Soijasta syntynyt sota sekä Runforest-arvonnan voittaja

Heippa! Eilinen soija-postaus on herättänyt kovasti tunteita, hieman kuten arvelinkin. Se on vaan fakta, että kun aletaan miettimään yksittäisiä ruoka-aineita, mielipiteitä löytyy laidasta laitaan. Haluan muistuttaa, että kirjoituksen otsikko oli ”miksi minä en syö soijatuotteita”. Painotin kirjoituksessa, että mulle on yks hailee jos joku muu syö tai juo maitoa tai soijaa. Ymmärän, että merkitsemäni lähde ei ollut ehkä paras mahdollinen, olen toki lukenut muita artikkeleita ja tutkimuksia koskien soijaa ja tehnyt siitä omat päätelmäni, etten tahdo ottaa sitä omaan ruokavalioon. Tämä on myös henkilökohtainen blogi, eli kaikkien kirjoituksien takana ei ole kymmeniä erilaisia tutkimuksia, eikä blogini tarkoitus ole toimia virallisena oppikirjana. Kirjoitan omakohtaisia mielipiteitä ja ajatuksia, jotka eivät välttämättä tue ns. virallisia suosituksia. Ymmärän, että se voi ärsyttää sellaisia, jotka uskovat vain siihen mitä tutkimuksissa ja kirjoissa sanotaan, mutta itse olen sitä mieltä ettei kaikki ole niin mustavalkoista. Kokeilemalla olen löytänyt minulle parhaiten sopivan ruokavalion ja se minulle sallittakoon. Ruokavalioni ei välttämättä tue näitä virallisia suosituksia, mutta terveydentilani on erinomainen, en ole juuri koskaan kipeänä. Jaksan ja pystyn myös treenata määriä, jotka suurimmalle osalle olisi mahdotonta. Palaudun treeneistä, nukun erinomaisesti ja voin hyvin.

Saan usein kuulla, että helppo sun on jaksaa, kun oot tollanen kone. En todellakaan ole syntynyt koneeksi, vaan valinnat joita olen tehnyt elämässä on kasvattanut psyykkisen ja fyysisen kunnon erinomaiseksi. Enkä tarkoita, että olisin jotenkin täydellinen, en todellakaan. Mulla on ne heikkoudet ja puutokset sitten muilla osa-alueilla.

Tämä toimikoon yhteisenä vastauksena edellisen postauksen kommentteihin, joita tuli todella reilusti. :) Kiitos kommenteista, arvostan, että jaksatte kirjoittaa pitkiä selvityksiä ja omia mielipiteitä! Luin jokaisen ja opin taas paljon lisää! Olen huomannut, että aiheet jotka ärsyttävät, keräävät aina eniten lukijoita. Näitä on esim. eri ravinto-aineisiin perustuvat kirjoitukset tai vaikka postaukset, joissa paistattelen pötsi paljaana. :D Se on ihan kivaa, että pystyy herättää tunteita, vaikka ne tunteet olisivatkin välillä ärsyttäviä!

DSC02668

Sitten hieman mukavampaan asiaan, nimittäin Runforest-lahjakortin arvontaan. Arvoin voittajan random.org sivustolla ja voittajaksi selviytyi Mira, tällä kommentilla:

Mira
(Äidille ) Mummalle kävelytennarit, pysyy paremmin lastenlapsien perässä:).http://istillcount.blogspot.fi/

Onnea voittajalle, olen sinuun yhteydessä sähköpostitse!


