HIILARIA KONEESEEN

Väsyttää, jalka painaa, eikä palautuminenkaan oikein tunnu optimaaliselta. Edellä mainittu fiilis saattaa olla tuttu tunne paljon treenaavilla ja usein vastausta ongelmaan etsitään monista vaihtoehdoista, mutta ei tulla ajatelleeksi että onko syöty riittävästi. Ja etenkin, onko syöty riittävästi hiilihydraatteja. Kehoja on erilaisia ja kaikki eivät toki toimi ihan samalla tavalla, mutta voisin väittää että lähestulkoon jokaisen paljon kestävyystreeniä tekevän kannattaa syödä hyvillä mielin hiilareita. Lähteenä tietysti itselle sopivista vaihtoehdoista ja mieluiten ns. hyvistä hiilareista. Treenin jälkeen paras hiilari on mahdollisimman nopeasti imeytyvä, esim. banaani, riisikakku, valkoinen riisi, peruna jne. Joskus siis tahmea ja takkuinen olo voi yksinkertaisesti johtua liian vähäisestä energiansaannista.

Mulla oli eilen juuri tuollainen päivä, että oli jotenkin outo olo. Itseasiassa kun ajattelen tarkemmin, on koko viikko ollut mennyt hieman samoissa fiiliksissa. Ei ole ollut nälkä, eikä väsy, mutta silti vähän hidas ja löysä olo. Oon kärsinyt ruuanlaittoon liittyvän motivaation puutteesta, eli kaupassa oon vaan kyylännyt hyllyjä, enkä ole keksinyt mitä sitä nyt oikeen söisi. Oon tietysti laittanut ruokaa, mutta välillä oon turvautunut nopeisiin riisikakku + munakas ratkaisuihin, mikä ei ole tyypillisintä itseäni. :D

Collage_Fotor

Eilen illalla stepin jälkeen ajattelin sitten tehdä bataatti- ja perunaranskalaisia, eli pilkoin molempia ranskiksen muotoon uunipellille, suihkaus oljyä ja runsaasti mausteita päälle. Laskeskelin siinä ruokaa laittaessa, että tästä riittää ainakin kahteen, tai jopa kolmeen syöntikertaan, sillä bataattia oli 500 g ja perunoita lähes kilo. Ranujen kanssa mulla oli myös proteiinin lähde ja kasviksia. Nyt tuleekin sitten paras osa. :D Eli yhtäkkiä huomasin syöneeni koko pellillisen ranuja, eikä mulla ollut millään tavoin liian täysi olo, saati mikään ähky. Tunnin kuluttua kroppa huusi taas ruokaa ja vetelin siinä iltaa pitkin vielä riisikakkuja ihan kivan määrän. Tänään on taas olo ollut huomattavasti energisempi ja treenitkin sujuneet hyvin! Myös mieli on ollut heti parempi, kun kropan energiavarastot ovat saaneet täytettä!

Kiinnitän siis normaalisti aika paljon huomiota siihen, että syön riittävästi, mutta joskus näköjään paljon ruokaa on vielä liian vähän. Omalla kohdalla nimenomaan hiilareilla on suuri merkitys siihen, miten keho toimii. Tuntuu, että mitä enenmmän pystyn syömään, sitä paremmin aineenvaihdunta rullaa ja kroppa toimii. Kannattaa siis muistaa, että ruoka ja kalorit ei tosiaan ole mikään vihollinen, vaan nimenomaan polttoainetta keholle (ja mielelle), jonka avulla jaksaa tehdä niitä kovia treenejä, joiden avulla taas kehittyy. Riittävä energiansaanti pitää huolen myös palautumisesta, joka johtaa siihen kehittymiseen ja siihen, että jaksaa treenata uudelleen sekä treenaaminen on myös mielekästä! Sen verran kannattaa tietysti muistaa, että panostaa siihen, mistä ne kalorit tulee, sillä parhaimmillaan pystyy kehon täyttää suurella määrällä tärkeitä ravintoaineita. Tätä ei taas tapahdu, jos vetää vain ns. tyhjää energiaa kroppaan. Ravintoaineiden puutteet voivat taas johtaa omiin ongelmiinsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä päivä startattiin jälleen Bikini Bootcamp – treenillä. On käsittämätöntä, millainen ero omassa kestävyyskunnossa on vuoden takaiseen. Olin mielestäni hyvässä kunnossa jo vuosi sitten, mutta kyllä tässä on hapenottokyky ottanut ison loikan eteenpäin, sillä treeni joka oli ennen täysi kuolema, tuntuu jopa siedettävältä nykyään. Tietysti aina voi haastaa itseään vielä enemmän, tekemällä kovempaa ja se onkin tietysti tarkoitus, että kunnon kasvu pysyisi nousujohteisena. Oon joutunut hieman ottaa iisimmin venähtäneen nilkan vuoksi, mutta aika hyvin oon saanut tehtyä liikkeitä. Ainoastaan nopeat sivuliikkeet pitää vielä jättää väliin.

