TEHOKKAIN TREENIMUOTO?

Paljon puhutaan ja arviodaan mikä olisi paras laji tuomaan tuloksia. Onko salitreeni tehokkainta vai sittenkin ryhmäliikunta? Vastaus tähän riippuu toki siitä mitkä ovat tavoitteet. Luonnollisesti kestävyyskunnon parantamiseen sopii parhaiten kestävyyttä vaativat lajit ja niin edelleen. Ryhmäliikunnan puolestapuhujana haluan antaa tukeni myös ryhmäliikunnalle, jota nykyään ollaan kirtisoitu melko paljonkin. On totta, että ryhmäliikuntaa voi harrastaa melko tehottomasti, mutta sama pätee kyllä ihan kaikkeen muuhunkin treenaamiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielestäni ei siis ole olemassa yhtä lajia, mikä olisi kaikkien treenien kuningas. Tärkeintä ei siis ole mitä tekee, vaan miten. Treenamisessa valitettava tosiasia on, että voit tehdä erittäin paljonkin työtä, ihan turhaan. Eli jos jumppaa tai pumppaa salilla, mutta liikkeet menee miten sattuu, tai jäävät esimerkiksi vajaiksi, ei myöskään kehitystä tapahdu. Jos haluaa ainoastaan laihtua, riittää toki se että vähentää ruokailua ja liikuttaa kroppaa jollain tavalla. Jos taas haluaa kehittää kroppaa, täytyy tehdä liikkeet myös oikein.

Esimerkiksi etunojapunnerus on hyvä esimerkki liikkeestä, joka tehdään usein hyödyttömästi. Punnerrettaessa tulisi mennä riittävän alas, jotta suuret lihasryhmät aktivoituvat. Valitettavan usein ”punneretaan” pienellä 5 cm nylkytysliikkeellä, jolloin myös keskivartalo roikkuu lattiassa, tuloksena niskat ja hartiat menee kramppiin ja mikään muu lihas ei edes aktivoidu. Ojentajapunneruksessa taas ei aina ymmärretä liikerataa, jolloin kyynerpäät aukeavat sivulle, ja liikettä on melkein mahdoton tehdä oikein. Samaan kastiin menee erilaiset kyykyt ja maastavedot, jotka ovat siis useimmiten teknillisesti vaikeimpia tehdä oikein. Mitkä liikkeet te koette haastavimmiksi?

1483834_10152047209644774_532754497_n

Mun mielestä kannattaa aina priorisoida tekniikkaan ensin, eli tehdä liikkeet helpotettuna niin kauan, että liikerata on hallussa. Jos on aloitteleva liikkuja, voi myös pyytää ulkopuolista tsekkaamaan miltä liike näyttää. Ryhmäliikuntatunneilla kannattaa oikeasti kuunnella mitä ohjaaja sanoo, katsoa peiliin ja tarkistaa, onko asento kuten pitäisi. Pätee ihan aloittelijoista konkareihin. Kaikilla on aina parannettavaa ja kehitettävää, koskee myös allekirjoittanutta! ;) Ohjaajana haaste on siinä, että ei juurikaan näe omaa tekemistä, joten toisten tunneilla/koulutuksissa käydessä on kiva, kun voi keskittyä vain kyyläämään itseään ja tekemistään peilistä! :D Olen toisaalta sitäkin mieltä, että olisi hyvä oppia liikkumaan ja treenaamaan myös ilma peiliä. Välillä treenailla ihan vaan tunnustellen miltä tuntuu.

