TERVEELLINEN SULLE, MUTTEI VÄLTTÄMÄTTÄ MULLE

Terveellisyys, hyvinvointi ja terveys on pinnalla. Ihmisiä on alkanut kiinnostaa tämä osa-alue enemmän ja enemmän. Toki kyseessä on vielä vain vähemmistö, sillä uskon, että suurinta osaa esimerkiksi Suomen kansasta kiinnostaa enemmän muut asiat, kuin se, kuinka terveellinen oma ruokavalio on. Harmi.

Terveellisyydestä voi tulla myös epäterveellistä (mikä lausehirviö) mikäli sen vetää överiksi. Oikeastaan kaikesta hyvästäkin katoaa pointti, jos asia lähtee ihan käsistä ja siitä tulee pakkomielle. Terveys ja terveellisyys on muutenkin aika laaja käsite ja jollain tavoin myös yksilöllinen asia. Se on myös kokonaisuus, jonka vuoksi ei mielestäni voi sanoa että jokin yksittäinen ruoka-aine olisi terveellinen tai epäterveellinen. Toki tietyt asiat sopivat useimmille meistä, kukaan tuskin kieltää etteikö parsakaali olisi hyvä lisä ruokavalioon, mikäli sille ei ole allerginen. Jokainen voi varmasti samaistua siihen, että jos vetää 500 gramman karkkipussin, olo ei välttämättä ole ihan parhaimmasta päästä. Nämä ovatkin ääripäitä ja kaikki siltä väliltä on siitä kiinni, mikä tekee sun elämästä hyvää. Millaisilla valinnoilla voit itse parhaiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos noudattaa kaiken suhteen jonkinlaista kohtuutta, ei luultavasti voi mennä pieleen. Jollekin on ihan ok syödä sokerilla kyllästetty jugurtti silloin tällöin ja pitää balanssi elämässä siitä huolimatta. Toisaalta, esimerkiksi itse en vain saa siitä mitään, että käyttäisin kyseistä tuotetta, joten en käytä. Oma elämäntyylini on sellainen, mitä mun on kaikista helpoin noudattaa. Jos olisin katsonut nykyistä ruokavaliota vaikka viisi vuotta sitten, olisin itsekin ajatellut sen olevan hyvin askeettinen. Asiat muuttuu ja ihmiset muuttuu.

Luin tässä yhtenä iltana vanhoja postauksiani ja esimerkiksi 2011 julkaistu postaus terveellisestä lounaasta oli kaupan valmis-sosekeitto ja kaksi näkkäriä. Ihan sitä mieltä olin, että nyt on kuulkaas postauksen arvoinen juttu. 😀 Silloin ajattelinkin terveellisyyden eri näkökulmasta kuin nykyään. Tämä näkökulma on juuri se asia, mikä aiheuttaa paljon erilaisia mielipiteitä. Jonkun mielestä uusi JAFFA+ voi tosiaan olla hyvä valinta kun siitä saa päivän C-vitamiini tarpeen täyteen. (näin mainoksen tänään ja näin heti mielessä kuinka poikaystävä perustelee ostostaan tuon c-vitamiinin lisäyksen takia, haha)

Tämän vuoksi on jotenkin turhaa jauhaa siitä mikä olisi terveellinen ruokavalio tai kenellä on epäterveellinen elämäntyyli. Oli kyseessä rasvan lähteet tai vaikka maitotuotteet, ei varmaan milloinkaan päästä yksimielisyyteen siitä mikä on oikein. Mullakin on mielipiteet asioita ja kerron niistä aika avoimesti, se ei kuitenkaan tarkoita etten voisi suvaita muita tapoja. Saan edelleen aina silloin tällöin kommentteja, että olen jollain tavoin epäterveellinen, koska treenaan paljon tai näytän jonkun mielestä ”väärältä”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toki joskus itsekin hämmästelin erilaisia toimintatapoja, ja aina ei vaan pysty ymmärtää jotain, mutta sitten täytyy vaan kelata taaksepäin ja miettiä, ettei ehkä tiedä asian jokaista puolta? Voiko pienestä pintariipaisusta alkaa päätellä toisen elämästä kaiken? Eikä se ole loppujen lopuksi edes mun asia mitä joku toinen tekee.

