Sykkeestä

Iltaaa! Viimeinen työviikko ennen kesistä käynnistetty. Vähän kakspiippunen juttu tää loma, koska todellakin odotan että saa vaan lomailla ilman duunia, mutta toisaalta mulle tulee ikävä jumppahommia ja jumppareita :/

Pidin lepoa treeneistä pe,la ja su ja tänään käynnistin päivän herättelevällä juoksulla/hölkällä. Joskus tuntuu että maanantain Bodyattack+Spinning-Core on rankempi vetää jos en oo käynyt aamulla juoksemassa. 🙂

Noniin ja sitten itse otsikkoon!

Täällä on ollut jonkun verran puhetta SYKE-hommista ja monet teistä varmaan omistaakin sykemittarin?? Sykealueet ovat aika yksilöllisiä asioita, mutta yleensä hyväkuntoisilla ja pitkään liikuntaa säännölisesti harrastaneilla on matala leposyke. Alla ohjeet miten leposykkeen voi mitata ja miten pystyy myös mitata onko mahdollisesti ylikunnossa tai sen rajoilla.

Leposykkeen mittaaminen:

Aseta illalla sykemittari ja vyö sängyn lähettyville ja aamulla herättyä aseta vyö päälle. Makaa hetki (noin 4minuuttia) rauhassa ja katso sen jälkeen leposykkeesi. ’Normaali’ leposyke on n. 60-80 välillä, mutta tosiaan paljon urheilevilla yleensä hieman matalempi.

Ortostaattisen sykkeen mittaaminen:


Leposykkeen mittaamisen jälkeen nouse seisomaan ja seiso liikkumatta/puhumatta minuutin ajan. Ota syke ylös minuutin seisomisen jälkeen.
Vertaa leposyketta ja seisomasykettä, jos niiden välinen ero on yli 20 on mahdollista että olet ylirasittunut (henkisesti tai fyysisesti), kyseessä voi olla myös alkava flunssa tms.


6 Responses to “Sykkeestä”

  1. Someday sanoo:

    Tuota ortostaattista sykettä tulee kyllä ihan liian harvoin mitattua. Ehkä pakoilen sitä, kun se on yleensä joku 15-18. Leposykettäkään ei ole kyllä tullut pitkään aikaan mitattua, nyt voisikin ottaa sykemittarin yöpöydälle :)Mulla se yleensä joku 70 (mun mielestäni aika korkea, mutta se on ollu kuulemma ihan pienestä asti) ja vuoristotaudissa ainut hyvä puoli olikin että silloin se oli 55 niin sai hetken ajatella että olis oikein huippukunnossa 😉 Vaikka sillon siitä oltiin kyllä kaukana kun sohvalta jääkappille kävellessäkin hengästyi! 😀

  2. HH sanoo:

    Mittasin tänään itseltäni nuo (tosin päivällä, voiko vaikuttaa tuloksiin?). Leposyke 57 ja seisomasyke 94. Voiko tuo ero olla noin korkea (37), vaikka olisikin ihan terve? Treenit ainakin kulkee ihan hyvin, enkä usko että kipeeksikään olisin tulossa. Tosin, eihän sitä koskaan tiä.Suosittelisitko normaalia treeniä, vai lepoa vähän aikaa? Ajattelin itse ainakin mitata noita tällä viikolla useamminkin, kun sykemittarinkin kanssa on välillä ollut häikkää.

    • Aino sanoo:

      Hmm..Voisit ehkä kokeilla ottaa uudet mittaukset aamulla ja katsoa mitä mittari silloin näyttää?? Vaikee sanoo muuten kun en tiedä sun treenaamisista muuten mitään (määristä yms). Jos aamun mittaukset antaa samoja tuloksia kun nuo niin lepoa pari päivää ja katsoo sen jälkeen onko ortostaattinen syke laskenut.. Joskus ylikunnon rajoilla ei välttämättä huomaa edes mitään oireita vielä.

    • HH sanoo:

      Kiitti vastauksesta, mutta uskon, että vika on sykemittarissa. Olin eilen pyöräilemässä ja näytti sielläkin ihan omiaan. Täytyy joku pv pölliä siskon sykemittari ja varmistaa vielä asia 🙂

  3. Anonymous sanoo:

    Tää on toki vanha postaus, mutta tosta ortostaattisesta sykkeestä tuli mieleen, että ilmeisesti, jos on matala verenpaine, niin kroppa saattaa seisomaan noustessa kompensoida paineen muutosta nopeammalla sykkeellä -> isompi ero sykkeessä levossa ja seistessä. Ja se ero on muutenkin yksilöllinen, eli parhaan tulkinnan saa, kun seuraa pitkällä aikavälillä noita (huom. mittauksen teko samaan aikaan) ja suhteuttaa aiempiin arvoihin saadun tuloksen. Lisäksi mittaus on helpoin tehdä aamulla, koska kaikki syömiset, juomiset, liikkumiset, stressi päivän aikana ja väsymys vaikuttavat sykkeen käyttäytymiseen. Toisin sanoen esim. kahvin juonti illalla voi näkyä illalla mitatuissa sykkeissä. Leposyke esimerkiksi on illalla yleensä korkeampi.Tuosta yksilöllisyydestä esimerkkinä se, että itselläni ero leposykkeen ja seisaaltaan mitatun keskisykkeen välillä on 26-29 lyöntiä minuutissa lähes poikkeuksetta (kerran olen tainnut saada erotukseksi 19). Rasittumisen kuitenkin huomaa siitä, että ero kasvaa 34-39 kieppeille esimerkiksi raskaan lenkin jälkeisenä aamuna tai liian vähän nukutun yön jälkeen.

  4. […] olen kirjoittanut myös: täällä , Ylikunnosta […]

Kommentoi