Ajatuksia hiilihydraateista

Heippa! Mikä ihana perjantai tänään ollut, länsirannikon helmi on taas osoittanut vahvuutensa ja antanut meidän nauttia auringosta koko päivän! Päätin pitää pitkästä aikaa lyhennetyn työpäivän ja lopetin jo kl 13:00. En edes muista koska olisin viimeksi ollut vapaa illan, tai jos olen ollut vapaa, niin oon silti viettänyt aikaani salilla itse treenaten. Tänään käytiin kuitenkin kaverin kanssa happihyppelyllä ja käveltiin rennosti pitkin rantaa ja nautittiin auringosta ja suhteellisen lämpimästä ilmasta, joka kuitenkin alkoi jo pikkuhiljaa huurtua kylmemmäksi mitä lähemmäs kotia päästiin.

DSC01843Yhteen aikaan oli erittäin suosittua välttää hiilihydraatteja, ja taitaa se olla edelleen melko pop joissakin ”koulukunnissa”. Olen itsekin kokeillut erilaisia hiilareita rajoittavia ruokavaliota useasti, ja yhteen väliin söinkin melko vhh-malliin. Olen sitä mieltä, että jos istuu paljon eikä liikunta kuulu harrastuksiin, silloin on ihan hyvä katsoa hiilareiden määrää ja syödä niitä suurimmaksi osaksi kasviksista ja vihanneksista. Urheilevien ja aktiivisten ihmisten on kuitenkin mun mielestä ihan turha välttää hiilareita. Toki se, mistä ne hiilarit syö vaikuttaa olotilaan ja kehonkoostumukseenkin jonkin verran, joten siihen puoleen kannattaa kiinnittää huomiota.

DSC01743 DSC01744Mä oon itse lisännyt hiilarien syöntiä aika paljonkin tämän vuoden puolella ja huomannut ainoastaan positiivisia vaikutuksia, mikä on tietysti aika loogista suuren kulutuksen kannalta. Aineenvaihdunta toimii todella tehokkaasti ja olokin on tosi energinen. Erilaisten kokeilujen perusteella tiedän, että mun kroppa ja aineenvaihdunta menee vain jumiin jos alan vähentämään hiilareita. Kaikille ei ehkä sovi sama tyyli, mutta halusin vaan tuoda tämän mielipiteen esiin kaiken hiilarittomuus fanituksen rinnalle. Kannattaa aina muistaa, että hiilareissa ja proteiineissa on yhtä paljon kaloreita, molemmissa 4 kcal per 1 gramma. Rasvassa taas on 9 kcal per gramma ja alkoholissa 7 kcal/1 gramma. 

Jälleen kerran kannattaa siis syödä aina omien tarpeiden mukaan ja kuunnella omaa kehoa. Jos olo on väsynyt, treeneissä ei riitä energia tai et saa toivottuja tuloksia kehon muokkaukseen liittyvissä jutuissa, on syy luultavasti ruokavaliossa. Tasapainoisella ruokavaliolla olokin on tasapainossa, mikä taas vaikuttaa psyykkeeseen ja ihan yleiseen olotilaan sekä olemukseen!

DSC01880

sävysävyyn :D

Muistakaa syödä hyvin ja nauttia viikonlopusta! :) 


No Responses to “Ajatuksia hiilihydraateista”

 1. Jenni sanoo:

  Musta on ihanaa, etta viime aikoina muutamat mun seuraamat bloggarit on nostanut taha hiilariasiaa esille. Nykypaivana teilla on vain niin paljon valtaa antaa hyvaa ohjeistusta ja tiedottaa ihmisia. Moni lukija luottaa teihin, etenkin kun treenibloggarit usein viela toimivat alalla.

  Anyways, en itsekkaan vaita, etta hiilaripitoinen ruokavalio sopisi kaikille, mutta urheilijoille se on mielestani tarkea asia. Itsekkin valttelin pitkaan hiilareita ja alkuvuodesta herasin asiaan, etta minahan karppaan. Hiilaritasot veteli valilla alle 50 grammassa paivittain, vaikka halusin kasvattaa lihasta. Ensin nousi hiilarit, sitten kalorit ja johan on alkanut hauberi kasvaa :D kasvanut nyt parissa kuukaudessa enemman kuin vuodessa! Voinnista en oikein osaa sanoa, valilla tuntuu, etta matalemmilla hiilareilla oli parempi olo. Nyt tosin on koulu- ja opparistressi korkeimmillaan ja siihen paalle kilpparin vajaatoiminta, jotka varmasti vaikuttavat vointiin!

