KEHONHUOLTO JA PALAUTUMINEN?

Aihe, josta paljon kysellään on kehonhuolto ja palautuminen. Mulla on ollut pitkään suunnitteilla postaus foam-rollauksesta ja muistakin huoltohommista, jostain syystä ne on jääneet vaan roikkumaan. Tämä on sellainen aihe, mikä on kyllä mun akilleen kantapää. Jos olen ihan rehellinen, kehonhuolto on mun mielestä hirvittävän tylsää! Paljon treenaavana olisi tietysti tärkeää venytellä ja huoltaa kroppaa, mutta joo…Eipä tule silti tehtyä riittävästi. Mä oon vähän sellainen, että vasta sitten jos joku paikkaa alkaa kipuilla tai jumittaa, alan vasta huoltaa sitä. Parempihan olisi pitää säännöllisiä huoltotreenejä ja ennaltaehkäistä näitä juttuja.

_DSC6624

Yllättävän hyvin tuo koipi vielä liikkuu. Tosin voimalla voitetaan huonompikin liikkuvuus ;D

Oon aika onnekas siinä mielessä, että mulla ei juurikaan koskaan ole mitään rasitusvammoja tai ongelmia kropan kanssa. Ehkä juuri siitä syystä ne venyttelyt ovatkin jääneet pykälään. Kilpaurheilua harrastaessa, venytteleminen oli pakollista. Venyteltiin joka päivä ja välillä muutaman kerran päivässä. Mä en ole luonnostaan mitenkään kovin liikkuva ja tuo olikin aina mun heikkous. Oon varmaan normaalilla kategorialla liikkuva, mutta voimistelulajeissa ei paljon normaalilla pärjää. 😀

Tulin itseasiassa juuri hierojalta ja siitä tämä koko ajatus lähtikin. Hierontaa harrastan epäsäännöllisen säännöllisesti, ehkä kerran kahdessa kuukaudessa, joskus useammin ja joskus harvemmin. Hierottiin yläkroppaa, koska siellä on tuntunut pientä jumitusta viime aikoina. Sain palautetta hierojalta, että yleensä ihmisillä on todella kovat lihakset, sillä ne ovat täynnä kuona-aineita, mutta mun lihakset ovat ihan pehmeät, eikä kuonaa tunne. Aloin sitten toki pohtimaan, mistä tämä johtuu? En ole tutustunut aiheeseen mitenkään kovin tarkasti, mutta ihmisillä on erilaisia lihassolutyyppejä dominoivana, johon vaikuttaa mm. perimä ja treeni mitä harrastaa. Geenit siis määrittelevät kuinka nämä solut ilmenevät. Näistä johtuu myös se, miksi jotkut ovat ns. luonnostaan hyviä kestävyydessä ja toiset voimassa. Harjoittelemalla voidaan omaksua jonkin verran eri lihassolutyyppien ominaisuuksia ja näin kehittää myös niitä ominaisuuksia, joissa ei olla luonnostaan vahvoilla.

Uskon kuitenkin, että myös ruokavaliolla voi olla osuutta tähän kuona-asiaan. Ehkä ruokavalion ansiosta mun kehossa ei ole paljoa kuona-aineita, jonka vuoksi myös palautuminen on nopeaa. Täytyy paneutua tähän asiaan vielä tarkemmin!

DSC02368

Mitä palautumiseen tulee, koen siis palautuvani hyvin nopeasti. Voin treenata aamulla kovan treenin ja parin tunnin kuluttua olen jälleen ready to go. Olen myös oppinut tunnistamaan, koska keho kaipaa lepoa ja monien kokeilujen jälkeen, mulle sopii aika hyvin se yksi lepopäivä viikkoon. Toki enempi voisi olla parempi ja kehittävämpää, mutta siis tuo yksi täyslepo viikkoon on se minimi.

On hassua, kuinka huomaan heti jos tuo päivä jää väliin. Tällä viikolla unentarve on ollut taas jotain ihan käsittämätöntä ja ajoittain tunnen väsymystä, etenkin psyykkisesti. Psyykkinen puoli on mulla se, joka tulee ensin vastaan. Jumppien ohjaus kun ei ole vain fyysistä tekemistä, vaan paljon myös tsemppaamista ja aivotyöskentelyä. Kun en ole levännyt tarpeeksi, huomaan että motivaatio laskee ja joudun ajoittain pakottamaan itseni iloiseksi. Saattaa myös olla, että ohjaaminen ei tunnu yhtä mielekkäältä kuin normaalisti.

