TIMMIN KEHON SALAISUUS – TOIMIVA AINEENVAIHDUNTA

Aineenvaihdunta eli metabolia on prosessi, jossa ravintoaineita muokataan jotta saataisiin aikaiseksi energiaa ja rakennusaineita kropan käyttöön. Keho siis kuluttaa energiaa, eli kaloreita jatkuvasti, myös nukkuessa. Elintoiminnot itsessään jo vaativat energiaa toimiakseen. Normaalin ihmisen päivittäisestä energiankulutuksesta jopa 60-70 prosenttia on perusaineenvaihduntaa. Liikunnalla ja esimerkiksi arkiaktiiviisuudella pystytään nostamaan kulutusta korkeammaksi. Aineenvaihdunnan nopeus on kiinni aika monesta tekijästä, esimerkiksi sukupuoli, ikä, geenit, hormonit ja lihasmassan määrä vaikuttavat kulutukseen. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa myös itse omilla päivittäisillä valinnoillaan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yleisesti ajatellaan, että ylipainoinen ihminen syö liikaa, mutta joskus kyseessä voi olla vain erittäin hidas aineenvaihdunta, mikä taas johtuu pitkälti elintavoista. Monesti myös yllätytään miten paljon todellisuudessa voi syödä, ilman että lihoo tai että se vaikuttaa huonolla tavalla kehonkoostumukseen. Kun kroppa saa tarvittavat ravinteet ja oikeanlaista energiaa, kiihtyy myös aineenvaihdunta ja energiankulutus lähtee uudella tavalla käyntiin. Kun keho saa tarvittavat ravinteet (makroravinteet ja mikroravinteet) myös elimistön korjausprosessit toimivat paremmin = energiaa kuluu.

Timmiä kroppaa havittelevan kannattaakin opettaa keho sietämään suurempia energiamääriä ja määrien sijaan satsata siihen laatuun sekä makrojen käyttöön oikeaan aikaan. Pitkään harrastetut matalakaloriset dieetit voivat aiheuttaa sen, että kroppa oppii toimimaan pienemmillä kalorimäärillä, jolloin enemmän syötäessä kilot kertyvät helpommin. Jos siis ei ole valmis elämään loppuelämäänsä säästellen ruuan kanssa, kannattaa tähän asiaan panostaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Säännöllinen ruokarytmi on tärkeää, sillä tällöin annoskoot pysyvät kohtuullisina. Vaikka ruokaa saa syödä riittävästi, ähkyyn asti ei kannata itseään vetää. Säännöllisen ruokarytmin lisäksi unella ja liikunnalla on myös iso rooli. Itse koin myös suuren vaikutuksen, kun laitoin tuon mikroravinnepuolen kuntoon. Lisäsin siis tarvittavat, riittävän hyvin imeytyvät vitamiinit ja mineraalit tukemaan ruokavaliota. Olin toki käyttänyt vitamiineja ennenkin, mutta vitamiinien laadulla ja etenkin määrällä oli lopullinen vaikutus. Alussa paino humpsahti alas itsestään alas pari kiloa, ilman muita muutoksia. Homma kuitenkin tasaantui, sillä lisäsin vielä energian määrää, koska tavoitteena ei ollut painonpudotus vaan hyvinvointi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(luomu)parapähkinät kannattaa sisällyttää omaan ruokavalioon niiden sisältämän runsaan seleenin vuoksi

Täällä säännöllisesti käyvät ovat ehkä huomanneet, että olen vastaan hyvin tiukkoja dieettejä ja sitä mieltä ettei pikatietä onneen ole olemassa. Valitettavasti tällaisella asialla leikkimisellä voi lopulta käydä niin, että kroppa ei hetken kuluttua enää toimikaan ja siitä on pitkä tie saada aineenvaihdunta taas rullaamaan entiseen tapaan.

Koen, että riskiryhmässä ovat juuri vähäkalorisia ruokavalioita noudattavat, fitnesslajien kisaajat ja muuten vaan jojoilevat. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun on saanut lukea tyypillisen tarinana: ensin osallistutaan fitnesskisoihin, ensimmäinen dieetti sujuu luonnollisesti erittäin hyvin, jonka jälkeen nälkä kasvaa ja halutaan kilpailla lisää, lisää ja lisää. Vuoden tai kahden päästä dieetti ei enää sujukaan yhtä sujuvasti, mutta ei anneta periksi vaan lisätään treenimääriä ja pudotetaan kaloreita. Lopputulosta tuskin tarvitsee kertoa. Tämän saman voi yhdistää myös tavanomaiseen laihduttajaan. Helppo painonpudotus saa ajattelemaan, että sen voi tehdä uudelleen vaikka vähän repsahtaakin, sitten jojoillaan edes ja takas, kunnes takas ei enää pääsekään yhtä helpolla.

Muistetaan siis kohdella kehoa sen ansaitsemalla tavalla, eli syöden riittävästi ja laadukkaasti! 🙂

PS. Kiitos ruokaehdotuksista edelliseen postaukseen, tulen tekemään ensimmäisen kokeilun jo tällä viikolla!

Kuvat: Riikka

Ehdokasbanneri - Hyvinvointi -Indiedays Blog Awards


18 Responses to “TIMMIN KEHON SALAISUUS – TOIMIVA AINEENVAIHDUNTA”

  1. Susu sanoo:

    Moi!