  • ainor sanoo:

   On ihan hyvä nostaa tätä aihetta tältäkin näkökannalta kun nykyään hiilareita sorsitaan aika paljon ;)
   Toki kaikki vaikuttaa kaikkeen ja oleellisinta on löytää itselle sopiva määrä kaikkea.

 2. saara sanoo:

  Samaa mieltä olen hillareiden tärkeydestä varsinkin liikkuvalle ja aktiiviselle ihmiselle. :) Ja muillekkin tärkeitä, mutta toki riippuu missä muodossa.. :-D Valkonen vehnäleipä ei varmaan kellekkään ole parhaaksi, mutta ruisleipä tai kaurapuuro voikin olla asia erikseen! :)

 3. Janna sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Kullekin löytynee tässäkin asiassa se oma optimaalinen tapa :) mä hieman sovellan päivän mukaan – esim jos on on paljon liikuntaa niin enemmän hiilareita, mutta arkena yleensä määrät on pienempiä koska muuten tulee aika raskas olo kun aktiivisuuskin on vähäistä, jos ei treenejä lasketa (eli 1-2h). Sun kyllä sopiikin mättää jotta kroppa saa polttoainetta jolla liikkua! :D

  • ainor sanoo:

   Thanks Janna! Juurikin näin, liikunnan ja kulutuksen mukaan :) En itekään vedä lepopäivinä ihan samaan malliin safkaa, ellei oo tietoisesti tankkauspäivä. :D

 4. Rita sanoo:

  Itsekin kuntoilen paljon. Sanoisin olevani hiilari”tietoinen”, eli en mielelläni vedä ateriaa, jossa enimmäkseen on hiilaria. Niitä saan kuitenkin aina tarpeeksi; syön hedelmiä, ja päivän kahdella aterialla syön lihaa, niin lisukkeena on joko salaattia tai sitten täysjyväorhaa/spelttiä/ruispastaa. Vedän myös smoothieta, jossa on toki protskujauhetta, mutta maidossa ja banaanissa jotka siihen myös kuuluvat, on hiilaria :). En siis mättämällä mätä hiilaria, se tulee vähän niinkuin kylkiäisenä ;).

  En muuten tiedä oletko jo kirjoittanut aiheesta painon jumitus? Itsellä ns kesäkiinteytys menossa, yritän laihdutella muutamia kiloja, jotta saan paremman ajan maratonilla ja muutenkin omaksi ilokseni. Olen syönyt jo n. kuukauden terveellisesti, ja jostain syystä se minun haamuraja tuntuu olevan 73kg. Sen alle ei meinaa mennä mitenkään :(. Olen syönyt nyt esim viimeiset 3 viikkoa terveellisesti, niin, että painon olisi pitänyt pudota n. 1,5kg tai edes kilon, mutta tuloksena vaivaiset 0,5 kg :(. Olen 173cm pitkä.

  • ainor sanoo:

   Moikka! Joskus paino voi jumittaa viikkojakin, mutta kyllä se yleensä siitä lähtee taas tippumaan kun ei vaan luovuta! Mitä paremmassa kunnossa on, sen vaikeampaa ja hitaampaa pudotus on. Tsemppiä! :)

 5. taru sanoo:

  Moikka! Pohdin itsekin juuri tätä asiaa, sillä treenaan salilla 3-4 viikossa ja käyn kävelyllä muutaman kerran viikossa. Välillä minusta on tuntunut että pari viikon viimeistä salitreeniä alkaa tökkimään ja ei oikein suju. Itselläni jäävät hiilihydraatit alhaiseksi, koska syön gluteenittomasti. Treenipäivänä saan hiilihydraatteja vain 120-170 g, Onko tämä aivan liian vähän? Olen lukenut että hiilihydraatin tarve on 5-8g per painokilo eli minulla se olisi tuon mukaan 275g-440g. Eli minulla tämä ei lähellekkään täyty. Joskus kun syön lähemmäs 300g hiilihydraatteja olo on aivan turvonnut..