14 Responses to “Soijasta syntynyt sota sekä Runforest-arvonnan voittaja”

 1. Maija sanoo:

  Heippa,

  Ihan ekaksi pitää sanoa, että sä kyllä vastaat tosi hyvin tuommosiin negatiivisempiin ja kritisoiviin kommentteihin, ihailen sitä kun et lähe tappelemaan ja väittelemään vastaan, vaan annat asiallisen vastauksen :)

  Mun mielestä on just hyvä kun kirjottelet kaikenlaisista aiheista oman kokemuksesi pohjalta, niinkun nyt vaikka tuosta soijasta.
  Ite ainakin tykkään, että ihmiset jakaa omia ruokavalio ja treeni juttujaan, niin voi sitten testata niistä ne jotka tuntuis itelle sopivilta. Mistä sitä muuten tietäisi mitä kaikkea erilaisia ruokavaliovaihtoehtojakin on, jos kukaan ei niistä ikinä puhuisi ääneen :D

  • Nimetön sanoo:

   Kysyisin ihan aiheen vierestä, että satutko tietämään omaa veriryhmääsi? Tuli mieleen vain kun olet kertonut omista ruokavalinnoistasi että oletko o veriryhmään kuuluva?

   • H sanoo:

    Mitä tekemistä veriryhmällä on ruokailun kanssa???? Tai sen kanssa miten ruokavalionsa suunnittelee ????

    • Nimetön sanoo:

     Veriryhmä määrittelee sen mitkä ruokien lektiinit ovat haitallisia omalle keholle.

     • ainor sanoo:

      en muista omaa veriryhmääni, täytyypä kysäistä äidiltä. :D

 2. Eikku sanoo:

  Minä ymmärrän kyllä edellisen postauksen otsikon, mutta sitä mielipidettä tukemaan oli kuitenkin valittu sellaiset höpötykset, joita ei vaan voinut olla kommentoimatta :).

  Eikä minulla ole agendaa saada ketään käyttämään soijatuotteita, mutta kyllä hieman ihmetyttää nykyiset trendit demonisoida jokin yksittäinen ruoka-aine. Kaikesta saa varmasti syövän, hedelmättömyyttä ja kilppariongelman, jos sen saanti on 90% päivittäisestä ravitsemuksesta. Fitness-blogeissa harvoin näkyy esimerkiksi vastaavia julistuksia lihansyönnistä, vaikka syöpäjärjestöt ovat yksimielisesti sitä mieltä, että sen saanti on (suomalaisilla) turhan suurta, riski paksusuolen syövälle ja esim. punaista lihaa pitäisi nauttia max 300 g viikossa.

 3. Salla sanoo:

  Heippa,

  Jaksoit vastata mukavan rauhallisesti kritiikkiin. Ja ainahan omat henk. koht. valinnat ovat omia valintoja, ja mutu tuntumallahan useat menevät. Tuskin kovin montaa oikeasti kiinnosti yrittää muuttaa ruokailutottumuksiasi. Ongelma taisi lähinnä olla siinä miten toit asiasi esille. Esitit mielipiteesi hyvin faktanomaisesti, tietoisko pylpyrä tyylillä, ja lainattuna suoraan toiselta sivustolta. Ainakin minulle jäi epäselväksi, että nämä pypyrät olivat vain mielipiteitäsi, eivätkä mielestäsi faktoja. Pohtivampi kirjoitustyyli olisi voinut toimia paremmin? Tai muuten vain pehmeämpi, vähemmän kärjistävä tapa ilmaista huolesi soijaa kohtaan?

  Myöskin lause ”Uskon, että soijaa tukevia artikkeleita on olemassa myös, kuten aina kaikissa ”kiistanalaisissa” aiheissa, mutta monia juttuja lukeneena, olen itse päätynyt siihen tulokseen, etten halua käyttää soijaa omassa ruokavaliossani.” saa jo itsessään näppäimistöt sauhuamaan, sillä soijasta on paljon enemmän nolla tuloksen antaneita tai tukevia tutkimuksia tarjolla, kuin soija vaarallisuutta tukevia tutkimuksia..

 4. anniina sanoo:

  Hei, edellinen postaus soijasta oli mun mielestä ihan erinomainen. Mun mielestä on tärkeetä, että joku kyseenalaistaa näitä juttuja, selvittää oman näkökulmansa ja antaa samalla tärkeetä informaatiota lukijoille (oli se sitten puolesta tai vastaan) Tommosia juttuja lisää!!

