RAVINNON VAIKUTUS TREENIIN

Paljon on tullut kirjoitettua ravinnon vaikutuksesta eri asioihin, mutta tämä aihe on pyörinyt viime päivinä mielessä ihan siksikin, koska en ole pystynyt syömään normaalisti, mutta silti on tullut treenattua. Monesti nimittäin ajatellaan, että kun treenaa, voi syödä vapaammin, mikä on toki totta jos ajatellaan ainoastaan kaloriteorian kannalta. Jos ajatellaan itse suoritusta, palautumista ja kehitystä ei pelkät kalorit tietenkään kerro kaikkea.

Voisin kuvitella, että useilla aloittelevilla treenaajilla katoaa motivaatio hyvin nopeasti juurikin tämän asian vuoksi. Aloitetaan liikkuminen, mutta ruokavalio on vielä pielessä. Treenaaminen on toki rankkaa ja ei aina tunnu hyvältä, mutta itse ainakin huomasin suuren eron sen treenin aiheuttaman huonon olon ja ravinnon laadun/puutteen vaikutuksen aiheuttaman huonon olon välillä. Kerroin aiemmin, että ruoka ei ole uponnut ja oonkin syönyt sitä mitä oon pystynyt. Määrällisesti liian vähän ja laadullisestikin melko heikosti. Treenit ovat tuntuneet tietysti rankemmilta, mutta se voimattomuuden aiheuttama väsymys on kyllä ihan pyllystä! 😀 Jos treenin aikana olo on nuutunut tai voimaton, löytyy syy usein lautaselta tai veden saannin vähyydestä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verkkopaita – Reebok, kengät – Nike (Intersport Vaasa)

Tämä mun keissi ei ole tietenkään mikään malliesimerkki, mutta en usko että on kovin harvinaista että jengi treenaa liian vähäisellä tai laaduttomalla ravinnolla. Ajatustyyli ”voin syödä pullaa, koska meen illalla jumppaan” voi kostautua sillä tavoin, että treeni maistuukin ihan puulta, alkaa pistää tai vatsa turpoaa. Aloittelevalla liikkujalla tälläiset fiilikset voi tosiaan viedä motivaation mukanaan, sillä jos treenaaminen on aina tällaista, ei varmasti tule lähdettyä liian usein uudelleen.

Nämä jutut ovat suurimmalle osalle varmaan ihan peruskauraa, mutta haluaisin silti muistuttaa, miten ravinto ja neste vaikuttaa myös siihen miten jaksaa treenata, mikä taas vaikuttaa tuloksiin. Jos suuta kuivaa heti treenin alkuminuuteista lähtien, on nestetasapaino ollut luultavasti miinuksella jo ennen treeniä. Nestevaje vie tehoja pois ja aiheuttaa väsymystä. Nestehukka lisää myös kortisolin eritystä, mikä voi liiallisena aiheuttaa ärtyisyyttä, väsymystä ja rasvan kertymistä keskivartaloon, tai rasvanpolton vaikeuttamista hyvistä laihdutusyrityksistä huolimatta. Pitkäaikainen liian vähäinen nesteensaanti totuttaa kehoa vähäiseen vedensaantiin, jolloin elimistö alkaa varastoimaan vettä. Tätä kutsutaan turvotukseksi.

Vatsakivut tai pistokset voivat taas kertoa huonosti sulaneesta tai liian rasvaisesta ruuasta. Treenin ympärillä kannattaakin syödä hyvin imeytyviä hiilarin ja proteiinin läheitä ja hieman vähemmän rasvaa (lukuunottamatta kalaöljyä ja MCT-öljyä).

IDOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävin tosiaan aamusta ohjaamassa pari tuntia ja ensimmäistä kertaa ikinä pelotti että miten jaksan. Olin syönyt viimeksi sunnuntaina kunnolla ja kaikki muukin vähä on tullut suoraa ulos imeytymättä, joten voimat olivat aika alhaalla heti aamusta. Sain kuitenkin banaanin ja heraa alas ennen jumppia, joten selvisin kuin selvisinkin. 😀 No excuse, vai miten se meni..heh heh.

Täällä vielä aiheeseen liittyviä juttuja:

MIHIN KAIKKEEN VEDEN JUONTI VAIKUTTAA?

PROTEIINIT, HIILARIT & RASVAT – MILLOIN JA MIKSI?


15 Responses to “RAVINNON VAIKUTUS TREENIIN”

  1. Myy sanoo:

    Kyllä sen tosiaan huomaa, jos on ollu kunnon maha-/oksennustaudissa ja kroppa kovilla. Vuosia sitte olin joulun oksennus-/p..kataudissa ja konttasin yöllä vessaan, kun en jaksanu ees seistä. Makasin siellä vessassa, kun sänkyyn en jaksanu takas. Molemmista päistä tyhjeni ja vaikka se ei kestäny ku pari päivää niin kyllä veti veltoksi. Pyhien jälkeen oli jo pakko päästä johonkin sen tyhjennyksen jälkeen ja lähdin baariin…. siis ihan vaan joraamaan ankarasti, en ottanu pisaraakaan. Jaksoin kyllä, mutta lihakset alko pistellä niin älyttömästi ja sydän hakkasi niin oudosti, että totesin parhaaksi ottaa vähän iisimmin. Ikinä ennen ei oo tuollasta tunnetta tullu. Kyllä se ilmeisesti kroppa ottaa hetken, että palautuu.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Joo siinä menee kyllä hetki ennen kuin voimatasot paranee ja jaksaa taas normaaliin tapaan. Tylsä tauti!