Alla muutama ajatus terveellisyydestä, jotka ovat siis ihan puhtaasti omia ajatuksia, ei tylytyksiä toisin tekeville! 🙂

  • Mulle terveellisyys on kokonaisuus asioista, jotka tekee hyvää sekä mielelle että keholle. En voisi esimerkiksi ajatella että elän viikon tiukilla, jotta voin vetää p*skaruokaa lauantaina niin, että tulee paha olo. Se ei ole mun mielestä järkevää, vaikka jonkun muun mielestä voi olla. Mielummin elän tasaisesti jatkuvasti ja tankkaan hyvistä lähteistä mikäli keho tarvitsee enemmän energiaa.
  • Mielestäni terveellinen elämäntapa ei kaadu yhteen herkkuhetkeen tai baarireissuun, mikäli nämä ovat kuitenkin vähemmistössä tapahtuvia tapahtumia. Se, miten elää suurimman osan ajasta, määrittelee voinnin parhaiten.
  • Vaikka treeni on paras tapa nollata pää ja siitä tulee aina hyvä olo, on mielestäni uni ja palautuminen silti tärkeämpää terveyden kannalta.
  • Mielestäni kana,riisi ja jäävuorisalaatti ei täytä monipuolisen annoksen kriteerejä. Monipuolisuus tarkoittaa, että syödään muutakin kuin kuutta samaa ruoka-ainetta päivittäin (kaurahiutale, kana, riisi, he-ma-pa, maitorahka, kanamuna).
  • Terveellisen ruokavalion perusta on kasvikset ja vihannekset, niitä tulisi olla aina jokaisella annoksella aamupalasta iltapalaan. Mitä enemmän värejä, sen ravitsevampaa ja terveyttä edistävämpää ruoka on.

Kerro sun ajatus terveellisyydestä?

housut & toppi x 2 – Eivy*

kengät – Nike rose run (saatu def-shopista)

*Intersport Vaasa

kuvat: Riikka


19 Responses to “TERVEELLINEN SULLE, MUTTEI VÄLTTÄMÄTTÄ MULLE”

  1. Suski sanoo:

    ”Mielestäni kana,riisi ja jäävuorisalaatti ei täytä monipuolisen annoksen kriteerejä. Monipuolisuus tarkoittaa, että syödään muutakin kuin kuutta samaa ruoka-ainetta päivittäin (kaurahiutale, kana, riisi, he-ma-pa, maitorahka, kanamuna)”

    Aino, oot mun idoli ja esikuva!!! 😀 Monet sanovat, että heidän ruokavalionsa on monipuolinen, mutta jos päivästä toiseen syö lähes samoja ruokia niin mikä tekee siitä monipuolisen? Sekö, että syö välillä riisin tilalla riisikakkuja ja kanan tilalla vähärasvaista jauhelihaa? Olen myös itsessäni huomannut, että ruoka täyttää paremmin esimerkiksi kastike muodossa kuin pelkkä ”kuiva” ruoka. Jos syön riisiä ja jauhelihaa niin mielummin teen jauhelihasta kastikkeen (kermapohjaisen harvemmin, yleensä esim tomaattimurskapohjaisen).

    Kiitos sun monipuolisista ja kiinnostavista postauksista! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hahah mahtavaa 😀 Oon sunkaa ihan samalla linjoilla, lisäilen myös ruokiin paljon kaikenlaista (mm. tomaattimurskaa) jotta saan siitä monipuolisemman ja täyttävämmän! Mielestäni on tylsää syödä tyyliin riisiä ja kanaa päivästä toiseen.

      Kiitos kommentista Suski!

  2. Hilla sanoo:

    Moikka Aino! Vitsi olen kyllä sun kanssa ihan samoilla linjoilla. Varsinkin nuo lopussa olevat ajatukset terveellisestä elämästä olivat kuin omasta päästäni kaivettuja. Paljon värejä & ravinteikkaita raaka-aineita, sopivasti rentoilua, unta, treeniä = toimiva kaava terveelliseen elämään MINULLE. Se ei ole sitä ehkä kaikille mutta mulla tää toimii 🙂

    Kiitos kivasta blogista!
    ~Hilla
    http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi/

  3. Satu sanoo:

    Mä NIIN Komppaan tasan noita sun ajatuksia! Ja olenhan ennenkin kommentoinut kyseisitä ajatuksista. Ainoa kompastuskiveni on tuo lepo ja uni…jotta kaiken ehdin vuorokauden aikana tehdä, niin jostain on nipistettävä :/ Ja varsin hyvin tiedän mistä EI pitäisi, siis unesta!

    Ihmettelen itsekseni töissä noita viikon pussikeitto-ihmekuureja, koska en oikeasti näe kyseisissä ihmisissä minkäänlaista muutosta kehossa. Mielentilassa kyllä, kun ovat kuin pe***lle ammuttuja karhuja 🙂 Viikon jälkeen sopii ehkä joku bilemekko päälle, mutta pian karistettu (neste)paino on tuplana takaisin.
    Minusta ei myöskään olisi ’täydelliseksi’ fitness-ihmiseksi, niinkuin kilpailemaan, koska rakastan kuitenkin liikaa ruokaa ja varsinkin sen monipuolisuutta herkkuja unohtamatta!( yl pala suklaata riittää, mutta Granny Smith-omenoita voisin syödä pussillisen, olen siis outo :))
    Tähän tasapainoon on tultu myös kovin pitkä matka… teini-iän bulimistisia oireita unohtamatta.
    Minulla on vain tämä yksi kroppa ja hoidan sitä omalla kunnioittavalla tavallani. Muut tehköön omansa kanssa mitä lystäävät 🙂