  Olen kuitenkin saanut kerrytettyä muutaman kilon lihasta ja siinä samassa vähän löysääkin, mutta nyt haluaisin vähän kiinteytyä menettämättä kuitenkaan lihaksiani, eli mille tasolle hiilarit? Entä paljon hiilihydraatteja kannattaa syödä sitten kun haluan ylläpitää nykyisen painoni? Jos lisään hiilihydraatteja karsinko proteiineista vai rasvoista sen rinnalle vaiko kummastakaan?

  Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

  • Emmi sanoo:

   Hiilareiden lisääminen ruokavalioon tulee tehdä rauhallisesti jos aikaisemmin niitä on syönyt vähän. Toki tämä maltillinenkin lisääminen voi aiheuttaa turvonneen olon, mutta se on usein vain väliaikaista. Jos kroppa toimii optimaalisesti, osaa se myös käyttää hiilarit hyödykseen. Itse koin asian kantapään kautta; söin aiemmin todella vähän hiilareita treenimäärääni nähden ja väsymys painoi sekä paino jumitti eikä kroppa muuttunut ainakaan parempaan suuntaan. Lisäilin hiilareita pikku hiljaa lounaalle ja päivälliselle sekä aamupalan vaihdoin puuroon. Alkuun paino nousi ja olin turpea pallo, mutta kuukauden päästä paino alkoi laskea ja kroppa tiivistyi. Treeni kulkee tällä hetkellä kuin unelma ja kroppa muokkaantuu siinä sivussa. Suosittelen kokeilemaan hiilareiden lisäystä, aina voi palata entiseen jos tuntuu ettei se toimi sinun kohdallasi :)

   • taru sanoo:

    hei!

    kiitos vastauksesta!

    Paljonko syöt sitten nykyään hiilareita kaikkiaan? itselläkin toiveena kiristyminen ja treenin paremmin kulkeminen. Syötkö esim 5g/painokilo vai miten?:) kauan tämä väliaikainen turpoaminen kesti ja milloin paino palasi normaaliin ja kroppa tiivistyi?:)

    • taru sanoo:

     olisi kiva saada konkreettisia grammamääriä per painokilo kun tuo lisääminen on niin laaja käsite:) lisääntyivätkö kokonaiskaloritkin siinä sivussa vai vähensitkö hiilareita lisättyäsi kaloreita proteiineista ja rasvoista?:)

     • Emmi sanoo:

      Heippa! Tällä hetkellä hiilareiden määrä on varmaan 200-300g/vrk, lepopäivinä jää alle 300 koska en juo palkkaria enkä syö hiilareita päivällisellä. Lepopäiviä 1-3/viikko. Kalorit 2100+/vrk. Aikalailla menen jaolla 30/30/30 %, toki lepopäivinä enemmän rasvaa ja proteiinia. Kokonaiskaloreita lisäsin pikkuhiljaa, alkuun oli noin 1800/vrk ja siitä olen lisännyt jopa joskus 2400 asti riippuen treenistä ja nälästä, mutta hiilareista nuo lisäkalorit on pääosin tulleet. En lkuitenkaan aske kaloreita vaan kuuntelen oloa ja nälän tunnetta. Tuo nesteen kertyminen kesti muutaman viikon, ehkä neljä-viisi viikkoa ja sen jälkeen alkoi tapahtua. Tsemppiä :)

  • ainor sanoo:

   Täällä onkin jo tullut vastauksia, kiva kun autatte toisianne :)

   Tosiaan hiilareiden lisäys kannattaa tehdä rauhassa, kuten yleensäkin kaikki muutokset. Uskon että turvotuskin laskee, ja jos ei laske niin silloin se ei ehkä ole sulle sopivin tapa. Jos lasket kaloreita ja jostain pitää kiristää hiilareiden lisäämisen vuoksi niin karsisin rasvoista, riippuen tietenkin paljonko niitä syöt verrattuna proteiiniin! =)

   • taru sanoo:

    Kiitos molemmille vastauksistanne! Juu eli tarkoitus hieman timmiintyä ja säilyttää tulokset sen jälkeen. Olen itse yleensä syönyt kaloreita 1900-2300, tämän viikon hieman alle 1900. Kokeilen nyt lisätä pikkuhiljaa hiilarit treenipäivinä 200 grammaan ja karsia hieman rasvoja ja proteiineja ja katson mitä tapahtuu:)

 6. SS sanoo:

  Tosi hyvä postaus! Oon kans huomannut kyllä että aineenvaihdunta toimii hirmusesti paremmin kun ei tingi liikaa niistä hyvistä hiilareista :)
  Niin ja hei sitten piti, kysyä, että jos (otetaan vaikka esimerkki viime viikolta) olen keskiviikkona treenannut jalkoja (ei suuria painoja, aika kevyt siis, mutta kuitenkin lihakset kipeytyivät) ja ne ovat vielä lauantainakin hieman kipeät, niin haittaako jos teen lauantaina sitten vähän suuremmilla painoilla rankemman treenin? Tarkoittaako pienikin lihaskipu aina suoraan sitä että lihakset eivät ole vielä palautuneet kunnolla?

