ENNEN OLI KAIKKI PAREMMIN

Hyvää iltaa! Ootte saattanut kuulla otsikon lauseen ennenkin. Miksi aina tuntuu siltä, että ennen oli paremmin? Aikahan kultaa muistot ja niin edelleen, mutta mä oon viime aikoina miettynyt, miksi ihmiset ovat niin muutosvastarintaisia? Muutos mielletään hyvin usein huonona juttuna, ehkä senkin takia, että pelätään jonkun tutun ja turvallisen asian muuttuvan huonommaksi. Mutta mitä jos se muuttuukin paremmaksi? Vai onko helpompi vaan tyytyä siihen nykyiseen, ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikka parempaa voisi olla saatavilla. Enkä puhu nyt puolison vaihdosta, vaikka se siltä saattoi kuullostaakin. 😀

Muistatteko, kun Facebookin ulkoasu muuttui ja oli kaikenmaailman kampanjoita ja ryhmiä missä vaadittiin ”vanha facebook takaisin”. Muistaako kukaan edes enää, miltä vanha FB näytti? Onko kaivattu sen jälkeen kun uusi tuli käyttöön? Tämä kuvastaa juuri sitä muutosvastarintaa. Ei olla edes valmiita kokeilemaan uutta, ennen kuin se on jo tyrmätty.

_MG_8291

Anna Snickars

Voisiko tämä sama ajatusmalli olla esteenä omien elämäntapojen muuttamiselle? Jos päähän on juurtunut ajatus, että mä en todellakaan pystyisi elää ilman karkkia, niin kuinka hyvin ne alotetut karkkilakot sitten pitää. Oli kyseessä mikä tahansa omiin tapoihin liittyvä muutos, täytyy olla valmis tekemään muutoksia ja luopumaan vanhoista tavoista. Jos ei milloinkaan kokeile, ei voi koskaan löytää mitään uutta.

Ajattelin itse hyvin monta vuotta, että karkkipäivä/mättöpäivä on ihan ehdoton. En pärjäisi ilman sitä. Olen myös ajatellut, että mä en voi syödä mitään kunnon aterioita, koska lihoan heti. Välipalat ja leivän puputtaminen oli mielestäni parempi vaihtoehto, vaikka loppupeleissä niistä summautuikin paljon suurempi energiamäärä, kuin kunnon ruokaa sisältävistä aterioista. Jossain vaiheessa päätin, että annan uudelle mahdollisuuden ja sillä tiellä ollaan edelleen. Luojan kiitos!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänä päivänä en näe lainkaan mahdottomana sitä, että eläisin jatkuvasti ilman epäterveellisiä ”herkkuja”, tai etten voisi muuttaa nykyisiä ruokailutottumuksiani. Kannattaa siis olla avoin ja aina kokeilla ja antaa mahdollisuus uusille jutuille. Monet asiat ovat ns. pinttyneitä ajatusmalleja, joista onkin yllättävän helppoa päästä eroon. Jos palataan tähän karkkipäivään, kannattaa kokeilla olla vaikka ensin vain yksi viikonloppu ilman karkkia, jolloin huomaa, ettei se sen kummempaa ollutkaan.

Painotan, että tarkoitan tässä tekstissä asioita, joihin toivoo muutosta. Olen sanonut jo useita kertoja, että jos kaikki on hyvin, miksi muuttaa mitään? Jos taas on tyytymätön ja toivoisi muutosta, ei auta kun ottaa se ensimmäinen askel ja kokeilla uutta juttua. Salille lähteminen saattaa tuntua hyvin hankalalta, jos ei ole koskaan aiemmin treenannut kuntosalilaitteilla. Jos sitä kuitenkin vain menee, voiko ne asiat mennä ainakaan huonompaan suuntaan? Yleensä omassa päässä tulee suurenneltua juttuja, kun todellisuudessa kaikki meneekin helpommin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tsemppiä kaikille, muutokset ovat usein hyvästä ja ainakin opettavat uutta jos ei muuta! 🙂


5 Responses to “ENNEN OLI KAIKKI PAREMMIN”

  1. Reamary sanoo:

    Hyvä teksti! 🙂 Mä oon ite usein monessa asiassa hieman muutosvastarintainen, koska usein musta tuntuu että moni muutos on muutos huonompaan suuntaan (mahtuu hyviäkin tietysti joukkoon). 😀 Mutta hyvä toi FB-esimerkki, muistan kun ite kuulin myös tähän sakkiin joka uudistusta vastusti, mut oikeassa olet, en muista enää yhtään miltä entinen FB näytti. 😀
    Esimerkkejä muutoksen mahdollisuudesta ja onnistumisesta löytyy kuitenki myös omasta elämästänikin. Olin muun muassa kauan, tai siis aina viime kevääseen asti ollut sitä mieltä että en voisi ryhtyä kokonaan vegaaniksi (olin siis ollut maitotuotteita ja kananmunia käyttävä kasvissyöjä kuitenkin aiemmin), sillä se tuntui niin ”vaikealta”. Mutta pikkuhiljaa viime keväänä päätös alkoi kypsyä mielessäni (kun niitä kuuluisia eläinoikeusvideoita oli aika paljon esillä) ja 1. toukokuuta päätin aloittaa vegaanisen ruokavalion. Siirryin siihen sitten pikkuhiljaa maitotuotteiden yms. loputtua huushollista. Ja nyt tässä on kohta 9 kuukautta menty tällä, ja nykyisin se tuntuu jo aivan helpolta. 🙂 Muutos joka alun perin tuntui siis aika suurelta ja siten hieman pelottavaltakin, sujui kuitenkin hienosti ja ongelmitta se on myös ainakin tähän asti jatkunutkin. 🙂

  2. Maija sanoo:

    Oikeassa olet, on helpompaa elää rutiinissa kaiket päivät, mutta sen kerran kun uskaltaa kokeilla jtn uutta niin yleensä se on kannattanut!
    Esim. Helpon proteiinin lähteen, maitorahkan lopettaminen oli aluks vaikeeta (mitä mä nyt syön), mutta viime syksystä lähtien vatsa on kiittänyt lopettamisen jälkeen. 🙂
    Työpaikan vaihtaminen oli kans ensin vaikee juttu, mutta onneksi uskalsin ja nyt oon upeessa duunissa. 🙂

    P.s Kiitos kun päivität blogiasi niin usein 🙂

  3. Laura sanoo:

    Kannattaa lukea kirja Ei onnistu – vastustamisen kulttuurihistoriaa (http://www.rosebud.fi/2011/kirja_2010.php?ean=9789517965682)! Itse oon sen vuosia sitten lukenut amkissa tenttikirjana, ja tietokirjaksi oli oikein mukavaa luettavaa! Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä vankemmin vastustaa kaikkea uutta ja muutosta.

    Varmasti tämä muutosvastarintaisuus näkyy niin uusien elämäntapojen vastaanottamattomuudessa kuin siinä, kuinka hitaasti mikään suuremman mittakaavan juttu muuttuu (esimerkiksi maidon terveyshyötyjä on ammuttu alas oikein urakalla, mutta silti sen asema mahtavan ravitsevana ja tuikitärkeänä on ja pysyy).

  4. vanha pelkuri sanoo:

    tuo on totta. minulla on nykyään tummaihoinen tyttöystävä vaikka aluksi pelkäsin että sotkeudun johonkin muslimikuvioihin mutta hän on vain kaunis tyttö jolla on samanlaisia arkisia haaveita kuin meillä muillakin.

Kommentoi