    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Aino!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mää tiedän ton, että helposti sitä uhraa juuri unesta ja levosta että ehtii tehdä kaiken, mutta ei oikeesti kannata! Mikään asia ei loppupeleissä ole niin kiireellinen ja tärkeä että sen takia kannattaa uhrata omaa terveyttä. 🙂

      Kiitos kommentista ja mukavaa viikonloppua!

  4. Anna sanoo:

    Aivan ihana postaus! Toivottavasti mahdollisimman moni lukee kirjoituksesi. Olen huomannut monen bloggaajan kirjoittavan omasta monipuolisesta syömisestään, mutta valokuvissa on silti aina samoja ruokia.
    Hauska sattuma, kun juuri puhuin poikakaverini kanssa ruuan monipuolisuudesta ja myönnän, että kasvisyöjänä (tai vegaanina) syön aika usein viikolla samoja ruokia, vaikka vaihtoehtoja on maailma täynnä. Huomenna astelenkin kauppaan ja ostan jotakin uutta ja virkistävää. Ps. En ole kauaa lukenut blogiasi, mutta taatusti jään seuraamaan kirjoituksiasi, vaikutat niin aidolta ja huipulta tyypiltä. Ja oot vielä tosi kaunis 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos ihana! 🙂

      Tekee hyvää meille kaikille kokeilla aina välillä uusia juttuja. Itsekin huomaan välillä jumittuvani tiettyihin juttuihin ja silloin teen just noin, eli marssin kauppaan ja ostan jotain mitä en ole ennen/pitkään aikaan syönyt.

      Tosi kiva että oot löytänyt tiesi tänne!!

  5. Anna sanoo:

    Ja tarkennus kommenttiini: tarkoitan, että sulla juuri on monipuolinen ja rento asenne monipuoliseen ruokailuun. Kirjoitin hieman epäselvästi, heh 😉 Eli en tosiaan sua tarkoittanu noilla ”bloggaajilla”, joilla on aina sama ruoka kuvissa 😀

  6. Salla sanoo:

    Aivan mahtavasti kirjotettu! Kyllä mäkin oon sitä mieltä, että jokaisen pitäisi kuunnella omaa kroppaansa ja omaa mieltänsä ja tehdä valintansa sen mukaan. Tietty on hyvä poimia ideoita muualta ja kokeilla eri juttuja, silloin voi aina oppia itsestään jotain. Mä olen esimerkiksi kokeillut useamman kerran hiilihydraattien rajoittamista ja proteiinipitoisempaa ruokavaliota, ja aina huomannut ettei se toimi ollenkaan! Joka kerta olo on ollut kaikin puolin kamala: koko ajan väsyttää, masentaa, vatsa ei toimi ollenkaan ja ajatukset takkuaa. Sitten kun palaan takaisin omaan hyvän olon ruokavalioon, katoaa nuo kaikki oireetkin. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      KIIITOS 🙂

      Sama juttu, olen kokeillut vhh-ruokavalioo ja ei oo kyllä mun juttu yhtään. Kroppa menee vaan ihan jumiin. Toimin paljon tehokkaammin runsaalla hiilarimäärällä 🙂

  7. anna sanoo:

    kiitos ihanasta ja järkevästä blogista. kärsin syömishäiriöstä ja blogistasi on ollut minulle suuri apua ajatusmaailman tervehtymiseen. haluaisin kysyä sinulta neuvoa siihen, miksi en enää tunne nälkää? aiemmin minulla oli huutava nälkä heti herättyäni ja kroppa kyllä ilmoitti energiantarpeesta, jos ravintoa ei kuulunut säännöllisin väliajoin. tuntuu hankalalta syödä, kun nälkää ei yksinkertaisesti ole.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos, olipa kiva kuulla! 🙂

      Hmm vaikean kysymyksen heitit ja on aika vaikea sanoa tästä yhtäkkiä mistä se voisi johtua ettet tunne nälkää. Onko kyseessä siis vain aamu? Itse ainakin huomaan, että jos nukun myöhään, en tunne nälkää samalla tavalla kun aikaisin herätessä 😀

    • Myy sanoo:

      Onko mahdollista, ettet tunnista normaalia nälän tunnetta? Olen sairastanut anoreksian ja mulla ainakin oli vaikeuksia tunnistaa nälkää ennenkuin sokerit laski ihan pohjalle. Syömishäiriöt on myös kropalle todella rankkaa ja sekoittaa aineenvaihdunnan sekä hormonitoiminnan. Mulla katosi janon tunne ja jouduin opettelemaan uudelleen paitsi syömään, myös juomaan. Voisiko nälän tunne palautua, kun syöt niinsanotusti kellon mukaan eli säännöllisin väliajoin vaikkei olisikaan nälkä. Palautuminen voi kestää kauankin, ainakin mulla kesti!