Onko kehonhuolto ja venyttely teidän mielestä mukavaa vai enemmänkin pakkopullaa?  Montako lepopäivää kuuluu sun viikkoon? Entä miten rauhalliset lajit? Itse koen ongelmaa myös niiden suhteen, sillä en ole toistaiseksi löytänyt vielä rauhallisempaa liikuntamuotoa josta nauttisin.


41 Responses to “KEHONHUOLTO JA PALAUTUMINEN?”

  1. Vilma sanoo:

    Itellä tulee yleensä 3 lenkkiä ja yks palauttava 5-8km lenkki viikkoon, tässä kun mennään maratonia kohden 🙂 koitan venytellä aina lenkin jälkeen ja keskittyä niihin lihaksiin jotka on itsestään ilmotellu juostessa, mutta välillä se vähän jää – foam rolling on kuitenkin osa melkein päivittäistä rutiinia! Oma akilleen kantapää on lihaskunnossa, en vaan nauti siitä samalla tavalla kun sisällä hikoilu ei kiinnosta joten oon koittanut välillä tehä joitain liikkeitä ulkona. Toistaseks ei oo ongelmia tullu, mut sellanen pieni nalkutus on päässä että pitäis tehä lihaskuntoo ennen ku ne ongelmat pääsee alkaan 😀 lihaskunto mahtuis ihan hyvin viikko-ohjelmaankin ja koitan nyt tän viikon puolimaratonin jälkeen taas keskittyä siihen, sun muskelit motivoi kyllä tässä proggiksessa vaikken treenaakkaan ulkonäkösyistä 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Jokaisella on ne omat heikkoudet, itselle taas kovempi treeni tai lihaskunnon harjoittelu ei tuota tuskaa, vaan sitä vois jopa vähentääkin. 🙂

  2. Maija sanoo:

    Täällä yksi joka ei koskaan (syystä tai toisesta) saa aikaiseksi venytellä. Paitsi ne parin minuutin venyttelyt ryhmäliikunnan jälkeen. Tiedän, että _pitäisi_ mut mut..
    Mulla on yleensä lepopäiviä kaksi kertaa viikossa. Mutta lepopäivinä käyn kyllä kävelylenkeillä. Harvoin tulee käytyä joogassa tai BodyBalancessa.

    Toi oli mielenkiintoista kun kerroit että hieroja tuntee lihaksissa onko kuona-aineita! Ois kiva saada lukea lisää tosta. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Joo, itseäkin tosiaan alkoi tuo kiinnostaa ja syyt, mistä se johtuu. Ajattelin kyllä etsiä aiheesta enemmän tietoa =)

  3. Nea sanoo:

    onko sulla mitään yleissairautta tai ylipäätään mitään ja syötkö e pillereitä tai minipillereitä?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Ei ole, enkä käytä e-pillereitä/minipillereitä 🙂

  4. Henna sanoo:

    Höh, ajattelin hakea täältä motivaatiota/keinoja edistämään palautumista. Lihassolutyypeistä olisi myös kiva kuulla lisää. 🙂
    Itse treenailen 3-5 päivänä viikossa niin ei tarvitse suunnitella lepopäivien ajankohtia. Käyn viikoittain joogaamassa tai puolen tunnin venyttelyssä. Harrastan päivittäistä ”taukojumppaa” ja tehden lyhyitä venytyksiä yms.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Sorry, tällä kertaa ei oikeen irronnut inspiraatiota 🙂 Täytyy kyllä tutustua lihassolutyyppeihin vielä enemmän!

  5. maja sanoo:

    Mulla on aina ollut ongelmana se, että esimerkiksi kuntosalilla palaudun sarjojen välissä niin nopeasti, että teen helposti ns. ”liikaa”. Sitten taas seuraavana ja sitä seuraavana päivänä oon tosi kipeä, koska vihaan venyttelyä..