Salilla tai jumpissa tehdessä, kannattaa myös miettiä tuntuuko liike siellä missä kuuluu. Salitreenissä yleensä tietää mihin kohteeseen liike kuuluisi mennä, kun taas ohjatuilla tunneilla ohjaaja yleensä kertoo mitä lihasta tai lihaksia treenataan milloinkin. Jos liike ei tunnu missään, on syytä katsoa peiliin ja miettiä mikä menee pieleen. Liian pienillä painoilla heiluttelu vastaa melkein sohvalla lekottelua, joten rohkeesti vaan kuormaa kehiin, jotta lihas saa ärsykkeen. Vuodesta toiseen samoilla painoilla tekeminen ei nimittäin kehitä eteenpäin. Tapaankin sanoa, että jos aina lopettaa silloin kun alkaa tuntumaan, ei koskaan kehity eteenpäin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskon, että monet ovat kokeneet ryhmäliikunnan hyödyttömäksi juuri siksi että ovat itse treenanneet liian tehottomasti ja salille siirryttyä on ollut pakko ottaa suuremmat painot kehiin (koska lyhyemmät sarjat), jolloin tuloksiakin on alkanut näkyä. Kaikki liikunta voi olla tehokasta, on vain itsestä kiinni miten sitä suorittaa. Oma vinkki on se, että urheillessa pitäisi myös ajatuksen mukana. Sitä voi nimittäin tehdä tai sitten tehdä kunnolla. Toki joskus on ihanaa vaan heittää aivot narikkaan ja antaa mennä mitä ja miten huvittaa, mutta saitte varmaan tekstin pointista kiinni. Yksi tärkeä asia on myös monipuolisuus. Jos liikkuu omaksi ilokseen, miksi pitäisi valita vain salitreeni, lenkkeily tai jumpat, kun voi tehdä niitä kaikkia?

Tein tänään salitreeniä RPV-ohjauksen jälkeen ja oli kiva huomata, että jälleen sai lisätä painoja enemmän ja vielä useampaan liikkeeseen. Voimatasot ovat siis menneet ainakin eteenpäin. Mun mielestä kehitys on aina huippua, vaikka liikkuisi ihan omaksi ilokseen. :)

Nyt jatkan uuden Bodystepin harjoittelua ja parin tunnin päästä jumppailemaan, jeah! Aurinkoista päivää toverit ja kaverit!


17 Responses to “TEHOKKAIN TREENIMUOTO?”

 1. Anu sanoo:

  Moikka! On pitänyt monta kertaa kysyä, käytkö koskaan kahvakuulassa ja mitä mieltä siitä muuten olet? Millaisia treenejä kahvakuulalla olisi hyvä tehdä?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En harrasta kahvakuulailua ja itseasisassa aika vähän oon sillä treenannut, joten en ole ehkä paras tyyppi vastaamaan tähän =)

 2. Henna V sanoo:

  Mä itse ajattelen, että saan parhaat tehot irti nimenomaan ryhmäliikuntatunneilla. Tarvitsen ryhmän paineen ja jonkun huutamaan eteen :D Käyn yleensä kolmesti viikossa ohjatussa kahvakuulassa, ja olen nyt edennyt alun 8 kg:n kuulasta vähän aikaa sitten ostamaan 20 kilon kuulaan. Raahaankin mukana aina 12, 16 ja 20 kilosia, joka liikkeelle omansa… Pitää vain osata haastaa itseään ryhmätunneilla samoin kuin moni tekee salitreeneissä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Useimmilla on kyllä tuo, että saa paljon enemmän irti kun on piiskuri antamassa vauhtia =) Hienosti oot kehittynyt, vau!

 3. sara sanoo:

  En tajua miten ryhmäliikunta ei oo muka tehokasta? ;D Kyllä mulle ainaki hiki tulee spinning-tunnilla… Ja kahvakuulaillessa lopputunnista tuntuu, että kuulat ei pysy enää kädessä. :) Mulla menee kyllä ihan toisinpäin. Ryhmätunneilla saan itsestäni enemmän irti kuin salilla! :D Juoksemaan pystyn iteksenikin, mutta salitreenit teen vielä mielummin vaikka gym circuitissa tai kahvakuula tunnilla. ;) Joskus itekseenkin!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo en mäkään tajua, olis kiva nähdä millaisilla tunneilla ne tyypit on olleet jotka on näin sanoneet! :D Mä saan kans parhaat tehot just ryhmäliikunnassa ja itse ohjatessa. :)