  • ainor sanoo:

   Moikka! Mun mielestä pieni lihaskipu ei haittaa, mutta jos jalat on ihan tukossa en ehkä lähtis tekemään uudelleen niille treeniä. Treenin jälkeinen lihaskipu johtuu treenin aiheuttamasta lievästä tulehduksesta ja lihaksen turpoamisesta, eli silloin lihas ei ole palautunut vielä.

 7. Kiva kun tuot näitä hiilaripostauksia aina välillä pinnalle ja painotat sitä, että kaikilla on yksilölliset tarpeet hiilarien, proteiinin ja rasvojen suhteelle ruokavaliossa. :) Lisäksi uskon hiljattain lukemieni artikkelien jälkeen, että myös geeniperimä vaikuttaa siihen, miten hyvin keho sietää esimerkiksi korkeahiilihydraattista ravintoa ongelmitta. Jotkut suvut ovat vähän alttiimpia sairastumaan diabetekseen, ja joillekin yksilöille kuten itselleni hyvin hiilihydraattipitoinen ravinto aiheuttaa jonkin verran iho-ongelmia. Esimerkiksi uskon, että eskimoiden, mongolien ja japanilaisten ruokavalio on pitkään rakentunut niin erilaisesta proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen suhteesta, että se on pitkällä aikavälillä vaikuttanut siihen miten hyvin tai ongelmitta heidän elimistönsä hyödyntää ruokavalion koostumusta. Vähän samalla tavalla kuin maitosokerin, laktoosin, sietokykyä on alkanut esiintymään paikoissa joissa maidon kulutus on pitkään ollut suurta. :)

  Itsekin tein hiilihydraateista muutama päivä sitten pienen postauksen täällä, aiheena se, miten minulla tällä hetkellä vähän tappuilee hiilihydraattien tasapainoilu ihon kunnon ja liikuntaharrastusten kanssa! Grr. :) http://peukaloinenkuntopuulla.wordpress.com/2014/03/25/ruokavalion-muutokset-ja-aknen-paluu/

  • ainor sanoo:

   Heippa! Tosiaan tähänkään asiaan ei löydy mitään yhtä oikeaa tapaa vaan oma elämäntyyli vaikuttaa, ja en väitä etteikö vhh ruokavaliokin voisi olla hyvä! :) Täytyy lukasta sun postaus!

 8. Anni sanoo:

  Näissä ”vhh” ruokavalioissa unohdetaan aika usein se POINTTI, että jos jätät hiilarit minimiin, ne pitäisi korvata rasvalla. Olin ennen skeptinen, sillä itselleni sopii kyllä hyvin ruokavalio, jossa rasvaa käytetään energian lähteenä, mutta treenaan paljon enkä uskonut että voin yhdistää näitä. Löysin kuitenkin ihan tutustumisen arvoisen blogin: http://www.highfatfitness.net/eng/
  Kannattaa vilkaista, mimmi on upeessa kunnossa ja treenaa johonkin helvetin fitnesskisoihin highfat-lowcarb -tyylillä. Ja sanottakoon nyt vielä, että olen itsekin aika tikissä ;)

  • ainor sanoo:

   Moi! Tuo on hyvä pointti sillä monesti juuri karsitaan vaan ne hiilarit eikä lisätä mitään muuta, vaikka ideana olisi saada energia rasvasta. Kuten monesti jo mainittu, olen sitä mieltä, että tällainen tyyli voi sopia myös toisille, mutta itsekin kokeilleena ja paaaljon kestävyysurheilua harrastavana se ei ollut mun juttu. :)

 9. Maisa sanoo:

  Tervetulleita mietteitä paleo/atkins/gluteeniton yms. postausten rinnalle! Kiitos!

Kommentoi