    Verrattuna yleiseen kuntoon mun lihasvoima (ja sen ”kehonskannauksen” mukaan jopa lihasmassaa on yllättävän paljon) on jostain syystä ihan kohtalaisen hyvä. Aloitan just varmaan sen takia aina vähän liian rajusti ja sitten kärsin rasitusvammoista nivelissä ja lihaksissa + vanhat vammat muistuttelee olemassa olostaan. Jotenkin vaan semmonen himmailu tuntuu tosi tyhmältä kun pystyisi parempaankin.

    • ainorouhiainen sanoo:

      No jos etsii positiivisia juttuja, treenaat ainakin tehokkaasti 🙂 Sulla on varmaan sellainen lihastyyppi joka kasvaa helpommin, moni olis kateellinen! 😉

  6. Salla sanoo:

    Mun mielestä venyttely on todella tylsää silloin kun pitää itse miettiä venytykset tai tehdä jonkin paperisen ohjeen mukaan. Viime talvena sitten kokeilin videon mukaan tehtävää venyttelytreeniä ja se oli aivan taivaallista! Jopa niin ihanaa että oikein halusin päästä sen pariin aina uudestaan, ja niin sain ihan itsestään kunnon venyttelystä viikoittaisen rutiinin. 🙂 Tylsistä ja ikävistäkin asioista voi oppia nauttimaan, kun keksii tehdä niitä itselleen mieluisalla tavalla. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Toi on aivan totta että täytyy keksiä tapa tehdä tylsä juttu mielekkääksi. Ehkä mäkin testaan noita videoita kun täällä toinenkin niitä jo kehui =)

  7. Maisa sanoo:

    Mun ”akilleen kantapäät” on ehdottomasti lepo ja kehon huolto. Yksi lepopäivä viikossa riittää myös mulle, vaikka senkin pitäminen tuntuu joskus vaikealta. Nyt flunssan takia jo kaksi lepopäivää putkeen ja tuntuu hirveältä 😀
    kehon huoltoa noin kerran viikossa, joskus vähemmän.. rullailua tai balance. Haluaisin niin olla taipusa, voiskohan joku venytellä mun puolesta.. :p

    Pääsääntöisesti käyn pari kertaa vko attack, pari grittiä, steppiä ja sitten kevyempinä päivinä cx, vive, tai pumppi salitreeniin yhdistettynä. Niitä pidän mun ns rauhallisempina lajeina.

    Tuo kuona-aine -juttu kiinnostaa! Sun ruokavalio on kyllä niin puhdas että varmasti vaikuttaa tuohon.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tervetuloa kerhoon vaan 😀 Nuo pakolliset lepopäivät on kaikista tylsimpiä, sillä silloin yleensä huvittais treenata entistä enemmän! Kuona-aine alkoi itseäkin kiinnostaa, palaan asiaan paremmilla tiedoilla 😉

  8. R sanoo:

    Täällä kans yks todella laiska venyttelijä! Hierojalla käyn n. parin kuukauden välein mutta venyttely on ollut sitäkin harvinaisempaa.. alkutalvesta innostuin meiän salilla olevista kehonhuoltotunneista,niistä mää tykkään! Yks mitä venyttelyssä vihaan on se että kun pitäis olla paikallaan (ja ohan se muutenki ihan pirun tylsää puuhaa!) mutta tuolla kehonhuollossa tehään enemmän dynaamisia venytyksiä. Sit omalla tavallaan mahtava kuinka sielläkin huomaa sen ”kehityksen” kun taipuukin enemmän ku aiemmin!
    Yks ongelma miksi nuo venyttelyt ja joogat ei oo ikinä oikein napanneet ja kaveritkin nauraa että en mahdu samaan lauseeseen jonkun joogan kanssa, on ollut se että siellä pitäis rauhottua ja tehdä hitaita liikkeitä. se on yllättävän vaativaa tämmöselle sähköjänikselle! Lähinnä sit vaan aina alkanu ärsyttään ku ei malta tehä tarpeeksi hitaasti. Mulla on vaan ollu aina ongelmia selän kanssa ja päätin sitten että alan käymään balancessa säännöllisesti ja nyt oon alkanu nauttiin siitä et joutuu oikeesti rauhottumaanki joskus ja liikkuvuuskin on kyllä parantunu! Se on vaan että kun välillä tulee 3-4pv putkia ettei pääse töiden takia mihinkään jumppaan niin sitten tulee vedettyä aina täysillä kunnon rääkkejä ja ei malttais käyttää tehokasta reeniaikaa tommosiin 😀 huhhuh, tulipa romaani, toivottavasti tästä saa edes jotain tolkkua!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Meitä on kyllä aika monta laiskaa, ainakin tässä kommenttiboksissa 😉
      Itekin oon sellanen sähköttäjä, että on vaikee vaan olla ja rauhoittua. Toinen ääripää on sitten rauhoittua niin. että vaan makaan, enkä tee yhtään mitään 😀