      Tsemppiä!! 🙂

      • Helmi sanoo:

        Kuten nimimerkki Myy tuossa kommentoi, syömishäiriösi on varmaankin sekoittanut kroppasi niin, että et enää tunnista nälkää. Itselläni oli syömishäiriö teininä ja sitten häiriöitynyttä syömistä lähes koko aikuisikä ja kroppa alkoi olla niin tukossa, että mulla ei ollut ikinä nälkä, vaikka söin 1200-1400 kcl päivässä ja liikuin paljon (enkä silti ollut myöskään hoikka). Sain ruokahaluni ja nälän tunteen takaisin vasta, kun aloin syödä enemmän (siis paljon enemmän, n. 2500kcl terveellistä ruokaa/pv) ja liikkua maltillisesti.

  8. Henna sanoo:

    En ymmärrä ihmisiä, jotka noita treenimääriä kritisoivat, kyllähän huippu-urheilijatkin harjoittelevat paljon. Tietenkin on eri asia tottumattomalle kaverille lähteä noihin liikuntamääriin. Itsekin jos kiskaisen esim. spinning, core & bodyattack combon iltaan niin siitä palautuminen vie seuraavaan lepopäivään asti.

    Olen miettinyt viime aikoina paljon kalorinkulutusta. Jos verrataan kahta samanpainoista ihmistä ja he urheilevat yhtä uupuneiksi, mutta toinen on paremmassa kunnossa, kuinka merkittäviä eroja voi olla kalorinkulutuksessa urheilusuorituksen aikana + metabolisen buustin aikana?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Onneksi näitä kommentteja tulee nykyään enää melko vähän..Oon luultavasti jo paasannut asiasta riittävästi 😀

      Tuohon kysymykseen, eli huonokuntoinen kuluttaa enemmän energiaa sillä keho joutuu kovemmalla kuin hyväkuntoisella. Tämän vuoski esimerkiksi itse en kuluta mitään ihan jäätäviä määriä vaikka treenaan paljon. Mun kroppa on tottunut etenkin tuollaiseen vauhtikestäyysliikuntaa ja se ei ole enää niin suuri rasitus kuin esim sellaiselle joka treenaa huomattavasti vähemmän. Sama pätee jälkipolttoon, sillä hyväkuntoinen palautunee nopeammin. Toisaalta, kun urheilee paljon, omaa reilummin lihasmassaa joka itsessään nostaa kulutusta ja on helpompi pysyä kunnossa!

  9. Rantsu sanoo:

    Kiitos tästä postauksesta! Olen tehnyt muutamia vuosia sitten elämäntapamuutoksen, jolloin huomasin itselleni sopivan parhaiten melko kurinalaisen, sokerista ja vehnähötöstä kieltäytyvän ruokavalion. Kuitenkin sain tästä paljon kritiikkiä ja aloin itsekkin ajatella, että ehkä ajattelussani on jotain vikaa ja aloin syömään sosiaalisissa tilanteissa. Vaikka en pitänyt pullasta, söin sen, koska en kehdannut kieltäytyä, etteivät kaverit pitäisi minua nipottajana. Tästä seurasi se, että sokeri alkoikin taas maistua, vähän liiankin hyvin. Sain jokin aika sitten taas kaiken valkoisen ja turhan sokerin sekä muut prosessoidut tuotteet pois ruokavaliosta. Olen ollut super energinen, hyvinvoiva ja onnellinen. Vain sen takia, että uskalsin tehdä valintoja ajattelematta muita. Toki välillä kohtaan kritiikkiä vanhemmilta ja kavereilta, mutta olen päättänyt olla välittämättä niistä. Tiedän, ettei laskiaispulla muuta kuntoani suuntaan tai toiseen, mutta jos en saa siitä mitään tyydytystä, miksi söisin sen siksi, että muutkin niin tekevät? Ylipäätään hassua, että ruoka herättää meissä niin suuria tunteita. Aivan kuin ruoka olisi korvannut uskonnon.
    Kiitos hyvästä ja infromatiivisesta blogista! 🙂

  10. Helmi sanoo:

    Sulla on Aino hyvä blogi, mielenkiintoinen, monipuolinen ja asiallinen. Itseäni usein hämmästyttää, miksi jotkut ihmiset tuntevat tarvetta vahdata muiden ruokavalintoja ja syömistä niin tarkasti.

Kommentoi