  Ps. Harmi, ettei vastaanotto ollut kaikilta ihan niin positiivinen, tyylisi oli kuiteinkin tosi asiallinen ja en ymmärrä miksi ihmiset hyökkää toisten omia mielipiteitä vastaan…

 5. Mira sanoo:

  Kiitos:)

  Mä oon vaan niin hämilläni ja huudahdin ääneen täällä illan hiljaisuudessa:). Mummalle lähti jo viesti ja hänellä synttäritkin tulossa joten ehkäpä lahjan arvo vielä nousee sisarusten tsempatessa askelia vielä kimmokkaammaksi;).

  Aivan loistavaa.

  Kiitos

  http://istillcount.blogspot.fi/?m=0

 6. Nanne sanoo:

  Pakko kommentoida, että kukaan ei varmaan pitänyt sua aikaisemman postauksen takia ärsyttänänä, jotkut oli vaan eri mieltä! ;)

  • ainor sanoo:

   Juu tarkoitin että joskus jokin aihe ärsyttää enemmän kuin muut aiheet :)

 7. roosa sanoo:

  Eihän kysymys ollutkaan siitä, että et saisi kertoa omasta hyväksi koetusta ruokavaliostasi, vaan itselläni ainakin pisti silmään tapa, jolla lueteltiin ikäänkuin faktoja soijasta listauksena. Listauksen yläpuolelle olisi voinut selvennykseksi laittaa esimerkiksi maininnan, että ”mm tällaista on väitetty soijasta” tms. Kuten aiempaan postaukseen jotkut olivatkin kommentoineet, ei tuolla linkkaamallasi nettisivulla ollut mitään tieteellisiä perusteita.

  En siis ole itse mikään soijan puolestapuhuja (enkä toisaalta vastaankaan), mutta mielestäni ei ole hyvän tavan mukaista johtaa ihmisiä harhaan. Joku voi ajatella sinun olevan ammattilainen ruoka-asioissa ja uskoa sokeasti kirjoittamaasi, kun ”faktat” on tuolla lailla virallisen näköisesti lueteltu. Eikä tämä joku tajua tarkistaa lähdettä, koska uskoo sinun sen tehneen. Toki vika on tällöin myös lukijassa, en sano että olisit yksin syypää! Siltikin kun esittää asiaan oman kantansa, olisi mielestäni eettisesti oikein tuoda tämä esille kun kirjoittaa julkista blogia. Plussaa kuitenkin siitä, että mainitsit että maidottomuus ja soijattomuus sopivat sinulle, ei ehkä kaikille! :)

  Tarkoitus ei ole mollata tätä blogia kokonaisuudessaan; tämä on kiva ja inspiroiva! Toivoisin vaan ihan yleisestikin bloggajilta pelisilmää tässä kohtaa. Olisi hyvä mainita, että kyse on tässä lähteessä yksittäisen henkilön näkemyksestä eikä todistetuista tutkimustuloksista.

  • ainor sanoo:

   Heips! Oot ihan oikeessa, että olisin voinut esittää lähteen faktat hieman selvemmin, tein pienen editoinnin tekstiin, jotta se ei aiheuttaisi enempää närää! :)

 8. Draci sanoo:

  En ymmärrä, miks ihmiset vetää herkut nenäänsä jos joku henkilö ei syö jotain tiettyä ruoka-ainetta ja perusteleekin vielä valintansa. Pitäis muistaa aina myös se, et kaikki ruuat ei välttämättä sovi kaikille ja jokaisen ihmisen ruuansulatusentsyymit, suolistobakteerit ym ei oo kuitenkaan täysin samanlaisia ja jokaisen keho ei hyödynnä ravintoaineita samalla tavalla. Myös siinä, kuinka elimistö poistaa haitallisia ravinnosta saatavia yhdisteitä, on yksilöllisiä eroja :)

Kommentoi