  9. ida sanoo:

    Jooo kirjoita foam rollauksesta! Kotoa löytyy rulla, koska fyssari anto joskus selän rentoutukseen jotain liikkeitä siihen, mutta nekin on nyt vähän jöänyt..
    Mutta siis, täällä kans yks joka ei melkeen koskaan muista/ehdi/jaksa venytellä.. Vaikka tanssin aktiivisesti 15 vuotta, on venyttely silti ollu sellasta pakkopullaa itelle, se vaan on niin tylsää! Joskus koitan kotona iltasella vähän rauhottua ja tehä pitkiä ja syviä venytyksiä samalla kun kattoo telkkaria. Täytyis aktivoitua tuon kanssa taas uudelleen 😀
    Sun bblogi on kyllä tällä hetkellä maailman parasta luettavaa!!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Foam rollerilla saa kyllä kivasti paikkoja avattua ja mukavan olon muutenkin 🙂
      Mulla vähän sama homma, välillä jaksan tehdä venyttelyt, mutta sitten ne taas unohtuu…. 😀

  10. Ritu sanoo:

    Kehonhuolto ei ole mun huonoin osa-alue :). Mä venyttelen joka päivä ennen nukkumaan menoa 10-20 minuuttia. Se rentouttaa mun kehoa ja auttaa unensaannissa. Foam roller löytyy kanssa ja se on kyllä erinomainen kapistus; kroppa tuntuu koko ajan olevan vähemmän jumissa, vaikka salitreenit menee vaan rankempaan suuntaan.

    Mietin tuota palautumista, että voisiko olla että myös ektomorfin omaava kehotyyppi palautuu nopeammin kuin vaikkapa mesoformi? Mulla on ollut tota lihashuollon tarvetta ihan niin kauan kuin jaksan muistaa, jo 15-vuotiaasta, ja siihen ikään mennessä ainakaan en ollut ehtinyt kauheasti epäpuhdasta ruokaa mussuttamaan ja kuona-ainetta keräämään (asuimme lisäksi maalla, jossa söimme puhdasta, itse tuotettua ruokaa). Mutta joo, mielenkiinnolla lueskelen jos teet lisätutkimusta aiheesta, tuo ajatus kuona-aineiden vähäisyyden yhteydestä palautumiseen on muuten erittäin looginen!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tuossa voi olla perää, että eri kehotyypit palautuvat eri tavoin. Tästä heräsi kyllä mielenkiinto aihetta kohtaa ja aion lukea lisää ehdottomasti 🙂

  11. Mari sanoo:

    Kerta täällä näin moni luistaa kehon huollosta, niin miten Aino olisi pieni kehonhuoltohaaste? Vaikka beach bodyn jälkeen?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hyvä idea, jota olen ennenkin miettinyt. Täytyy ensin kerätä asennetta kuntoon itselle, jotta pystyn suorittaa haasteen kunnialla mukana 😀

  12. Oona sanoo:

    Moikka Aino!

    Ensinnäkin kiitos tästä ihastuttavasta blogista, olen tätä ihan alusta lähtien lukenut ja paljon oot kyllä kehittynytkin!
    Tuli mieleen kun joku edellisiin postauksiin oli kommentoinut siitä, että usein kun tavoite on saavutettu, esim. pudotettu kilomäärä tms. niin mitkä voisivat olla syitä siihen että helposti repsahtaa tuon jälkeen? Tyytyväisyys tappaa kehityksen?
    Olen huomannut monilla saman ilmiön, ja olisi hullun hienoa jos tarttusit aiheeseen esimerkiksi postauksen muodossa. Ihanaa kevättä sulle!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka ja kiitos oikein paljon 🙂
      Oon ite pyöritellyt samaa aihetta päässä ja kirjoittelen jo pian ajatuksia tekstin muotoon 🙂