    Sä tunnut tietävän paljon hormonitoiminnasta ja vitamiineista/hivenaineista 🙂 mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, lääkitys löytyy ja arvot viitteiden sisällä. Aineenvaihdunta tuppaa olla hidas vaikka mulla on keskiraskas, liikkuva työ, harrastan liikuntaa, juon vettä, syön ns. normiruokaa. Sitä kysyisin että mitä mieltä oot seleenistä tämmöses tilantees?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Seleeni, sinkki, jodi ja magnesium olisivat varmasti sun tapauksessa avuksi. Suosittelen ottamaan käyttöön kyseiset lisäravinteet hyvin imeytyvässä muodossa, tai sitten hyvä monivitamiini ja sen lisäksi magnesium erikseen. 🙂 Seleenin saa toki helposti muutamasta parapähkinästä, mutta pähkinän laatu tulisi olla hyvä, jotta se sisältää riittävästi ravinteita! 🙂

      • Susu sanoo:

        Kiitos tästä 🙂 magnesiumia oon syönytkin ja voisin samaan syssyyn ottaa sinkin ja seleenin 🙂

      • Maija sanoo:

        Sen verran korjaisin Aino suosituksiasi, että jodia tuskin kannattaa lisäravinteena nauttia jos on kilpirauhaslääkitys. Tai ainakin kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa!

        • ainorouhiainen sanoo:

          Hyvä huomio! Aina jos on lääkitys, kannattaa tietty varmistaa lääkäriltä muiden aineiden käyttö. Usein kilpirauhasongelmat voivat johtua mm. jodin puutteesta, sen vuoksi siitä vinkkasin =)

          • Susu sanoo:

            No mulle on vajaatoiminta periytynyt.
            Sen tiedän että hivenaineita ei saa ottaa samaan aikaan kuin lääkettä, estää lääkkeen imeytymisen. Seleeniä ja sinkkiä ajattelin kokeilla. 🙂

  2. Oona S. sanoo:

    Mielenkiintoinen postaus!
    Osaatko sanoa, että jos on kauan ( noin 2 vuotta) syönyt kalorivajeella, niin onnistuuko tuo kalorinkulutuksen tehostaminen millä aikavälillä? Vai onko kyseessä menetetty tapaus ja ns. normaali/ oikeasti tarvittu kalorimäärä aiheuttaa lihomista koko ajan?
    Ja jos asialle vielä pystyisi tekemään jotain, niin kannattaako alkaa heti syömään riittävästi, vai mielummin pikku hiljaa lisätä energian saantia ruokailuissa?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos! Jos multa kysytään, koskaan ei ole liian myöhäistä tai menetetty tapaus. Kannattaa vaan antaa keholle aikaa tottua muutokseen, eli lisätä kalorimääriä vähän kerrallaan maltilla. Suosittelen myös voimaharjoittelun ja HIIT-treenien lisäämistä treeniohjelmaan sopivissa määrin ja jättää tasasykkeiset pitkäkestoiset suoritukset vähemmälle.

  3. Marjo sanoo:

    Moi,
    Voisitko tehdä koosteen kaikista vitamiineista ym. mitä syöt? Mainitset tekstissä, että laitoit ko. asiat kuntoon, eli mitä se tarkoittaa käytännössä?

  4. Henriikka sanoo:

    Hei, mistä ostat Fibrexiä?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Ostan itse useimmiten S-marketista, mutta sitä pitäs löytyy noista suuremmista ruokakaupoista ainakin. 🙂

  5. Tuija sanoo:

    Mistä sit tietää et se aineenvaihdunta oikeesti toimii? Itellä ruokavalio ja elämäntavat kunnossa mutta silti tuntuu että ylimäärästä kertyy. Ainut missä ois parannettavaa niin unen määrä.. ois kyllä hienoa tuntea kroppa yhtä hyvin kuin sä omasi! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      No kyllä sen mun mielestä tuntee! Nälkä tuntuu eri tavalla ja ruuan jälkeen olo on normaali, eikä ruoka paina vatsassa pitkään. Tuo kropan tunteminen on sellanen hyvä/paha juttu, sillä on toki hyvää tuntea mitä keho tarvii jne, mutta sit toisaalta tuntee heti jos kaikki ei oo reilassa ja pienetki muutokset voi aiheuttaa päänvaivaa 😀

  6. elisa sanoo:

    Mitä mieltä oot makroihin perustuvasta dieetistä? Youtuben puolella tutustuin lyhenteellä IIFYM (If it fits your macros) kulkevaan joustavaan dieettiin. Eli lasketaan kuinka paljon rasvoja, hiilareita ja proteiinia henkilö tarvitsee ja niiden mukaan sitten syödään.

    • ainorouhiainen sanoo:

      No periaatteessa en oikeestaan kannata sitä, sillä mun mielestä tärkeempää on se mitä se ruoka sisältää. Eli jos ajatellaan että vedän suklaalevyn, koska se mahtuu makroihin niin silloin jää kuitenkin tärkeitä mikroravinteita saamatta. Ajatustapa toimii varmaan noissa bodylajeissa ja sen tyyppisessä ajattelussa, mä tykkään ajatella vähän syvemmin kuin pelkkiä hiilareita, protskuja ja rasvaa!

  7. Katja sanoo:

    Hei Aino, kiitos asiantuntevasta blogistasi! 🙂 Erittäin hyvä postaus ja tärkeä aihe! Voisitko kirjoittaa asiasta tarkemmin, että kuinka sitten korjata ja aktivoida hidastunut aineenvaihdunta? Ellet ole asiasta jo kirjoittanut? Kiitos etukäteen 🙂

  8. Anitta sanoo:

    Miten saan perusaineenvaihdunnan normaaliseksi?

Kommentoi