BUDJETTIRUOKAA

Moikka! Meikäläisen rahankäyttö ruokaan hämmästytti monia ja pisti toki itsenikin miettimään, pärjäisköhän sitä vähemmälläkin. Haluan edelleen satsata ruuan laatuun ja ostaa sitä mitä tarvitsen, mutta ihan testimielessä olen kokeillut kiristää kukkaron nyörejä hieman. Olen mm. shoppaillut LIDLissä useamman kerran viime aikoina ja valmistimpa edullisen, mutta terveellisen ruuankin tänään. Pienen harjoittelun jälkeen, ajattelin ottaa teidän haasteen vastaan ja koittaa pärjätä 50 €urolla viikon. 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laskeskelin summanmutikassa, että tällä reseptillä annoksen hinnaksi kilahtaa noin 2 €. Eikös se ole jo melko edullinen, kun kyseessä on kuitenkin tasapainoinen, vihanneksia sisältävä setti? Hintaan ei kuulu nuo lisukkeet, eli salaatti ja punajuurilohkot.

Sadepäivän sörsseli a’la Aino (n. 4 annosta):

  • 450 g kukkakaalta (rainbow pakaste)
  • 400 g porkkanaa (käytin pakaste, mutta tuore taitaa olla vielä edullisempaa)
  • 1 iso bataatti (omani painoi 850g ja maksoi 1,77 €)
  • 2 prk tonnikalaa vedessä (Pirkka)
  • mausteita

Kuori ja pilko bataatti osiin, keitä pehmeäksi. Sulata/keitä muut vihannekset. Valmista kypsästä bataatista, kukkakaalista ja porkkanoista muusi, sekoittamalla ne ja hieman vettä blenderissä/sauvasekoittimella, mausta hyvin. Lisää sekaan tonnikala ja sekoita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos haluaa nostaa proteiinipitoisuutta, voi tonnikalan määrää lisätä, tai sekoittaa joukkoon esim. katkarapuja tai herkkusieniä. Katkaravut eivät tosin ole halvimmasta päästä, mutta suuri purkillinen herkkusieniä kustantaa alle euron. Pakasteseiti on myös edullinen proteiininlähde ja sitä voi sekoitella samaan tyyliin muusin sekaan, tai vaihtoehtoisesti paistaa pannulla lisukkeeksi. Sekaan voi halutessaan lorauttaa tilkan oliiviöljyä tuomaan pehmeetä rasvaa mukaan.

Mun ensimmäinen budjettipostaus, joten antakaa armoa jos ei mennyt ihan nappiin! 😉


16 Responses to “BUDJETTIRUOKAA”

  1. Anni Kuosmanen sanoo:

    Jes! Opiskelija kiittää näistä. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun!
    Olen muuten kokeillut sinun innoittamanasi maidotonta ruokavaliota ja pakko sanoa, että se toimii minulle! Olo on vatsassa paljon parempi. 🙂

  2. Iitu sanoo:

    Oi, voisitko esitellä budjettivälipaloja? Helppoja ja proteiinipitoisiapa hyvinkin. Tässä kohtaa mun luovuus on aina ihan hukassa. ois super!

  3. Kati sanoo:

    Hei, tämä on mun heiniä 🙂 Henkilökohtaisen talouden raamit on aika ahtaat ja vaihtelu ruokavalioon olisi on bonus. Kaikenlisäksi haluaisin vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä ja proteiinit pitäis jostain saada.

  4. SannaK sanoo:

    Hei!
    Ei liity kylläkään tähän postaukseen mitenkään, mutta ajattelin että sinä osaisit vastata tähän.
    Kävin eilen kehonkoostumusmittauksessa, olen nyt kahden kuukauden ajan syönyt melko tarkasti ja puhtaasti. Tarkoituksena olisi siis saada rasvaprosenttia alemmaksi. No kävin eilen mittauksessa mutta tulokset olivat lähes samat kuin aloittaessa. Pari tuntia mittauksen jälkeen menkat alkoi, siitä tulikin mieleen että voiko kuukautisilla olla iso vaikutus tähän mittaukseen? Ei sillä että haluaisin ainoastaan kuukautisia syyttää, mutta jää nyt vähän vaivaamaan. 😀 Laite jolla mittaus tehtiin oli Tanita tai jokin semmosen merkki.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Tanita-mittausta ei suositella kuukautisten aikana tai just niitä ennen/jälkeen, koska mittaustulos vääristyy, eli kannattaa mennä uudelleen vielä myöhemmin =)

  5. Anna sanoo:

    En voi olla ihmettelemättä tuota herkkusieni asiaa, mikä on esiintynyt jo useammassakin postauksessasi. Suosittelet monesti lisäämään annosten proteiinipitoisuutta herkkusienillä, jota en voi ymmärtää. Jossain postauksessa/kommentissa mainitsit, että ravintoarvoiltaan sienistä löytyy eniten proteiinia, mikä pitää kyllä paikkaansa, mutta tiesithän, että 100 grammassa herkkusieniä on vain 2,1g proteiinia. Se ei ole kovin paljoa, vielä kun ottaa huomioon niiden kevyen koostumuksen. Kuinka paljon käytät herkkusieniä, jotta saat niillä nostettua aterian proteiinipitoisuutta merkittävästi?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moro! Tulit itseasiassa mileeni kun tuota postausta raapustelin eilen. Meinasin kirjoittaa että lisäämällä herkkusieniä saa lisää ”syötävyyttä” annokseen kevyellä tavalla. Olet oikeessa että suurta määrää proteiinia sienissä ei ole, mutta muun proteiininlähteen kera niistä saa hieman lisää sitä ja juurikin sitä syötävyyttä kuitenkaan lisäämättä kalormäärää merkittävästi. 🙂