  13. Amanda S sanoo:

    Mun mielestä venyttely on tylsää, jos kukaan ei ole ohjaamassa hommaa. Heti kun saan youtubesta jonkin venyttelyvideon pyörimään, missä ohjeistetaan mitä milloinkin täytyy tehdä, jään koukkuun. Tän hetken hurahdukseni on yinjooga, tekee kropalle (ja mielelle!) ihan älyttömän hyvää kun liikkeissä ollaan niin pitkään. Hyvää vastapainoa kiireelle ja kovalle treenille! 🙂
    Nyt oon alkanut erityisen paljon kiinnitämään huomiota kehonhuoltoon, kun treenimäärät on itselle aika kovat ja loukkaantuminen tuntuu vielä jumeina kropassa.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Täytyy varmaan testata joskus jotain ohjattua videota tai sitten ihan ohjattua veny-tuntia =)
      Tätä olis kyllä tärkee saada enemmän mukaan, en tiedä kauanko mun kroppa jaksaa muuten!

  14. Tiina sanoo:

    Mäkin olen sen verran menevä ihminen että rauhalliset lajit harvoin nappaa – hot jooga ja etenkin body balance on kuitenkin olleet sellaisia joista tykkään ja joissa ”pystyn olemaan”, jopa vähän rauhoittumaankin 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Balance on munkin mielestä ihan ok, yoga, etenkin tuo hot-versio olisi kiva kokeilla joskus =)

  15. Outi sanoo:

    Moikka! Tää ei liity yhtään aiheeseen, mutta olisi kiva tietää millaisia kokemuksia sulla on valmiista raakasuklaasta (siis kaupasta ostetusta). Mulle raakasuklaa on uusi tuttavuus ja Tykkään vain todella tummasta suklaasta muutenkin (n 80-90 % kaakaota). Osaatko suositella jotain merkkiä vai teetkö suklaan aina itse? Olen kokeillut nyt lovechockin pure+nibs makua, Se oli oikein hyvää, mutta myös muuta olisi kiva kokeilla ja ehkä joskus tehdä itsekin. Sulla on hyvä blogi, keep Going! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka ja kiitos! Mulla ei oo hirveesti kokemusta valmissuklaista, tapaan tehdä aina itse, silloin kun voi päättää miltä se maistuu 🙂 Eniten oon tykännyt siitä Cocovin minttusuklaasta, mutta tosiaan vertailupohja ei ole kovin laaja. 🙂

  16. Hanna sanoo:

    Hei, ei liity tähän aiheeseen mutta halusin vaan kiittää sun ohjaamisesta. Olin tällä vkolla tiistaina sun BodyCombatissa Ladylinella ja olit loistava! Kävin viime vkolla eka kertaa samaisella tunnilla wsc:llä ja olin pihalla kuin lumiukko ja ajattelin että en koskaan enää mene. Ohjaaja ei vaivautunut sanallisesti juurikaan ohjaamaan vaan kai oletti että kaikki osaa. Mutta nyt sun tunnin jälkeen voin tulla uudestaan koska oli tosi kivaa ja sain liikkeistä jotenkin kiinni kun ohjeistit niin hyvin. On ohjaajissa kyllä iso ero ja sä oot kyllä siellä top levelillä!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Wautsi, kiitoksia! =) En koe combattia vielä mun vahvimmaksi lajiksi, joten lämmittää mieltä saada tällaista palautetta 🙂 Tervetuloa uudelleenkin!