  2. Andi sanoo:

    Moi!
    Totta, kyllä huomaa treeneissä jos on syönyt honosti.
    Osaisitko kertoa mistä johtuu sellainen että suuta kuivaa ja janottaa koko ajan? Joudun suun kuivamisen takia hörppimään bvettä jatkuvasta ja on vaikeuksia jos joutuu ilman vesipulloa olemaan yhtään pidemmän aikaa. Välillä ihan huulissa asti polttaa 🙁
    Oletko koskaan törmäänyt tai lukenut tällaisesta?
    Kiitos!
    Hyvää viikonloppua!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Ensimmäisenä tuli mieleen diabetes, mutta se tuskin on syynä?? Muuten en kyllä keksi mitään.. :/

      • Andi sanoo:

        Joo, ei oo diabetesta ainakaan todettu ja sokerit on kyllä tän aikana mitattu.
        Kiitos! Täytyy yrittää keksii mistä johtuis

  3. Janniina sanoo:

    Moi! Tämä nyt ei millään liity aiheeseen mutta luin joskus että sulla on ne Freddy housut? Olen lukenut paljon kokemuksia housujen kestävyydestä eli mitä itse olet mieltä? Suositteletko ostamaan? Kestääkö ne hyvin käyttöä?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Juu mulla on kolmetkin freddyt. Vahnimmat ostin vuoden 2014 tammikuussa ja ne ovat revenneet haaroista, muut ovat vielä ehjänä. Oma kulutukseni ei ole kovin aktiivista, eli en käytä joka päivä. Tsiikaappas tosta sivulta suosituimmista teksteistä artikkeli ”freddyt vs. dromet” 🙂

  4. Sara sanoo:

    Kävitkö sä siis mahataudista huolimatta treenaamassa 😮 no ei mikään ihmekään jos ei treeni kulje! Ja ehkä se pullannassuttaminen on jollekulle sellanen juttu mitä haluaa tehdä. Sun teksteistä tulee vähän sellanen kuva että kaikki, jotka ei syö vaik puhdasta maidotonta, gluteenitonta, sokeritonta, rasvatonta yms ruokaa, on vähän alempiarvosia.. Ite syön kans ihan älyttömän vähän herkkuja mut en lähe ketään syömisten takia moralisoimaan, jos nyt ei ihan kolmatta pullaa syödessään ala valittaa kuinka on päässy kiloja kertymään ihmetellen, mistä johtuu

    • ainorouhiainen sanoo:

      Oikeestaan vatsataudin jälkeisissä oloissa ja tiesin kyllä että tulee olemaan tahmeeta, mutta koska haluan hoitaa työni, päätin silti mennä. Oon muutenkin sellanen että saan olla todella kipee ennen kuin skippaan duunit.

      Tekstejä voi toki tulkita monin eri tavoin, mutta tuossa oot kyllä menny aika lailla pieleen. Mua ei hirveesti kiinnosta mitä muut syö, enkä arvostele ihmisiä sen perusteella. Jaan lähinnä vinkkejä omien kokemuksien pohjalta ja tässä se kokemus oli juurikin tää ettei kannata treenata liian vähäisellä/laaduttomalla ravinnolla. Mun sana ei ole laki, joten kukin tekee mitä tahtoo, mutta sehän näiden blogitekstien idea on – antaa vinkkejä ja kertoo kokemuksia. 🙂

  5. Liisa sanoo:

    Heipis:) Kiva kun kirjoittelet treeneistä ja ravitsemuksesta:) Voisitko postailla lähiaikoina treeniä 2 pv juoksua ajatellen:)?

  6. Elisa sanoo:

    Olen samaa mieltä että ravinnon laatu vaikuttaa treeneihin mutta sanoisin että sitäkin enemmän vaikuttaa määrä. Tuntuu että nykyään varsinkin naiset (mutta miksei miehetkin) on koko ajan jollain ”dieetillä” ja treenaa ihan liian vähillä energioilla. Ei se sitten ole ihme jos ei jaksaisi lähteä treeniin tai on vähän väliä flunssassa yms.

    http://www.karhusportscience.com

    • ainorouhiainen sanoo:

      Oot niin oikeessa. Se oli myös tän tekstin sanoma että liikkuminen on niin paljon tehokkaampaa ja mukavampaa kun on riittävät energiat alla 🙂

  7. Jenni sanoo:

    Moi! Voikohan treenien ympärillä syödä mctn sijaan ihan tavallista kookosöljyä? Tiedän kyllä ettei se ole sama asia, mutta toimiiko tässä yhtään? Vai onko niin, että jos syö treenien ympärillä perus kookosöljyä niin peli on ns. menetetty, eli että sitten on sama vaikka söisi jotain muuta rasvanlähdettä.

    • ainorouhiainen sanoo:

      MCT-öljy on (valmisteesta riippuen) valmistettu kookosöljystä joten kookosöljy toimii myös ihan hyvin. 🙂

Kommentoi