   • L sanoo:

    Kyllä mä oon vähemmän tehokkaillakin tunneilla joskus käynyt. Esim työpaikan joltain tunnilta olen lähtenyt joskus kesken pois..;)

 4. HennaA sanoo:

  Hei Aino, Huomasinkin juuri omalla kohdalla alisuoriutumisen juoksulenkillä, kun mieheni lähti yllättäin mukaani tuossa toissa päivänä. Yhdessä mentiin kovaa ja pidempi lenkki ja kevyesti meni ja HYVÄÄ teki ! Totesin miehelleni juurikin tuon saman ääneen, että yksin harjoittelussa helposti jumittuu samaan, ehkäpä helposti aloittaa myös oikaisutkin ja toimii tehottomammin. Kyllä liikunta on mukavaa !!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Noin se usein menee, eli jaksaakin paljon enemmän kuin olisi uskonut. On niin helppo jäädä siihen tuttuun juttuun, sama matka, samat painot tai sama vauhti. Nyt vaan lisää pituutta lenkkeihin :) Mukavaa viikonloppua!

 5. Tuija sanoo:

  Samaa mieltä, liikkeet tulisi aina suorittaa niin että hyöty pääsee perille :))

 6. Sofia sanoo:

  Onko normaalia että kun aloittaa tuon bikini body jutun että paino nousee aluksi? Alotin sen viikko sitten ja paino noussut 2kg?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Paino voi nousta hetkellisesti kovien treenien ansiosta. Jos nousu jatkuu, kannattaa laskea oma kalorintarve ja verrata ruokavaliota siihen. Jos siis noudatat myös ruokavaliota =)

 7. soffi sanoo:

  sanoisin, että askelkyykyn tekeminen niin, että se vaikuttaa pakaraan on haastavin liike :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo, totta! Helpolla liike menee etureisille tai takajalan pohje jumiin :D

 8. Kati sanoo:

  Kyykyt, joo! Polvet vahvistuivat ja kuntoutuivat hyvin kyykkiessä ja kuntoilun sai uudestaan hissukseen käyntiin. Mutta yhäkin kyykyt pyrkii tuntumaan reisissä eniten. Leveät kyykyt saa pebankin aktivoitumaan :)
  Olen mieluummin yksin puurtaja ja oikeitten asentojen tsekkaaminen tuollaisissa punnerrusasennoissa peilistähän ei onnaa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Yksin treenatessa ei tosiaan pysty niin tarkkaan tsekkailla tekniikkaa, mutta tuntuman hakeminen on aina kuitenkin se yks tärkeimmistä, jos tuntuu, yleensä myös tehoo ;)

 9. Anniina sanoo:

  Moi! Ei nyt liity postauksen aiheeseen, mut semmosta mietin beach body-haasteeseen liittyen, että voikohan yhdistelmäehkäisypillerin vaihto vaikuttaa laihtumiseen? Vaihdoin siis kaksi viikkoa sitten vähemmän hormoneja sisältävään pilleriin ja tämän kahden viikon aikana en ole laihtunut oikestaan ollenkaan, vaikka miinuskaloreilla olenkin koko ajan ollut. Haasteen ensimmäisinä viikkoina paino laski kuitenkin reippaasti. Toinen asia mikä on mietityttänyt on, että minkälaiseksi saliohjelma kannattaisi muokata haasteen jälkeen? Olen niin tottunut tekemään ns. mitä käsketään, kun ennen haastettakin minulla oli personal trainerin tekemä ohjelma. :) mietin siis, että kannattaako tekemääsi saliohjelmaa käyttää edelleen pohjana ja vaihtaa joitain liikkeitä, vai kannattaisiko koko ohjelma vaihtaa? Kiitos vastauksesta :)

Kommentoi