Äsken ohjasinkin sitten ensimmäisen Sprint-tuntini ja vaikka oon ohjannut spinningiä paljon, on tuo hieman erilainen kokemus. Ohjaus meni mielestäni ihan hyvin ja tästä on hyvä lähteä kehittämään eteenpäin, kunhan saisi vielä lisää tuurauksia alle! =)


11 Responses to “HIILARIA KONEESEEN”

 1. maikki sanoo:

  Tiiän että et laske kaloreita jne. Mutta ois ihan kiva jos parin pv ajan laskisit kalorit ym. ja tekisit siitä postauksen, näkis oikeasti kuinka paljon sun treeni määrillä pystyy syömään et pysyy tossa kunnossa :D noi sun ruokamäärät kuullostaa tosiaan mielettömiltä :D

 2. Henu sanoo:

  Miten saat noista ranuista rapeita? Tai ainakin näyttää siltä :D mun peruna/bataatti ranut on vaan semmosia pehmeitä :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Noi näyttää rapeammilta mitä ne on. Paistan ne aika kovassa lämmössä, se on auttanut jonkun verran! :D Joku vinkkasi joskus että jos pitää perunoita yön suolavedessä niin niistä tulisi rapeita sen jälkeen paistaessa. En ole vielä ehtinyt kokeilla kun pitäisi tosiaan ennakoida aina edellisenä päivänä!

   • mjai sanoo:

    Huutelen täältä taustalta, että kannattaa pilkkoa noi perunat vesikulhoon. Mielellään vähä liottaa ja huuhdella muutamaan kertaan, jotta tärkkelys lähtee pinnalta pois. Pitäs tulla ees vähä rapeampia :)

    • Satu sanoo:

     Jenkki ystäväni liottaa ranskiksest piimässä yön yli. ja oikeesti on ihan sika hyviä ranskiksia mitä tekee! Tosin hän friteeraa ne, joten en tiedä miten käyttäytyy uunissa.

 3. Satu sanoo:

  Minulla sama ongelma, huono syömään hiilareita. Taustalla kummittelee klassisen baletin opettajani joka oli mallia itänaapuri :) Aivan ihana ihminen, mutta vaati kuten pitikin ja elää piti ilmalla :) Se on ’polttomaalattu’ aivoihini.
  Edelleen ’jokin minussa’ hillitsee hiilareiden syöntiä, mutta olen petrannut jo…uskallan syödä leipää ja perunaa ilman että pelkään lihovani ;)
  Ja kyllä, hiilarin puuttesta samat oireet..illalla kun vetäisee pari ruiskeipää nassuun, niin uni maistuu ja olo virkeämpi aamulla.
  (postasin muuten pari päivää sitten kokemuksestani kehonkoostumusmittauksesta blogissani)
  Noi bataatti ransikset ovat huippuja <3 NAM
  Pirteää viikonloppua!

 4. Tuulia sanoo:

  Itsekin opin aikanaan tähän nähden päinvastaisen ajattelun ”salipuolelta” ja silloisesta painonpudottelukierteestä. Ei siellä pienen ihmisen miinuskaloreissa paljon jäänyt hiilareille varaa. Keho ei myöskään oikein ns. toiminut ja jaksaminen kestävyyslajeissa oli usein vähän nihkeää etenkin vähänkään pidemmissä suorituksissa.

  Nykyään tilanne on toinen, kroppa toimii ja se on mahtavaa. Olen oppinut lukemaan kehon viestejä ja huomaan, milloin on liian vähän energiaa (etenkin hiilareita) alla. Viime aikoina olen sekä syönyt että hiihtänyt todella paljon, molemmista täysillä nauttien, ja elämä ei tästä voisi paremmaksi muuttua. :’)

 5. ulla sanoo:

  Mä vetäsen kans aina ennen unia iltaisin isot hiilarit, kyllä uni maistuu ja aamulla niin kuin nytkin on pirrrrteä olo :)

Kommentoi