan vaadi kahdesti treenaamista, mutta jos on mahdollisuus valita, kannattaa tehdä mielummin kaksi lyhyttä kuin yksi pitkä suoritus. 

Hiilarien täsmäkäyttö – En halua puhua vähähiilarisesta ruokavaliosta, koska lähtökohtaisesti en suosittele sitä yhdellekkään urheilevalle. Hiilarien pelailulla voi kuitenkin saada pientä tehoa tässä tavoitteessa. Suurin hiilarimäärä lyödään treenien ympärille, erityisesti palautusaterialle, eli treenin jälkeen syötäväksi. Tämä on varmasti myös yksilöllistä, mutta itse saan melkeinpä parhaan treenin aikaiseksi, kun tunnen ennen treeniä kevyttä nälkää, eli edellisestä annoksesta on jo sellainen pari kolme tuntia aikaa ja sitten lataan kunnolla energiaa treenin jälkeen, jolloin keho ja lihakset ovat hyvin vastaanottavassa tilassa ja hiilarit menevät käyttöön, eikä vyötärölle. ;)

Sinkki – Sinkin puutos heikentää testosteronin tuotantoa sekä lisää testosteronin muuntumista estrogeeniksi. Testosteronia taas kutsutaan, kuten olen jo moneen otteeseen maininnut, rasvanpolttohormoniksi ja myös motivaatiohormoniksi. Sinkki on magnesiumin tavoin hyvin tärkeä mineraali, etenkin urheilville ja tietysti ihan kaikille. Itse käytän sen pikolinaatti – muotoa.

kuva: Riikka


7 Responses to “TEHOKKAAMPAA RASVANPOLTTOA LUONNOLLISIN KEINOIN”

 1. SannaK sanoo:

  Hei!
  Tykkään käydä kerran viikossa bodybalancessa ja siihen päälle teen vielä salitreeniä. Joskus aikataulullisista syistä nämä kaksi tulee samalle päivälle. Eli kumpi olisi järkevämpää tehdä ensin? Balance on kuitenkin aika kevyt eli periaatteessa varmaan se ensin, mutta onko siinä jotakin loukkaantumisriskiä kun siinä kuitenkin venytellään lihaset ja sitten lähtisi salille repimään. Hmm mietityttää :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heips! Yleinen ohjeistus on tehdä voimatreeni aina ensimmäisenä, mutta toisaalta en kyllä suosisi pitkiä venyttelyitä ennen tai jälkeenkään voimatreenin. En tosin ole ollut balancessa hetkeen ja en tiedä tarkalleen sen rakennetta. =)

 2. Tuija sanoo:

  Ihan mukavat yöunet olet nukkunut, kunpa itse osaisi myös mennä jo 22 aikoihin nukkumaan, tai jopa aiemmin!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Ei nyt ihan joka yö noin pitkiä unia tuu, mutta viime aikoina oon saanu hyvän rytmin päälle ja nukkunut sikeesti. :)

 3. Sonja sanoo:

  Aikaisin nukkumaan meno on kyllä ihan parasta! Lapsena mulle opetettiin jo, että jos seuraavana aamuna on koulua, nukkumaan pitää mennä klo 22. Tämä tapa on jäänyt päälle ja mies ihmettelee (tai on nyt varmaan jo tottunut), kun klo 21 alan suunnitella nukkumaan menoa :D

  Tarkennus vielä hiilareihin. Jos joskus haluaa herkutella, kannattaa siis herkutella treenin jälkeen?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   On kyllä mahtavaa kun saa sen hyvän rytmin päälle että kympin aikaan painuu jo untenmaille =) Ja kyllä, herkuttelu kannattaa ajoittaa kovan treenin perään! :)

 4. Isla sanoo:

  Pitää kyllä ajan kanssa lukea nämä sun terveyskirjoitukset läpi. Vaikuttaa hyvältä!

Kommentoi