  17. Maria sanoo:

    Hei,

    tässä eräs koulutettu hieroja. Aino, hierojasi on varmasti oikeassa, että ei sulta löydy kovasti hierottavaa. Oletan, että olet ns. hypermobiili, eli omaat yliliikkuvat nivelet, kuten monikin ryhmäliikunnanohjaaja. Se on täysin omanlaatuinen juttunsa, ja meille urheiluhierojille haastellisin asiakasryhmä. En itse usko, että venyttelyn puutteesi johtuisi laiskuudestasi, venyttelyt (etenkään pitkät ja ohjatut) eivät vain ole anatomiaasi kohdistettuja, se saattaa jopa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä tulevaa liikuntaohjelmaasi ajatellen.
    Long story short: yliliikkuvien on ”turha” edes venytellä silloin, jos venytys ei tunnu menevän oikeaan kohtaan. He myös kärsivät lihasjumeista vähemmän kuin hypomobiilit, joita Suomi on täynnä. Surullistahan tässä on se, että kouluterveydenhuolto keskittää kehonhullon vain perusjäykille tyypeille, kun me hypermobiilit emme hyödy käypä hoito -suositustenmukaisista niskahartiavenytyksistä.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Kiitos selvennyksestä. Nyt täytyy kyllä hakee lisätietoa noista mobiileista, alkoi sen verran kiinnostaa 🙂

  18. t sanoo:

    Viikon treeniin kuuluu 2-3 astangajoogaa, muutama ryhmäliikuntatunti, joskus lenkki ja sunnuntai-illan ohjattu venyttely. 1-2 lepopäivää. Hyvä combo mulle. Ootko koskaan kokeillut astangaa? Se vois sopia sullekin. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      En ole kokenut, mutta olen kuullut ennenkin että se voisi olla mun mieleen. Pitää oikeen ottaa asiakseen päästä testaamaan 🙂

  19. Emma sanoo:

    Hei! Tuo kuona-aineiden määrän yhteys ruokavalioon ja palautumiseen kiinnostaisi todella paljon. Olisi mahtavaa laittaa sinut johonkin testiin, että jos todella olisi näin, että sinun puhdas ruokavaliosi mahdollistaa nopean palautumisen ja sitä kautta hurjan isot määrät urheilua ja jaksamista olisivat mahdollisia niin ei muuta ku peukut ylös! Tästähän voisi olla hyötyä vaikka suomen kilpaurheilujoille, jos asia osoitettaisiin jossain määrin paikkansapitäväksi 😀 toki minunkin ruokavalio on pääosin puhdas niin kuin monella monella muullakin tavis kuntoilijalla mutta käsittääkseni painit näissä asioissa aivan omissa sarjoissa.. 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Voi mun mielestä olisi ihanaa mennä tuollaiseen testiin 😉

      Omalla kohdalla kyllä ruokavalio on tuonut apua palautumiseen, sillä mitä paremmin syön, sen enemmän jaksan vetää kovaa. Toiset saavat energiaa pitämällä karkkipäivän, mutta mun kohdalla karkkipäivän jälkeiset treenit ovat rankempia kuin normaalit. 🙂

  20. Jesper sanoo:

    Terve Aino,

    Oon kuluneen vuoden aikana painiskellut juurikin venyttyly-asian kanssa ja yrittänyt pakottaa itseni siihen. Rakastan treenata kovaa ja venyttely tuntuu vaan niin tylsältä, varsinkin jos on kiireinen elämäntilanne, niin mielummin käyttää sen aikansa ”kunnon” treenaamiseen, kuin venyttelyyn. Musta tuntuu, että tää on varsinkin meillä miehillä yleinen ajattelumalli 😀

    -Jesper

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Joo totta puhut, miehillä tää on varmaan vielä suurempi ongelma kuin naisilla. Yleisesti ottaen miehet on myös aika paljon kankeempia kuin naiset, mutta tekis hyvää meille kaikille lisätä vähän tuota huoltopuolta. Useesti sen ansiosta saa tehoja ylös myös muissa treeneissä ja esim. salilla hyvä liikkuvuus mahdollistaa laajemmat liikeradat ja näin ollen paremmat tulokset. 🙂

  21. Sue sanoo:

    Uskooisin, että ruokavalion lisäksi sillä, että harrastat niin monenlaista liikunta on SUURI merkitys!! Ja tämän vuoksi vältyt erilaisilta kolotuksilta ja jumeilta. AInakin näin olen itseni kohdalla ajatellut. Vaikka olen peruskankea, mut pyrin aina lämmitelemään ennen treeniä ja harrastaan monipuolisesti salia, kävely-ja juoksulenkkejä sekä jumppia. Jos treenit olisi aina samantyyppisiä, uskon että alkais rasitysvammoja ja kolotukisa olla alta aikayksikön!;) Sinun sanoin: monipuolisuus kunniaan!! 😀

Kommentoi