      • Johanna sanoo:

        Ihmettelen kovasti, miksi suosit noita säilykeherkkusieniä etkä tuoreita? Kun muuten olet niin kova puhtaan ruoan hehkuttaja niin miksi ihmeessä sitten tuollainen valinta sienissä? Tuoreita herkkusieniä saa ainakin meidän lähikaupasta irtomyynnistä 5,99 kilo, ja tuohon kiloon mahtuu tosi iso pussi sieniä. Ja ihan kotimaisia ovat, toisin kuin suolavedessä lilluvat säilykeherkkusienet.

        • ainorouhiainen sanoo:

          En sanoisi että suosin niitä, käytän molempia itse. Tässä oli ideana budjetti ja ajattelin jotenkin automaattisesti säilykkeiden olevan edullisempia, mutta täytyypäs tarkistaa asia. 🙂

  6. Piya sanoo:

    Hei Aino! Tästä postauksesta tuli mieleen pari kysymystä liittyen bb2015 ruokavalioon jota olen noudattanut reilun kuukauden. Eli, onko terveellistä ottaa päivittäin kaksi annosta (60g) heraa päivässä, kun se mehustus välipala ei onnistu mulla? Kannattaisko vaan syödä 20g pähkinöitä ja ne mehustus vihannekset ja hedelmät sellaisenaan? Sitten, tein sun kukkakaali-porkkana soppaa. Söin sitä raejuuston kanssa. Sain isot vatsan väänteet sopasta. Kesti vuorokauden.. Olisiko syynä iso määrä kuituja kerralla?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kyllä heraa voi ottaa useammankin annoksen päivässä, suhteuttaa vaan sitten muuhun proteiininsaantiin.

      Vatsanväänteet voi johtua juurikin kuitujen suuresta määrästä tai sitten joku vihanneksista aiheuttaa ongelmia. Muista juoda runsaasti vettä ja kokeile vaikka uudelleen niin selviää jos ongelma oli soppa tai sitten joku muu ?

  7. Päivi sanoo:

    Kasvisruoka on kyllä oikeaa budjettiruokaa. Alkuviikosta kaupasta tarttui ekaa kertaa mukaan kikherneitä (Pirkka-merkkiä 0,99 Eur/purkki).

  8. Tuulia sanoo:

    Tässä muutamia omakohtaisesti hyviksi todettuja vinkkejä taloudellisesti syömiseen.

    * Kauden sesonkiin sopivat tuoreet kasvikset ovat edullisia, ja välillä näistä löytyy tosi hyviä tarjouksia. Itse olen bongannut mm. seuraavanlaisia hintoja tämän kevään aikana:
    – keräkaali 1-1,5 e/kg vakiohinta
    – parsakaalia 1,25 e/kg
    – omenoita 0,9-1,5 e/kg vakiohinta
    – punajuuria 1-1,1 e/kg vakiohinta
    – lanttua 1,3 e/kg, isommissa erissä jopa alle euron kilo
    – sipulia 1,4-1,7 e/kg vakiohinta
    – porkkanaa 1-1,5 e/kg

    Lisäksi välillä tarjouksessa on mm. tuoretta tomaattia ja kesäkurpitsaa euron/kilo. Esimerkiksi bataatti sen sijaan tuppaa maksamaan 2,3-2,8 e/kg. Toki maukas lisä ruokavalioon, mutta itse käytän useammin porkkanan ja perunan yhdistelmää, enkä ole finelin perusteella löytänyt olennaista eroa.

    Linssit ovat edullinen proteiinilähde, ja monien vatsalle helpompi kuin pavut. Käytän itse myös esim. soijarouhetta, mutta sehän jakaa mielipiteitä. Mutta jos vatsa kestää ja muuten ei haittaa, niin kaikki palkokasvit ovat todella edullisia, hyviä ja monipuolisia.

    Päiväystarratuotteissa (etenkin maito ja lihatuotteet) säästää paljon.

    Halpoja välipaloja: puurot, omenat, kasvissosekeitot, paahdetut juureslohkot (+öljyä ja ripaus suolaa), maapähkinät, maustamaton jogurtti heralla tai vaniljastevialla maustettuna, itse leivotut terveelliset tuotteet, edullisten raaka-aineiden smoothiet, banaanijäätelö…

    Toinen puoli on kalliin välttäminen, vaikka panostaisi laatuun. Moni tuhlaa ehkä tiedostamattaan valmiiksi maustettujen tomaattikastikkeiden, kermojen, kermaviilien ja jotenkin esimaustettujen pakastejuuressekoitusten maailmaan, kun itse maustamalla tulee edullisempaa (usein myös parempaa ja terveellisempää). Pähkinöiden hintahaitari on valtava; esim. saksanpähkinöillä noin 18-40 e/kg, cashewllakin 15-35 e/kg. Tarkkana kannattaa olla! Sama pätee mm. öljyihin, salaatteihin (valmissekoitusten hinnat ovat välillä aika hurjia) ja mausteisiin.

    Näiden lisäksi on tietysti hyvä välttää hävikkiä, koska biojätteeseen menevä ruoka-aine on sekä kalleinta että heikoimmin ravitsevaa. 🙂

Kommentoi